Иван Райков извади кръста за втора поредна година в Павел баня

На Богоявление в ранната утрин бе отслужена Тържествена Света литургия и Велик водосвет в църквата „Рождество Богородично“ в Павел баня. След това миряните, заедно с отец Иван Тотунов, се отправиха в празнично шествие към бреговете на река Тунджа, където се извърши ритуалът по символичното изваждане на Христовия кръст.

Включиха се трима смелчаци, но безспорно здравето и късметът няма да напуснат новата година на Иван Райков от Павел баня, който бе смелият победител. Той пожела много успехи на своите съграждани през 2015-та. Другите двама участници бяха Станчо Станчев и Николай Йотов.

На моста на река Тунджа и около бреговете й се стекоха много ученици, жители и гости на Павел баня, които станаха свидетели на ритуалните действия преди и по време на „диренето” на кръста в студените води.

Православната църква почита Христовото кръщение във водите на свещената река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейското предание, в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”!

От 1993г. е възобновена традицията на този ден да се освещават военните части и бойните знамена.

Честит празник на всички именници!

Автор: Румен Скрински
Снимки: Иво Ковачев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram