Ден след като стартира, тол системата беше спряна за обновяване

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30463724.html

Ден, след като тол системата започна официално да работи, се наложи тя да бъде спряна за обновяване. Това стана ясно от изказване на председателя на управителния съвет на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски.

„Използвайки анализа от въпросите, които възникнаха вчера в контактния център – ние сме осигурили 24-часова възможност всеки потребител да зададе своя въпрос. Ъпдейта го налага това, че вчера се появиха въпроси за по-разбираемото закупуване на маршрутни карти. За да стане по-достъпно за шофьорите, се наложи да ъпдейтваме системата“, каза Терзийски пред БНТ. Шефът на АПИ призова шофьорите за търпение и увери, че системата ще стане по-удобна за самите тях.

Обновяването е започнало след 6 ч. в понеделник, за да бъде използвана смяната по митниците, а мобилните екипи на контрола във вътрешността на страната ще дадат възможност на шофьорите да закупуват маршрутни карти от търговските канали. По думи на Терзийски системата се очаква да заработи отново всеки момент.

През февруари на няколко пъти тол системата предизвика напрежение сред гражданите, бизнеса и властта. Първо, след среща на премиера Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова с представители на транспортния бизнес, които бяха заплашили с национални протести, се стигна до решение тол системата да бъде с по-ниски такси и ограничен обхват.

Седмица по-късно жители в населените места около София също заплашиха с протест заради информация, че ще им се наложи да заплащат винетни такси за преминаване по част от околовръстните пътища на столицата. Това доведе до сериозно напрежение в началото на среща на Министерския съвет, а премиера Борисов обяви, че за преминаването по тези отсечки няма да бъдат заплащани такси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram