Защо отменят словото на Президента на връх Шипка утре?

Домакинът на тазгодишното тържественото отбелязване на 3 март – 142 години от Освобождението на България на връх Шипка е община Казанлък.

Преди час днес от Националния оперативен щаб за коронавирус предупредиха организаторите, че „струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции“ и на базата на експертните становища препоръчаха отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка утре.

Община Казанлък реагира мигновено и малко след това разпространи решението си:  официалният ритуал за честването на върха се отменя, но достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата остава свободен.

Въведените временни промени на движението в района остават в сила, уточни община Казанлък.

След като се обезсмислят мерките срещу риска от коронавирус с допускането на всички желаещи да се качат на върха, остава въпросът защо се отменя ритуалът?

Според предварителната програма се очакваше слова да произнесат Президентът Румен Радев и председателката на парламента Цвета Караянчева. Миналата година, припомня Пресс ТВ, официалните представители на управляващите бяха освиркани от събралото се на върха множество. Президентът бе бурно аплодиран.

Затова ли дръпнаха шалтера на микрофона на връх Шипка?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram