Звездата Бланка, която ще представи Полша на Евровизия, е с казанлъшки корени

Наполовина българка, с родови корени от Казанлък, е хитовата полска певица Бланка Стайков, която заминава за Ливърпул, за да представи държавата си на Евровизия 2023 идния месец.

23-годишната звезда е внучка на проф. Иван Стайков – една от големите легенди на Национална спортна академия „Васил Левски“, който е родом от Казанлък.

От 1968 до 1975 г. професорът е ректор на академията, наричана тогава ВИФ „Георги Димитров“. До края на живота си през 2003 г. е ген.секретар на Българската федерация по водни ски, автор е на над 70 книги, учебници, програми, статии и научни публикации за развитието на физическата култура и спорта в България и света.

Бланка е дъщеря на най-големия син на професора – Косьо Стайков. Майка й е полякиня. Половината от семейството и роднините й са в България. Семейството се занимава със строителен бизнес. Брат й е мистър България 2019 Оливър Стайков.

Музикалната кариера на певицата започва малко преди да навърши 14 години. Скоро след това заминава с майка си, която е модел, за САЩ, където остава четири години, усъвършенствайки своите музикални, езикови и танцови умения. Там започва да пее на живо в клубове в Лос Анджелис и в Ню Йорк.

Кариерата й стартира от клуба, където е стартирала на и Лейди Гага. Младата полска звезда, освен певица и танцьорка, е и диджей. Сама композира песните си и най-важната дума, която знае от българския е: „Обичам те!“.

Бланка ще представи Полша на втория полуфинал на Евровизия на 11 май.

Семейството е прекарало последния Великден в СПА база край Града на розите, разказаха нейни близки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram