Заедно зазвъняват утре камбаните за Съединението

129-та годишнина от Съединението на България, извършено на 6 септември 1885 г., ще бъде тържествено отбелязана в Казанлък, съобщиха от пресцентъра наОбщината.

В катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“ от 11.30 часа на 6 септември, започва честването с тържествен молебен и водосвет за благоденствието на България. Следва слово от Исторически музей „Искра“ по повод историческата дата и рецитиране на стихотворения от възпитаници на Народно читалище „Братство“ – село Енина. В тържеството ще участва и хорът при катедрален храм „Св. Йоан Предтеча“.

Както на 6 септември 1885 г. камбаните на всички църкви в Казанлък забиват едновременно, отбелязвайки тържествено историческото събитие, така и 129 години по-късно те ще зазвънят едновременно, за да ни напомнят за значимостта на обединението на Княжество България и Източна Румелия.

Уредникът от музей „Искра“ Марияна Ибришимова описва подробностите:„И чукна шести” – както казва Захарий! В Казанлък всичко е спокойно и нищо не подсказва, че са станали съдбовни събития.

В общината известията за преврата са посрещнати със смесени чувства на недоверие, радост и безпокойство. Страхът от евентуална турска окупация след станалото надделява: „Благоразумният Казанлък посрещаше с радост акта на съединението, ако той е станал, но не желаеше да стане играчка на някоя авантюра и затова искаше положително да знае действителността.”      Стефан Мирчев, съвременник на събитията, описва как вестта за провъзгласяване на Съединението е приета в Казанлък: „ Като ученици, постъпили в четвърти клас, отишли бяхме в местността „Саръ-аланъ” – на изток от Казанлък – да гледаме обучението на войниците от местния гарнизон, които се приготовляваха за маневри, начело с началниците си майор Шиваров, капитан Маринов, който отсетне достигна до дивизионен генерал и др. При обучението дойде човек на кон, подаде книга на командиря: настъпи раздвижване, радост, посърналост, униние! Съединението между двете Българии – северна и южна – било провъзгласено! Княз Александър Батемберг щял да пристигне с войски от Търново!”

В 11 часа на 6 септември съмненията са разсеяни – от Пловдив пристига редовният пощенски куриер и потвърждава станалото.

Камбаните на всички църкви в града забиват, развяват се знамена! В съборната църква „Св. Йоан Предтеча”, препълнена с народ, е отслужен  молебен от архиерейския наместник, а учителят Ботю Бояджиев държи прочувствена реч. Навсякъде в града вестта за съединението се посреща с искрена радост!

Успокоение предизвиква телеграмата за признаването му от княз Александър І, прочетена на площада на осми и съобщението,  че ще посети Казанлък. Князът е посрещнат възторжено от кмета на града и градските първенци, около  издигнатата по пътя за Шипка триумфална арка се стича множество народ.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram