Казанлък – с признание за интернационална солидарност във Франция

Парижкото кметство избра за участие в Седмицата на интернационалната солидарност във Франция изложбата „Духът на Париж в Казанлък, градът на Долината на розите и на тракийските царе“, съобщават от Общината. Експозицията е своеобразно продължение на изложбата „Духът на Париж“, реализирана тази година в Казанлък, като част от празничната програма на Фестивала на розата 2016.

В рамките на Седмицата на интернационалната солидарност във Франция, която се провежда през месец ноември вече 19 години, за Казанлък разказват платната на българо-френските художници Ване и Кристи. Картините са придружени от документи и снимки за Града на розите и неговите забележителности.

На откриването на изложбата, на 15-ти ноември, т.г., гостите усетиха и уханието на българската роза от сухия розов цвят , който авторите са отнесли със себе си от Казанлък в Париж, пише в съобщението до медиите пресцентърът на Община Казанлък.

Дамският творчески тандем на майка и дъщеря, с български корени, определя присъствието на Казанлък във френското събитие като голям успех. Ване и Кристи се радват на засиления интерес към своето творчество за Казанлък. По време на гостуването на „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра, през лятото на 2015-та година, казанлъшкият кмет отправя покана към Ване и Кристи да представят своите творби в Казанлък. Ване смята, че инициативата, поета от Парижкото кметство да покаже изложбата във френската столица и да даде възможност на артистите да разкажат за България и за Казанлък е доказателство за големия успех.

Мотото на Седмицата на интернационалната солидарност е „Да бъдем актьори на един по-добър свят“. Към него се присъединяват милиони хора, които уважават правата на човека и равенството между народите.

Изложбата ще продължи до 30 ноември, 2016 г. в аудиториума на Bibliothèque Place des fêtes в Париж. Там на 23 ноември, 2016 г., от 16 часа, асоциацията „Paris Vanet Art“ предлага безплатно ателие за всички „Да рисуваш Казанлък“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram