Знаменателни събития белязаха 125 години от рождението на Иван Милев

С редица инициативи през 2022 година екипът на казанлъшката Художествена галерия отбеляза 125-ата годишнина от рождението на именития художник Иван Милев, известен като един от създателите на българския сецесион. 

Иван Милев е роден и израснал в Казанлък, а Художествената галерия в града съхранява най-големия масив от негови произведения. Те са дарени след ранната му кончина от неговите майка и брат, разказа за БТА директорът на културния институт д-р Пламен Петров. В галерията в родния град на твореца се съхранява и една от най-емблематичните му творби – портрета „Ахинора“ във варианта от 1925 година, който той лично дарява няколко месеца преди смъртта си. 

Събитията по случай годишнината от рождението на твореца се осъществиха със съдействието на Община Казанлък и под патронажа на президента на Република България Румен Радев. „Годишнината е повод да отдадем заслужено признание към забележителния талант на Иван Милев и към посланията, които ни завеща. Въпреки неговия кратък житейски път, той остави ярка следа в историята на националното ни изобразително изкуство и постигна творческо безсмъртие“, каза държавният глава в официалното си писмо до директора на галерията в Казанлък. 

Едно от най-значимите събития, посветени на Милев, се състоя през март 2022 година, когато портретът „Ахинора“ за пръв път излезе извън пределите на страната в рамките на изложбата „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, която екипът на Художествената галерия представи в галерия „България“ в Българския културен институт в Рим.  Това беше първата самостоятелна задгранична изложба на Милев. Тя се организира със съдействието на директора на Българския културен институт във Вечния град Жана Яковлева , куратор бе д-р Пламен Петров. Пред италианската публика бяха представени 20 творби на художника от фонда на казанлъшката галерия. „Изложбата е важна за нашата памет и за представянето на големите български творци по целия свят. Защото това са личности, които ни дават възможност да се гордеем, че сме българи. Иван Милев е знаков художник не само за българската, но и за европейската култура“, коментира Жана Яковлева, цитирана от д-р Петров. 

Отново през март т.г., във филиала на Художествената галерия къща музей „Ненко Балкански“, под кураторството на д-р Пламен Петров, казанлъшката публика получи възможността за пръв път да се запознае с творбата на Иван Милев „Светогорска легенда“, която в момента се съхранява в частна колекция. Събитието беше част от програмата на традиционните за града Чудомирови празници, организирани от фондация „Чудомир“ и едноименния Литературно-художествен музей. „Картината „Светогорска легенда“ се явява уникално за българския контекст произведение без аналог в родната история на изкуството. Тя е създадена в период на важно за Иван Милев професионално признание, а изложбата е своеобразен разказ както за творбата и нейното място в историята на изкуството, така и за ролята и в житейския път на самия автор“, обясни д-р Пламен Петров. Той допълни, че произведението е единствената позната живописна творба у нас, която илюстрира едноименната легенда. 

В края на ноември 2022 година експозицията „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“ беше представена и в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ в австрийската столица Виена. Д-р Пламен Петров отбеляза, че Милев е посетил Виена, където е бил на лечение през 1925 година. По думите му по това време важни имена в австрийското изкуство са били Густав Климт и младия Егон Шиле. „Колкото повече наблюдавам творчеството на Милев, толкова повече виждам директни препратки към творчеството на Шиле. Това се вижда най-малко в картината на Милев „Молитва“, в която е изобразен един много характерен за Егон Шиле жест на разтваряне на пръстите на ръката“, обясни д-р Пламен Петров. По тази причина именно творбата „Молитва“ беше избрана за рекламните материали на изложбата, която може да бъде разгледана във Виена до 5 януари. 

Освен в състоялите се експозиции, творчеството на Милев беше представено и в два каталога, отпечатани през изминалата година. Първият от тях събира всички произведения на художника, съхранявани във фонда на галерията в Казанлък. Изданието, чийто автор е Катя Христова, беше представено пред местната публика дни след откриването на изложбата в Рим.

Няколко месеца по-късно, през юни т.г., беше представен и луксозен албум с творчеството на художника, реализиран от казанлъшкия културен институт съвместно с екипа на Софийска градска художествена галерия и издателство „Методиеви книги“. Специален гост на представянето беше изкуствоведът и директор на Софийска градска галерия Аделина Филева. Публикувани са различни материали за Иван Милев с желание да съберат неговото творчество, коментира тя, но никое издание не е представило неговото майсторство като художник и не е дало възможност да се усети отношението и търсенето му на българското. „Този албум дава едно преживяване за Иван Милев“, отбеляза Филева. Тя обясни, че албумът върви хронологично, но дава възможност през отделния детайл да се достигне до цялостното внушение на определени произведения. 

В допълнение към изданието беше представена и лимитирана серия от сто уникални Giclée отпечатъка на двете най-популярни творби на Милев – „Ахинора“ и „Крали Марко“, по които е работила Илинка Чергарова. „Решихме да направим тези отпечатъци, защото картините са музеен експонат и хората няма как да ги притежават“, коментира тя. 

Със съдействието на Художествената галерия в Казанлък тази година беше издадена и книгата „В невидимия свят с Иван Милев“, която представя творчеството на художника за деца. Тя е дело на издателство „Книги за любители“, а автор е Кристина Тужарова. Премиерата се състоя в София през октомври т.г. Книгата следва първото издание от поредицата, посветена на Владимир Димитров – Майстора – „За Майстора на цветовете“, а в основата са материали и документи, предоставени на автора от Художествена галерия и Общинска библиотека „Искра“ в Казанлък.

Книгата беше показана на казанлъшката публика през декември, а представянето и беше съпътствано от творческо ателие за деца. Това е второто ателие, посветено на Иван Милев, с което Тужарова гостува в родния му град, като първото се състоя в къща-музей „Ненко Балкански“ през месец май в рамките на културната програма по случай Европейската нощ на музеите. 

Освен изложбите и трите печатни издания, екипът на Художествената галерия в Казанлък организира и редица лекции, посветени на годишнината от рождението на твореца. Събитията се състояха в рамките на платформата „Събота в галерията“,  в която д-р Петров запозна публиката не само с нови и интересни факти около житейския път и творчеството на Милев, а и с процесите по организация на състоялите се изложби. „Със сигурност през изминалата година успяхме да обясним доста неща като факти и да доведем до знанието на публиката много интересни моменти от житейския път на Иван Милев“, коментира за БТА д-р Пламен Петров.  

Друг важен проект, по който галерията работи, е отварянето на още едно музейно пространство в Казанлък, което ще бъде „домът“ на „Ахинора“ на Иван Милев. „В този музей ще направим всичко възможно да създадем условия, които да позволят в бъдеще да показваме и творби от чужди галерии“, каза още директорът на културната институция. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram