„Дънди прешъс“ окончателно се отказа да търси руди край Павел баня

Министърът на енергетиката отмени разрешението, след като компанията се оттегли под натиск от местни активисти

„Дънди прешъс металс Челопеч“, която оперира две златни мини в страната, се отказа окончателно да търси руди в площта „Свети Никола“, която попада в областите Стара Загора и Пловдив. Това стана след натиск от местен инициативен комитет, който принуди компанията да оттегли проекта си. В резултат на това в средата на октомври министърът на енергетиката отмени разрешението, което беше издадено преди година след положително становище от всички институции, а в края на месеца представители на компанията потвърдиха отказа си и на среща с председателя на комитета.

По процедура

Компанията получи разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Свети Никола“ в средата на декември 2019 г. Това стана след заявен интерес от нея и след като в определения едномесечен срок други кандидати не се появиха. Изпълнено беше и другото законово условие – съгласуване на заявлението с компетентните министри (за опазване на националната сигурност и отбраната, за защитените територии и за културните ценности). Така компанията получи право да търси и проучва руди за срок от 3 години и се ангажира да инвестира най-малко 470 хил. долара в тези дейности. „Свети Никола“ е с площ от малко под 156 кв. км и попада в пет общини – Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови (в област Стара Загора) и община Брезово (в област Пловдив). Самото разрешение беше обявено в общините и беше публикувано в Държавен вестник на 21 януари 2020 г. Срещу него не бяха подадени никакви жалби в нормативно предвидения двуседмичен срок.

Съпротива

Извън законовата процедура обаче проектът беше подложен на сериозна съпротива от местни активисти, като през юни беше създадена Национална гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“, начело на която е кметът на Брезово Христо Енков. Заради силното обществено недоволство още през юни „Дънди прешъс металс Челопеч“ заяви официално с писмо до енергийното ведомство, че се отказва от подписването на договор за търсене и проучване и съответно от правата, които й дава разрешението.РЕКЛАМА

Независимо от това въпросът беше поставен в парламента от група депутати от БСП начело с Георги Гьоков, които попитаха как може да се прекрати разрешението и какви биха били загубите за държавата, ако компанията стигне до търговско откритие, но то й бъде отказано. Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че компанията официално е оттеглила предложението си, но според Гьоков местните хора не вярвали, че отказът е официален.

Така няколко месеца по-късно енергийният министър издаде нова заповед, с която прекрати процедурата по заявлението на „Дънди прешъс металс Челопеч“. По закон това става, когато титулярът на разрешение се откаже от сключването на договор. В края на месеца окончателното оттегляне на проекта беше потвърдено отново и от компанията на среща с председателя на инициативния комитет.

Компанията

Това не е първият случай, в който проекти за добив или за проучване на полезни изкопаеми се провалят или замразяват заради натиск от местни инициативи. Така след местен референдум преди три години дъщерно дружество на „Асарел-Медет“ спря проекта си за добив на злато край Трън. Отпаднаха и няколко проекта на по-малки и не толкова познати компании.РЕКЛАМА

Интересното в случая е, че „Дънди прешъс металс“ работи в страната отдавна и не е известна с лоши практики. Компанията е дъщерна на канадската Dundee Precious Mеtals, която преди 15 години купи златодобивното предприятие в Челопеч и правата за проучване край Крумовград от фалиралата Navan Mining. Миналата година чрез другото си местно дружество – „Дънди прешъс металс Крумовград“, компанията започна и реален добив от участъка „Ада тепе“, като инвестира около 165 млн. долара в изграждането на съоръженията. По данни от АПИС общо в двете български дружества работят около 1150 души.

Капитал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram