Русия посреща Коледа

Москва. Православните християни в Русия се подготвят да посрещнат тази вечер Рождество Христово по стар стил.

 

В своето Рождествeнско послание към вярващите руският патриарх Кирил изразява надежда, че братските славянски народи, живеещи на територията на историческата Русия, ще успеят да запазят своето единство и че в техните многовековни духовни и културни връзки нищо няма да се промени, включително под въздействието на събитията в Украйна, съобщава кореспондентът на БНР в Москва.

 

По думите на руския патриарх в тези празнични Рождественски дни цялата църква и той лично ще се молят за мир в братска Украйна.

 

Патриарх Кирил използва посланието си, за да припомни, че през тази година се навършва хилядолетие от кончината на княз Владимир, дал началото на единно семейство на православни братски народи.

 

По-късно днес, когато завършва 40-дневният Велик пост, хиляди вярващи по традиция ще се събрат за Бъдни вечер в главния руски православен храм „Христос Спасител“. Празничното богослужение в нощта на 6-ти срещу 7-ми януари ще оглави руският патриарх Кирил.

 

Тържествени литургии ще има тази вечер във всичките над 30 хиляди църкви и храмове на Руската православна църква по целия свят.

Копирано от standartnews.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram