Днес, 22.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

2002 – Рязко бе увеличена заболеваемостта от ентероколит в региона. От началото на месеца епидемиолозите регистрираха 26 случая.

2002 – От този ден стартира „Ваканция по Грифиндор“ по идея на Младежкия дом – на децата се осигуряваха занимания всеки делничен ден от 10 до 13 ч.

2003 – Радио „Вис виталис“ представи в ефир младия акордеонист Александър Колаков, възпитаник на ШИ „Е. Манолов“ към НЧ „Искра“, след завръщането му от международен конкурс в Италия, на който бе завоювал първо място.

2003 – На централните гробища в Пловдив се състоя поклонение пред тленните останки на проф. Иван Зънзов – депутат три мандата от Старозагорски избирателен район, член на ВС на БСП, виден хирург, автор на над 300 труда.

2003 – Спасина Недялкова стана първа в генералното класиране по спортно катерене в парк „Патсентрофи“ в Австрия.

2004 – 450 хиляди лева бяха неизплатените към тази дата задължения за лекарства и медикаменти на казанлъшката МБАЛ. Два дни по-късно с проблемите на болницата бе запознат зам.-министърът на здравеопазването д-р Любомир Куманов, който посети Казанлък.

2005 – България вече имаше 3-ма балкански шампиони в стартиралото в Казанлък Балканско първенство по колоездене. При мъжете шампионската титла бе за  Атанас Костов от Казанлък с време 41 мин. и 1 секунда. Сребърният медал бе за Ивайло Габровски.

2006 – 138-та годишнина от Бузлуджанската епопея на Хаджи Димитър и неговите четници бе почетена на легендарния връх. Всенародното честване по традиция бе под патронажа на председателя на Народното събрание, тогава Георги Пирински.

2007 – 1 млн. 233 хил. лв. предвиди Община Казанлък за ремонти на училища, детски заведения и ясли през лятото.

2007 – Едва 200 граждани от Казанлък се качиха на Бузлуджа за тържественото честване на 139 години от Бузлуджанската епопея. Сред присъстващите бяха депутатите Иван Гороломов, БСП, и доц. Атанас Щерев, НДСВ. За честванията не пристигнаха представители на Народното събание. От трибуната Николай Александров – председател на Инициативния комитет за честванията, предложи да се възстанови старото име на върха – Хаджи Димитър.

2008 – 45% от учениците, участващи в анкета на Общинския съвет по наркотични вещества в Казанлък, заявиха, че са активни пушачи; 37% от тях бяха заявили желанието си да се откажат от този вреден навик. 3 % от активните пушачи заявиха, че употребяват по 6 и повече чаши алкохол на едно събиране. 14,5 % от пушачите употребяват и наркотици, а 6,5 от тях многократно. 87,4% от анкетираните знаеха за вредното въздействие на наркотиците.

2009 – Ниски добиви на зърно – дори под 200 кг. на декар, отчетоха почти всички земеделски кооперации в община Казанлък. Предлаганите цени на пшеницата бяха изключително ниски – под 20 ст.

2009 –Мобилен информационен център по приемна грижа бе открит в Казанлък. Предвиждаше сесоциалните работници да бъдат на площада два пъти месечно, за да информират жителите на града за възможността да станат приемни родители.  

2009 – Казанлък за втори път бе домакин на Балканиада по волейбол за кадети до 18-годишна възраст. В него участие взеха представители на 9 държави.

2010 – В конната база на школа „Багатур” в гр. Мъглиж се проведе вътрешно състезание по хипотерапия и терапевтична езда между 7 деца и младежи от сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък. Първо място спечели Михаела, две втори места бяха отредени на Костадин и Милен. Основната цел на състезанието бе всяко от децата да успее да овладее коня си и да го управлява.

2011 – В рамките на честванията на 110-тата годишнина на ИМ „Искра” една от изложбите, подредени в залите на музея, бе „Българските печати през Възраждането”.

2011 – В интервю за „Вис виталис“ Донка Гърдова, ръководител на дома за възрастни хора в павелбанското село Търничене, благодари на кмета на Павел баня Станимир Радевски, който с екипа си бе изградил мрежа от дневни домове и модерни клубове за пенсионерите в цялата община. Тя сподели, че домът в Търничене функционира от 1998 г. с 20 домуващи, че сградата е обновена и модерно обзаведена, че към нея има дворно място от над 3 декара, превърнато в парк с овощна градина.

2013 – 10 художници от България, Русия, Македония и Сърбия събра вторият пленер по живопис, който премина под знака на 135-тата годишнина от Руско-турската Освободителна война.

2013 – Казанлък стана част от общонационалната кампания на БНТ „Пътуващо лятно кино с БНТ 1“. Вечерта в този ден на  пл. „Севтополис“ на голям екран бяха прожектирани два български филма с награди от престижни национални и международни филмови фестивали – „Жълто куче” и „Аве”.

2014 – Музеят на авиацията обогати своя фонд с 32 снимки и един документ, подарени от ветераните от Втората световна война – самолетните техници Минчо Минчев и Христо Чукурлиев от Казанлък. Снимките проследяват участието им във Втората световна война и производството на самолети във фабрика „Български Капрони”, както и интересни събития от живота на Града на розите – посещението на първия летец-космонавт Юрий Гагарин в града, първомайските манифестации и участието в тях на Дружеството за въздушен спорт „Желю Манолов” и др.

2015 – С гръм на черешово топче стартира Художественият пленер в Мъглиж под надслов „Вдъхновение от Мъглиж“. Форумът събра творци от три държави – Русия, Сърбия и Литва, домакините бяха представени от майстори-занаятчии.

2015 – Роберт Леви, лидер на „Протестна мрежа”, едно от знаковите лица на протестите в страната от 2013 г., остро осъди политиката на Община Казанлък, на нейния кмет Галина Стоянова и обкръжението й, да изпраща сигнали срещу журналисти по повод техни публикации в Районна прокуратура и РПУ-Казанлък, за да ги сплашва. Роберт Леви е поет, режисьор, журналист. Освен че е казанлъшки зет, той бе пряко заинтересован от всичко, което се случва в Града на розите.

2015 – Казанлък бе домакин на международен фолклорен концерт в парк „Розариум“ с участието на  танцови формации от Южна Корея и Италия. Зрителите се насладиха на танц с ветрила и шамански танц от Корея, както и на изискващото специално умение хвърляне на знамена от Кори, Италия.

2016 – Професионалната гимназия по строителство в Казанлък осъди Общината по Закона за отговорността на държавата и общините (ЗОДОВ) за обезщетение за претърпени имуществени вреди. Те са от отменено като незаконосъобразно Наказателно постановление, издадено от зам.-кмета на община Казанлък.

2016 – С осъдителни присъди (ефективни и условни) са приключили делата за 1 498 извършени престъпления през 2015,  което е с 12.6% по-малко в сравнение с 2014 година. Това е част от статистика, разпространена от НСИ Стара Загора.

2017 – Златен и два бронзови медала успяха да спечелят на поредното голямо състезание в параатлетиката – световното първенство в Лондон представителите на България. Спортист №1 на България сред състезателите с увреждания и на Община Казанлък за 2016 г. Ружди Ружди победи в сектора на гюле и постави нов световен рекорд в дисциплината, с резултата си от 12.47 м. Бронзов медал в мятането на диск спечели казанлъчанинът Дечко Овчаров.

2017 -15 деца се подготвят за спортни състезания по стрелба. Дългогодишната подготовка е поета от казанлъшкото ловно-рибарско дружество „Сокол“. Това обяви председателят на дружеството Кольо Дочев. В този ден официално бе открито спортното стрелбище в Казанлък, уникално в рамките на Южна България.

2018 – В ж.к.“Изток“ се проведоха официалните церемонии по откриване на 4 улици и 2 междублокови пространства, реконструирани и рехабилитирани в рамките на проект „Обновяване на градската среда в град Казанлък“.„Радвам се, че Ви посрещаме на празник!“, приветства гостите Кметът Галина Стоянова: заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, депутати от Старозагорски избирателен район, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на местната управа, Общинския екип по проекта и фирмите – изпълнители, жители на ж.к.“Изток“. Галина Стоянова определи като още една „сбъдната дългогодишна мечта“ облагородения район.

2021 – За по-малко от месец завърши ремонтът в църквата в село Горно Сахране. Общинската строителна бригада, която кметът на община Павел баня Иса Бесоолу сформира през миналата година, финализира третия етап от дейностите, а именно полагането на подовата настилка.

2022 – Изключително интересната находка, която бе открита под ул. „Христина Морфова“ при строително-монтажните дейности за обновяване на водоснабдителната и канализационна мрежа в Стара Загора, бе отворена. Тя се намира южно от парк „Зеления клин“. Под ръководството на директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев за първи път се видя част от гробница на раннохристиянски мъченик. Мартириум, представляващ сграда за почит и съхраняване на останки на мъченик, по всяка вероятност е от 3 век, но експертите считат, че това е лобното място на раннохристиянски светец от 2 век.

2022 – Лични вещи на покойната народна певица Бойка Присадова бяха дарени на казанлъшкото трио „Калина“. Дъщерята на певицата Елица Вутова  избра да ги завещае на трите дами, които от години ревностно колекционират автентични народни носии и аксесоари. „Благодарим на дъщерята на голямата родопска певица Бойка Присадова, че именно на нас избра да дари лични вещи на майка си. Изключително вълнуващо за нас е да се докоснем до костюма, с който обичаната от нас певица е прославяла родния фолклор в България и по света“, заявиха от триото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram