Днес, 30.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В този ден бе представена книгата на Димка Кабаиванова „Към брега“.

1997 – 450 фиданки и 200 декоративни храста бяха засадени до тази дата в Казанлък. До Празника на розата с. г. бяха засадени 200 декоративни рози и 1500 стръка други цветя.

1998 – На свое заседание общинските съветници в Казанлък увеличиха 10 пъти глобите по Наредбата за околната среда и 10 пъти по Наредбата за отглеждане на животни.

1999 – „След няколко години България ще бъде Швейцария“, заяви президентът Петър Стоянов при посещението си в Стара Загора. Радио „Вис виталис“ излъчи запис в 2 части на речта на президента. Стоянов говори за българската позиция в Косовския конфликт и за въздушния коридор, който България предоставя на НАТО. „Това е европейска солидарност“, – каза той. „Комунизмът си отиде и е победен. Грешките през изминалите 10 години са посткомунистически грешки“, заяви още Петър Стоянов.

2000 – За първи път Казанлък бе домакин на квалификация „Балканиада“ по фитнес и културизъм.

2000 – Казанлъшки художници подредиха за Великден пред храм „Св. пророк Илия“ своя обща изложба-базар. Състоя се празнично Великденско веселие с участието на ансамбъл „Тракия“ с ръководител Мара Христозова. Евангелската петдесятна църква в Казанлък организира Великденски концерт с участието на Джори Кар от Англия – изпълнител на християнски песни.

2001 – Делегация от 20 ученици и 5-ма преподаватели от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Казанлък участваха в дискусия „Еврото като европейска единица“ в гимназия „Арбер Камю“ в Сент Ерблен, Франция.

2002 –Директорът Иван Матанов, ученици и преподаватели от СОУ „Екзарх Антим Първи“ – Казанлък участваха в предаването на Би Ти Ви „Искрено и лично“ по повод решението на МОН да закрие мениджърските паралелки в училището. Над 3000 казанлъчани бяха подкрепили към момента този вид обучение в Казанлък.

2003 –„Където няма издигнати кандидатури за кметове на хората на Доган, ДПС ще подкрепи всяка печеливша кандидатура, независимо дали е в лявото или в дясното пространство“, – каза за „Вис виталис“ зам.-председателят на общинската организация на движението в Казанлък Бекташ Осман.

2004 – По повод създаването на новата си партия – ДСБ в Казанлък бе Иван Костов – за участие в дискусията „За силна България в Обединена Европа“. 15 казанлъчани участваха по-късно в учредителната конференция на ДСБ.

2004 – Общински „Приказен фестивал“ бе проведен в Казанлък в рамките на Седмицата на детската книга – с участието на ученици от началната степен на казанлъшките училища.

2005 – 13-годишната ученичка от ОУ „Георги Кирков“ Драгостина Цочева грабна три отличия от конкурса „Малката мис България“, Казанлък 2005, който се проведе на сцената на Дома на културата „Арсенал“. Драгостина спечели короната в своята възрастова група. За нея беше и наградата на Община Казанлък. Тя получи и специалното отличие на дизайнерката Светла Димитрова за най-красив тоалет. „72 момичета на възраст от 4 до 15 години участваха в конкурса “Малката мис България“, Казанлък,2005. В предварителния кръг участваха 130 момичета“, съобщи за „Вис виталис“ Александър  Кръстев, мениджър на агенция „Интерсаунд“, която проведе конкурса.  Специален гост на конкурса бе министърът на младежта и спорта Васил Иванов – Лучано, който  раздаде награди на участничките.

2005  – Със златен медал от Националното състезание по шахмат „Търновска царица“ се завърна Тихомир Очков от Шахклуб „Казанлък“ с треньор майсторът на спорта Петранка Драганова. Турнирът се проведе във Велико Търново.

2006  – Специалната награда „Млад ярък талант“ бе присъдена на 10-годишния казанлъшки пианист Никола Георгиев на 14-ия Международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и земята“, който се проведе в София. Никола бе възпитаник на Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра“.

2006 – Журналисти от водещи белгийски медии бяха на посещение в Казанлък. По време на посещението си в музей-галерията те останаха силно впечатлени от представения им откъс от спектакъла „Мистерии в долината“ – копродукция на НЧ „Искра“ и Театър „Любомир Кабакчиев“.

2006 – Изложение на един от най-популярните модели на „Фиат“ в Европа към момента – “Гранде Пунто”, както и на други модели, бе организирано на язовир „Копринка“.

2006 – На сесия общинските съветници решиха Празникът на розата да е и Ден на Казанлък. Другата обсъждана дата бе 27 декември – датата на Освобождението на Казанлък.

2006 – С първа награда за оркестъра, първо място за хора и специалната награда на Академията за музикално и танцово изкуство на ансамбъла, оркестъра и хора се завърнаха възпитаниците на музикалните паралелки при СОУ „Екзарх Антим І“ от  Шестия национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора.

2007 – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък започна второ национално турне със спектакъла си „Лизистрата“ от Аристофан: в Народния театър – София, във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Разград, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Силистра, Русе и Благоевград.

2007 – ШК „Казанлък „спечели общо три медала от ДИП по ускорен шах и блиц за юноши  и девойки в Балчик. При 16-годишните Тихомир Очков спечели сребърен медал на ускорен шах и бронз на блиц. При 18-годишните Димитър Киров завоюва сребърен медал на блиц. „Доволна съм от представянето на юношите на клуба, – каза за „Вис виталис“ играещият треньор Петранка Драганова, – още повече, че това е първо състезание за годината. Доказваме, че имаме потенциал“.

2008 – В интервю за радиото Васил Самарски, председател на ОбС и инициатор за създаването на първия в България електронен Общински съвет, обясни каква ще е ползата за гражданите. „Едва сега истински откриваме за гражданите работата на Общинския съвет, – каза той. – Така те ще имат пълна информация за местното самоуправление, защото електронната система гарантира прозрачност. Ако някой може да каже, че пръв се е отворил към гражданите, това е този Общински съвет. На базата на Казанлък ще започнат да работят и други общински съвети в страната“.

2008 – С хляб и сол домуващите в Социален дом „Маргарита Асебо” посрещнаха своята кръстница, дала през 2006 г. име на дома, Доня Маргарита, която пристигна с много подаръци за Великден.

2009 – Без въздържали се и без против общинските съветници приеха бюджета на Община Казанлък за 2009 г. в размер на 34 млн. 72 хил. 633 лв., от които над 14 млн. – приходи от общински характер, а 19 млн. 532 хил. 192 лв. – от държавен.

2009 – „Да направим нещо добро за нашия град” – това бе мотото на проект на ученици от 10 „б” и 12 „а” клас от Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков”, които в този ден боядисаха в зелено 20 пейки в парк „Розариум“.

2009 – Фрапантни нарушения бяха констатирани от Комисията за проверка на звеното по сметосъбиране и сметоизвозване на твърди и битови отпадъци в Община Казанлък. За 2007-ма и 2008-ма година бе засечен преразход с неизяснен характер на суми от близо 300 хил. лева. Предложението на комисията бе да бъде сезирана окръжна прокуратура за разследване на общинското звено.

2011 – Отборът на СОУ „Екзарх Антим І” спечели традиционното състезание „Млад огнеборец”, проведено на стадион „Севтополис” и организирано от Районната служба за пожарна безопасност в Казанлък.

2011 – Младежи и представители на неправителствени организации организираха Еко-панаир на язовир „Копринка“.

2013 – Борис Керанов от Клуба по лека атлетика „Цветанка Христова“ спечели трофея от поредния паметен турнир за Цветанка Христова. Възпитаникът на Светла Миткова хвърли диска на 43,18 метра и взе златен медал, грамота, предметни и парични награди и купа от общо 20 състезатели в София. „За трета поредна година отличието ще отпътува за Казанлък. Бе адска жега и трудно минава подобно състезание. Доволен и радостен съм“, сподели за „Вис виталис“ от столицата Керанов.

2013 – Директорът на ОУ „Мати Болгария“ Пепа Дукова и преподавателката в началния курс Пепа Петрова се завърнаха от Франция, където участваха в работна среща по проект „Покажи ми твоето училище, аз ще ти покажа моето“ по програма „Коменски“.

2013 – Великденски фолклорен концерт изнесе АНПТ „Искра” при Читалище „Искра” на площад „Севтополис“ с участието на над 100 изпълнители.

2013 – Синдикалният комитет на КНСБ в „Арсенал“ организира в ДК “Арсенал“ първомайско честване-концерт с участието на фолклорните танцови формации „Арсенал“.

2013 – От началото на годината на територията, обслужвана от ОДМВР – Стара Загора, бяха  станали 424 пътнотранспортни произшествия. Тежките катастрофи бяха 64, с 4-ма загинали и 84 ранени.

2014 – „Когато дойде нашето време да управляваме, ще започнем истинската битка с престъпността, но не от ромските гета, а от високите етажи“, – каза лидерът на ББЦ Николай Бареков пред ромите от махалата в Казанлък. Срещата се състоя в новоизграждащата се евангелска църква в квартала. 

2014 – Деница Карамфилова, възпитаничка на Светла Миткова, спечели сребърен медал за клуба си от Шестия Мемориален турнир в памет на казанлъшката легенда в леката алетика Цветанка Христова.

2014 – „Общо 11 бежанци от Сирия намериха свой дом в град Мъглиж“, – обяви на пресконференция кметът на общината Господин Господинов. Те бяха пристигнали от Харманли и бяха наели къща чрез агенция за недвижими имоти. Подали бяха заявление за постоянен адрес и заявиха, че искат работа за срок от 6 години. 

2015 – Две години лишаване от свобода, с тригодишен изпитателен срок, постанови Старозагорският окръжен съд по дело с обвиняем казанлъшкият нотариус Росица Буркова. За срок от 3 години Буркова бе лишена и от правото да работи по специалността си. Решението бе на съдебен състав с председател Красимир Георгиев. Нотариус Буркова бе призната за виновна за това, че на 23 юли 2009 г. е съставила официален документ – протокол по нотариално дело за извършена обстоятелствена проверка чрез разпит на трима свидетели, за придобита по давност собственост на Д.В.Д. върху недвижим имот, в който удостоверила неверни обстоятелства и неверни изявления на свидетели.

2015 – Няколко дни след тържественото откриване на атрактивния шах на открито в парк „Розариум“ три от фигурите изчезнаха.

2015 – Васил Самарски – председател на групата съветници от БСП в местния парламент в Казанлък, внесе 4 питания до кмета на общината Галина Стоянова. Въпросите бяха многократно  поставяни от граждани в социалните мрежи, в приемните на съветниците на левицата, както и от журналисти, но изпълнителната власт продължаваше да мълчи в продължение на няколко месеца. Питанията бяха свързани с: охраната, застраховането и пожара на бившето училище – общинска собственост „Димитър Андреев”; договори с казанлъшки фирми – изпълнители на обекти от инвестиционните програми на Община Казанлък от периода 1.11.2011 г. до 30.04.2015 г.; изпълнението на решение от 2013 г. на Общински съвет-Казанлък за сключване на договор с „Грийнпланет” ООД без обществена поръчка за изграждане на Сепарираща инсталация и нейната дейност за 10 години; финансирането, състава и резултатите на делегацията на Община Казанлък, участвала в откриването на българската изложба в Лувъра в Париж, Франция.

2015 – Община Мъглиж и Сдружение „Бъдеще за децата” организираха пътуваща изложба на посланията от Националната кампания „Да бъдеш баща”.

2015 – Подписани бяха договорите за саниране на ромския блок „Кармен“ в Казанлък. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram