Казанлъшки социалисти почетоха паметта на Христо Шанов

На 23 март се навършиха 9 години от смъртта на Христо Никифоров Шанов. Общинският съвет на БСП-Казанлък и клубът на ветераните в местната столетница почетоха паметта с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на гроба на именития шейновец.

DSCN0124

„Христо Шанов е един от хората, които носеха достойнството, морала и ценностите, за които ние днес мечтаем да притежаваме в степен, която те са притежавали.”, каза Николай Терзиев, председател на БСП-Казанлък.

Терзиев допълни още, че това е една достойна личност, която може да бъде една украса, една личност, която да венчае Шейново със славата на населено място станало родно на такива хора като Христо Шанов,

Христо Шанов е роден на 13.10.1919 г. в казанлъшкото село Шейново. Произхожда от трудолюбиво семейство. Борец против фашизма и капитализма. Активен участник в младежкото революционно и съпротивително движение в Казанлъшката околия. Политзатворник.

След 9 септември 1944 година се включва активно в изграждането на Народна република България.

Шанов има голям принос към Градската и Окръжна партийна организация на Казанлък и Стара Загора като технически ръководител.

Христо Шанов е работил и на дипломатическа работа като посланик. Награждаван е многократно с ордени и медали, между които и орден „Георги Димитров”

Христо Никифоров Шанов, секретар на ОК на БКП е и почетен гражданин на Стара Загора, по случай 50-годишнината му – 28.11.1969 г.

Hristo Shanov

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram