Инж.Петров в Казанлък: Уебинарите вече са факт в читалищата

„Стратегията за развитието на съвременното читалище е динамична, тя се променя почти непрекъснато, тъй като и средата се променя, а всяка концепция трябва да отговаря на потребностите на тази среда“, това потвърди пред Пресс ТВ инж.Георги Петров, председател на Асоциацията на съвременните читалища.

Организацията провежда годишното си отчетно събрание в Казанлък, домакин е Народно читалище „Искра 1860“. Събранието е съпътствано от работна среща, на която една от темите е именно новия контекст и актуалните изисквания, както и действията за настоящата година на асоциацията. „Обучение на хората чрез читалището като институция, не само културна, е една от реализираните цели на асоциацията“, коментира инж.Георги Петров.

Как уебинарите стават част от читалищния живот и развиват уменията на хората, ще стане ясно днес и утре на работната среща в Казанлък.  Под уеби­нар се раз­би­рам се­ми­нар, ор­га­ни­зи­ран и е ре­а­ли­зи­ран през ин­тер­нет, кой­то  мо­же да включ­ва док­ла­ди, лек­ции, пре­зен­та­ции, уъркшоп. Като не­гови осо­бе­нос­ти са ин­те­рак­тив­ни­те еле­мен­ти, за­да­ва­не на въп­ро­си и да­ва­не на от­го­во­ри, как­то и из­пол­з­ва­нето на спе­ци­а­ли­зи­ран соф­ту­ер, поз­во­ля­ващ пре­да­ва­не на зву­ка и въз­п­ри­е­ма­не­то на ин­фор­ма­ци­я­та чрез ин­тер­нет.

44 са членовете на асоциацията, повече от сто партньорите й, сред които Платформа „Агора”, библиотечно-информационната асоциация и различни сдружения за гражданска инициатива, посочи инж.Петров. За десетте години съществуване са осъществени и много проекти съвместно с международни партньори.

На Отчетното събрание ще бъде анализирана изминалата година и ще бъдат очертани новите насоки за работа. Богат е диапазонът на дейностите – от отговори на предизвикателствата на читалищата в населени места с 200 човека, до големи и утвърдени като НЧ „Искра 1860”. Иновациите са важна част от повишаването на компетенциите не само на читалищните дейци, но и на хората, за които читалището е средище на духовност и общуване.

От община Казанлък членове на Асоциацията на съвременните читалища са НЧ „Искра 1860“ и НЧ „Цвятко Радойнов“ в Крън.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram