Днес, 29.04.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Военно поделение 22 100 – Казанлък организира в парк „Тюлбето“ армейски състезания, включващи дуелна и щафетна стрелба и разузнавателен многобой. Включиха се поделения от Пловдив, Пазарджик и Хасково.

1998 – Кметът Иван Гороломов почете с личното си присъствие в Благоевград честването на 45-ата годишнина на ансамбъл „Пирин“ и 65-я рожден ден на неговия ръководител проф. Кирил Стефанов.

1999 – КСТ „Роза“, вокална група „Искрици“ и Стефка Мицова организираха общ концерт, приходите от който бяха за подпомагане творческите изяви на децата от Детския комплекс в Казанлък.

1999 – На национален форум в Габрово, посветен на ефективното местно самоуправление, с участието на председателите на всички Общински съвети в България, Румяна Друмева – председател на ОбС – Казанлък, изнесе доклад на тема „Взаимодействието между Общинския съвет и общинската администрация“.

1999 – В ДК „Арсенал“ бе проведен Първият национален джаз фестивал „Фрукаде Джаз фест – Казанлък,99“.

2000 – В този ден бяха оповестени обобщени данни за динамиката на безработицата в 11-те общини в област Стара Загора за периода 1995-1999 г. Най-високо бе нивото на безработица през 1998 и 1999 г., към края на която 52,6 % от населението в областта беше без работа, като доминиращият дял бе на жените.

2001 – С първо място в абсолютната категория – до 80 кг., от Шампионата по културизъм в Добрич се завърна казанлъшкият състезател Тодор Тодоров.

2002  – Поставено бе началото на най-мащабната, неповторена и досега в Казанлък, благотворителна Великденска кампания „Оцвети в добро“. Тя бе организирана от радио „Вис виталис“ и подкрепена от много казанлъшки фирми и търговски обекти – в полза на болните деца, децата от социалните домове  и домовете за възрастни хора. Обхванати бяха общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж и гр. Калофер. Огромен брой репортажи, интервюта, информации и анкети от институции, помощни училища, домове за възрастни, специализирани кабинети и др. от социалната сфера бяха излъчени по радиото. Резултатите от кампанията също бяха отчетени в ефир.

2004 – Празник на хвърчилата бе проведен в този ден в Казанлък. Той бе част от честванията на 80 години на в. „Искра“ и премина под мотото „Възродено стъргало“.

2005 – Седмица под надслов „Направление „Туризъм“ в туристическото обслужване в град Казанлък“ започна в Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм. Поводът бе 40-годишният юбилей на гимназията.

2006 – „С изпращането на новия български контингент по същество започва нов втори етап на българското участие в стабилизирането на ситуацията в Ирак“, – обяви в Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък премиерът Сергей Станишев. Българският контингент замина за участие в мисията по охрана на Центъра за репатриране в лагера „Ашраф“ в Ирак. Командир на ротата бе капитан Петко Станев. Финансовите разходи за мисията бяха над 16 милиона 400 хил. лева.

2006 – На територията на страната бе наблюдавано слънчево затъмнение – от 12.38:42 часа до 15.04:58. В Казанлък то можеше да се наблюдава от Палатата на физиката, където бе монтиран телескоп.

2006  – По покана на президента на Република България Георги Първанов кметът на Казанлък Стефан Дамянов се включи в държавното посещение на Кралство Дания. В Националния музей в Копенхаген бе открита изложбата “Съкровищата на България от неолита до Средновековието”, която в по-голямата си част бе съставена от уникалните тракийски находки около Казанлък.

2008 – ФК “Розова долина” заемаше към тази дата 64-то място в ранглистата на българската асоциация по футболна история и статистика за периода от 27 март до 20 април 2008 г. С 14 места напред се бяха изкачили „Розите“, след като за предния период заемаха 78-мо място.

2008 – Юношата на КК “Лястовица” Петър Димитров бе отново първи в състезанието за Купа Чепеларе – Смолян, организирано от БКС и КК “Бургас”. Казанлъшкият колоездач бе награден лично от олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска.

2008 – В местна сензация се превърна засаденото навръх Великден в 40-сатиметрова дупка, незапълнена от 2 години на пътната настилка от Крън за Хаджидимитрово, дърво. Дупката, която се намираше пред земеделската кооперация в Крън, бе причина за няколко тежки пътни инцидента.

2009 – На Академичния съвет на Тракийския университет – Стара Загора бе представен проектът на Община Казанлък за разкриване на филиал на Висше учебно заведение в Казанлък. Взето бе положително решение за създаването на филиал с икономически специалности към Стопанския факултет на учебното заведение.

2009 – 17-годишен казанлъчанин уби в този ден при битов скандал в м. „Казмера“ приятелката си – 15-годишно момиче, бременно в 7-я месец. Извършителят бе задържан.

2010 – След шест дни издирване 3-годишният Смаил бе открит мъртъв, тялото му бе завързано в найлонов чувал, открит случайно от пастир край реката на село Тъжа. Майка му Айше разказа, че го оставила да си играе на улицата само за минути сам, докато приготви другия си син за училище. Родителите на детето и съседи заподозряха, че детенцето е било отвлечено, тъй като Смаил бил много красиво дете.

2011 – Рота от около 300 военнослужещи бе изпратена на поредната 6-месечна мисия в Кандахар – Афганистан. В нея бяха включени военни от казанлъшкото военно формирование 22180, част от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

2011 – С  празничен концерт  в ДК “Арсенал” Надя Тончева отбеляза своя 50-годишен юбилей. След  12 години работа в чужбина, от 8 години тя бе започнала работа в Детския комплекс в Казанлък, преподаваше музика и в музикалното училище „Христина Морфова” в Стара Загора.

2013 – „Аве Мария” на Де Марци, „Кирие” от Гуно, „Дует на котките” на Росини, „Какъв прекрасен свят” от Джордж Дейвид Вайс и още прекрасни песни звучаха в Читалище „Искра” в изпълнение на хор „Одисей” от Париж с диригент Мари-Елен Каспар, гост на Смесен хор „Петко Стайнов”. „Много сме радостни, че сме тук, сред вас, – сподели маестро Каспар. – За първи път сме в България и много ни харесва тук. Благодарни сме, че ни поканихте и ни приехте толкова добре. Щастливи сме, че имаме възможността да ви представим нашия хор и да се запознаем с вашия – „Петко Стайнов”.
2013 – Европейският ден на солидарност между поколенията бе отбелязан за пета поредна година в Дома за стари хора № 1 в Казанлък.

2013 – Вечер на професиите се проведе в ОУ „Паисий Хилендарски” в Казанлък под мотото „На кафе с мама и моята мечта голяма”.

2013 – Казанлъчанинът Данаил Петров финализира шеметното си и отлично представяне в елитната и професионална Обиколка на Турция, като постигна най-добри времеви резултат в отбора си. Колоездачът от Казанлък, с трикото на елитния испански „Каха Рурал”, в поредните 7-ми и 8-ми етапи финишира с времената на лидера. Петров остана в „ТОП 10“ на едва минута и 13 секунди от лидера, с общо време  29 часа 14’26“.

2014 – „Обществото е с притъпена нагласа за помощ и съпричастност към хора в беда“, – каза  заместник-председателят на БСП Георги Пирински в гр. Шипка. Той коментира ситуацията в с. Розово, където жителите, подкрепени и от кмета на населеното място, изгониха 3 семейства сирийски бежанци с 6 малки деца.

2014 – Танцова двойка на клуб „Киара Н” спечели златен медал от Открития турнир за Купа Пазарджик 2014. Възпитаниците на треньорския тандем Николай Тенев и Антония Каярова Венко Венков и Лидия Елкина станаха първи в клас 13 Е в конкуренцията на 15 двойки от цялата страна.

2014 – Отборите на ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък спечелиха областния етап от ученическите игри по лека атлетика при момчетата и момичетата 5-7 клас.

2014 – Изложба от живописни платна и графични рисунки  на художника Таньо Салабашев бе открита  в Художествената  галерия в  Казанлък по повод 60-годишния юбилей на автора.

2015 – За седма поредна година беше почетена паметта на световната шампионка в мятането на диск Цветанка Христова с турнир за подрастващи. Надпреварата се проведе на Националния стадион „Васил Левски” в София. Синът на Цветанка Христова – Стефан Оджаков, записа участие на диск при юношите, където се състезаваха общо 11 атлети. Казанлъчанинът стана шести с 32,72 м.

2015 – Футболистът на старозагорския „Верея“ Ивелин Илиев, възпитаник на казанлъшката школа, бе повикан в националния отбор на България. В продължение на три сезона негов треньор бе откривателят на таланти Антим Паральов.

2015 – Делегация от Казанлък начело с общинския съветник Моника Динева, зам.-председател на Постоянната комисия по здравеопазване в Общинския съвет, и представителна група на БТЦ „Грация“ с ръководители Алла Ангелова и Юлиана Ангелова бяха на посещение в побратимения на Казанлък руски град Толияти. Казанлъшкият състав участва със специална програма в съвместен концерт с руската хореографска школа „Мая Плисецкая“, посветен на 70-годишнината от края на Втората световна война. 2015 година бе юбилейна за двустранните отношения между Казанлък и Толияти – навършиха се 20 години от подписването на Договора за дружба и сътрудничество между двата града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram