Галерията събира в каталог всичките си икони

За първи път в 114 годишната история на Художествената галерия в Казанлък ще бъде отпечатан луксозен каталог, в него ще бъдат събрани репродукции на всички икони от богатата й колекция

140 са общо реликвите, притежание на културния институт, 68 от тях са изложени в постоянната експозиция и са на разположение на посетителите. Рисувани са от 17 до 20 век, на някои от тях авторите са известни, на други не. Има експонати, които са открити наранени-светците са с избодени очи, изчегъртани са дървените им основи, начупени краищата. Това е белегът на историята по светите ликове, претърпели стотици години бурни политически набези.

Димитър Чорбаджийски-Чудомир е причината иконите да бъдат събрани в колекция, издирвал ги е по селските църкви, лобирал е пред Светия синод да ги предостави на галерията за реставрация и съхранение. Той е бил дългогодишен директор на музея и галерията в Казанлък и има огромен принос за това и днес иконите да бъдат разглеждани отблизо.

Началото на Галерията е поставено преди 114 години от казанлъшкия интелектуалец и художник Иван Енчев-Видю. Самият той донесъл уникалният кръст, символичено бележещ началото на иконната експозиция, от остров Света Анастасия.

Част от образците са публикувани в общия каталог, представящ галерията ни, но сега предстои издаването на нарочен с пълно изложение на цялата сбирка. До всяка репродукция ще има подробна анотация, потвърди екскурзоводът в галерията Женя Димова. Читателите ще могат да се запознаят с времето на създаване на творбите, както и с характерния за епохата похват в иконописта.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram