Казанлък се мери с „Маракана”

150 хил.туристи на Празника на розата й се привидяха на Общината. Кому е нужно преувеличаването?

Общо приходите от Празник на розата 2014 г. са 72 409 лв., отчитат от общинска администрация. В сумата като приход са записани даренията от спонсори-53 400 лева и сумата  от 19 009 лева от продажбата на билети за празничните събития.

Целият харч за обезпечаване на феста, според прессъобщение, е 57 640 лв.

Бърза калкулация показва, че реалният приход от празника е точно 14 769 лева. С толкова е излязла на печалба Общината след празника. Спонсорските пари и още едни 4 240 лева са си чист разход за организацията и провеждането на традиционния юнски празник, а не приход, за какъвто е определен.

“Повече от 150 хиляди са туристите и гостите, които са били на празника в Казанлък в неговия кулминационен ден 8 юни”, се посочва още в прессъобщението, като не се уточнява как точно е бил установен този брой.

Явно това е количеството на пришълците, без да се броят местните хора.

„Подобно струпване, на такъв внушителна бройка хора в град като Казанлък и то в няколко определени зони, е невъзможно”,  коментират експерти по сигурността на масови мероприятия и допълват, че „Ако това бе истина, рискът от неприятни последствия би бил огромен и нямаше да се размине без произшествия“.

Общината отчита 42 хиляди регистрирани туристи, организирано посетили в рамките на празника ИМ „Искра“, Художествената галерия, НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

От музея „Шипка–Бузлуджа” разясниха за Пресс тв, че водят месечна статистика на посетителите на Паметника на свободата на върха и прилежащите му обекти. Ежедневна рекапитулация на броя туристи не се води. От 1 до 15 юни връх Шипка е бил посетен от общо 12 000 души, но това е напълно нормален брой за периода и не бележи особено повишение. Не означава и че непременно посетителите на върха слизат и до града.

Според запознати, пожелали анонимност, във всички обекти на музей „Искра” се броят отделно туристите. Което означава, че ако група от 20 чужденци влезе в музея, после посети Етнографския комплекс и Тракийската гробница, те ще бъдат отчетени като 60 човека. Така един организиран турист се клонира до трима, а ако посети и гробниците в Долината, може и до шестима.

Дисторсия се нарича склонността към хиперболизиране (преувеличаване), разясни за Пресс тв известен казанлъшки психолог.

Дадено събитие се възприема като много по-значимо, отколкото е в действителност. Като се придава на случилото се или неслучилото се по-голяма стойност, отколко има то в действителност, страдащият от дисторсия лъже самия себе си и с това изостря до болезненост своите чувства.

Склонността към преувеличение е един от обичайните начини за изкривяване на действителността. Често превръщането на дребните събития в много по-значими – достатъчно значими е, за да отговарят на чувствата, които изпитва страдащият. Тези чувства далеч не съответстват на действителната ситуация. И колкото повече се преувеличава, толкова повече хората с дисторсия изпадат във властта им.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram