Рохани готов да изведе Иран от споразумението по ядрената програма

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му във всеки един момент може да излезе от споразумението по ядрената програма, ако САЩ продължат да разширяват санкциите, съобщава Франс прес.

„Неудачният опит за санкции заведе предишната администрация на масата на преговорите. Ако те (администрацията на САЩ) решат да се върнат към тази практика, определено в кратко време – ние ще се върнем към предишната ситуация, посочва Рохани.

Иранският лидер допълва и че американският президент Доналд Тръмп не е добър партньор.

„В последните месеци светът стана свидетел на това, че САЩ вече игнорираха няколко други глобални споразумения и показаха на своите съюзници, че не винаги са добри партньори, а и не са надеждна страна в преговорите“, обяснява още Рохани.

Припомняме, Иран и шесторката по преговорите постигната на 14 юли 2015 година историческото споразумение по регулиране на иранската ядрена програма. Тогава бе приет план за действие, изпълнението на който отменя въведените по-рано спрямо Иран икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и Европейския съюз. Планът влезе в действие на 16 януари 2016 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram