Казанлъчанки везат калоферска дантела пред дома на Ботев

Плетачки Казанлък, Пловдив, София, и Троян показват днес уменията си да изработват прочутата калоферска дантела. Те разпънаха пособията си, т.нар.цилиндри и совалки, под сенките в двора на музей „Христо Ботев”. Празникът, наречен „Бялата магия”, се провежда навръх Голяма Богородица и започва веднага след литургията на църквата в Калофер. Той събира десетки ценителки на финото плетиво от региона и страната.

По време на празника са отворени и залите в читалището, където се пази златен фонд на калоферската дантела с уникални модели, създадени преди век от плетачките от града.

Редом с майсторките  днес в демонстрациите се включват и  момичетата от лятната школа по калоферска дантела, основана преди две години от дизайнерката Деляна Пеева.

Празникът на калоферската дантела „Бяла магия” бе основан през 2000 година. Оттогава той е  част от културния календар на Калофер и се организира от кметството, читалището и музей „Христо Ботев” .

Днес  в Калофер има няколко известни майсторки на дантелата, но през последните години десетки момичета се научиха да работят с малките совалки,  да правят свои модели и търсят приложение на дантелата в украсата на облеклото, в изработването на накити – колиета, обеци, гривни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram