Изпращане на 15-та рота „Кандахар“. Върнете се живи и здрави у дома!

Областният управител Живка Аладжова и министърът на отбраната Ангел Найденов участваха в церемония по тържественото изпращане на 15-та рота от състава на Българската армия, която ще се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.
Ротата е в състав от близо 300 военнослужещи и ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище Кандахар. Националният командир на контингента за Кандахар подполковник Тихомир Димчев и командирът на ротата капитан Светослав Годинов са от състава на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора.
„За мен е отговорност и чест да участвам в днешния ритуал. Поздравявам ви за вашата всеотдайност, отговорност и професионализъм, с които участвахте в подготовката за изпълнение на предстоящите мисии в Кандахар. Участието на военни контингенти в мисии и в операции зад граница е най-доброто доказателство, че Република България изпълнява коректно и достойно своите задължения към НАТО и към Европейския съюз. Контингентът, който изпращаме остава най-многочисленото бойно формирование, с което българските въоръжени сили участват в мисии и в операции зад граница. Бъдете сигурни, че всички ние, заедно с вашите семейства, с вашите приятели и познати, ще мислим и ще се молим за вас. Върнете се живи и здрави у дома!“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.
Заместник-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова предаде знамето на Стара Загора – символ на града, общината и старозагорци на националния командир на контингента подполковник Тихомир Димчев с пожелание за успех и благополучно завръщане. Сертификат за участие в мисията бе връчен на подп. Димчев от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов.
На тържественото изпращане на ротата присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram