Днес, 18.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Изложба – нова колекция от живописни произведения, година след Парижкия дебют, представи в Художествената галерия на Казанлък Борислав Прангов.

1997 – В този ден излезе от печат книгата „История на казанлъшкото ловно-рибарско дружество“ с автор проф. Михаил Петров от Института по гората към БАН по повод 100-годишнината на Ловно-рибарското дружество в Казанлък.

1999 – 280 бяха сключените граждански бракове от началото на годината до тази дата. Налице беше трайна тенденция бракове да сключват хора на възраст около 25 години. Родените бебета бяха 807.

2000 – На посещение в предприятията в Казанлък бе председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.

2000 – Министерството на вътрешните работи прие на въоръжение арсеналския автомат „5 и 56“.

2000 – По време на официалното откриване на Ротарианската година в Казанлък за президент на клуба бе избран д-р Петьо Чилингиров. Президентите на клуба се избират на ротативен принцип.

2000 – В с. Тулово бе сформиран футболен отбор. Той прие името „Тунджа“.

2001 – Д-р Стоянка Йонкова спечели конкурса за началник на рентгеновото отделение в МБАЛ – Казанлък.

2003 – За експерт-консултант на НЗОК бе поканен директорът на казанлъшката МБАЛ д-р Христо Христов – във връзка с договарянето за заплащане на здравните пътеки в болничната помощ от касата.

2003 – Премиера на книгата „Афоризми“ на Костадин Костадинов се състоя в този ден по повод 60-тата годишнина на автора, бивш работник на „Арсенал“, учител в Павел баня. Година по-рано излезе от печат първата му книга „Стихчета за внучета“.

2005 – Кметът Стефан Дамянов и председателят на Общинския съвет Васил Самарски взеха участие в Деня на диалога между централната, законодателната и местната власт, който се проведе в Стара Загора. Дамянов предложи общините да участват в републиканските отчисления и в приходите към общините, на територията на които се намират големи фирми, внасящи своите данъчни приходи в републиканския бюджет. Той декларира желание Община Казанлък да бъде пилотен модел в реализацията на този вид взаимоотношения.

2006 – По време на Третата национална среща на русофилите на яз. „Копринка“ посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Потапов бе категоричен: „Връзките между нашите страни ще се развиват. Каквото и да се случва, ние сме братски народи“. На въпрос на репортер на „Вис виталис“: „Как ще се развиват българо-руските отношения?“ актьорът Димитър Туджаров-Шкумбата отговори: „Между хората – супер, между управляващите – не“. Той каза още: „Аз съм свързан с Русия, имам много приятели там, учил съм се от Аркадий Райкин. Миналото не трябва да се зачерква. Ние ще останем приятелски народи“.

2006 – Духовият оркестър на 5-та Шипченска механизирана бригада в Казанлък взе участие в Международния фестивал на военните оркестри във Велико Търново, провел се за първи път в България. Фестивалът приключи с отбелязването на Деня на независимостта.

2006 – Автомобилният пилот от Казанлък Стефан Панчугов бе отново първи в група Х 2 до 1600 кубика в 4-я кръг на пистовия шампионат в Стара Загора.

2007 – На Републиканско първенство по карате до за юноши старша възраст в София единственият участник от Казанлък – каратеката Теодора Иванова от Клуба по източни бойни изкуства „Севт І“, спечели бронзов медал.

2007 – По повод 100 години от рождението на класика в казанлъшката художествена школа Константин Трингов в залите на Градската художествена галерия бе подредена колекция от негови творби, подарени на галерията от самия автор. Художникът Константин Трингов е роден на 07.05.1907 г. в Казанлък. Майстор е на градския и природен пейзаж. Негови творби се съхраняват в галерии в Русия, Германия, САЩ, Сърбия и Румъния. 

2007 – Централният сбор на „Атака“ сне политическото доверие от Ненко Георгиев, лидер дотогава на партията в Казанлък. По време на местните избори пълномощник на партията пред ОИК бе Драгомил Иванов. Това съобщи в интервю за «Вис виталис» Михайл Михаилов – областен лидер на „Атака“.

2008 – На 52 години внезапно почина Съби Монев. Той бе един от основоположниците на корабомоделизма в Казанлъшко. Бивш автомобилен състезател и навигатор. През последните две години от живота си бе изключително успешен наставник в националния шампионат по мотокрос.

2009 – Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ бе с нови придобивки при старта на Европейските дни на наследството, които България отбеляза за 11-ти път. Открита бе нова изложба на шестия етаж в Паметника на свободата, открита бе и нова мултимедийна зала, на панорамната площадка на паметника бе монтирана далекогледна тръба – за удобство на посетителите.

2009 – Кметът на Гълъбово Николай Тонев бе временно отстранен от длъжност заради съмнения за престъпление по служба. На Тонев бе наложена мярка за неотклонение и парична гаранция в размер на 4000 лв. Той обжалва решението.

2009 – Боряна Коскина и Костадин Димитров, придружавани от Мария Гинева и Красимира Димитрова  от Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък, взеха участие в четвъртото издание на Похода на свободата в Страсбург. Повече от 400 души – хора с увреждания от над 21 държави, заявиха категорично своите искания за независим живот пред Европейския парламент в лицето на неговия председател Йежи Бузек.

2012 – С 39 традиционни форми стартира новият творчески сезон на НЧ „Искра” в Казанлък. Редом с тях читалището отправи и своите нови творчески предизвикателства към казанлъчани – класовете по китара, английски език, зумба фитнес за деца и възрастни, стрийт денс. Това обяви на пресконференция председателят на културния институт Васил Самарски, който поясни, че като цяло дейността на читалището през този творчески сезон ще бъде подчинена на каузата да бъдат върнати към изкуството и самодейността поколенията между 1980 и 2000 година.

2013 – Будисткият монах и учител от института „Викрамашила“ Кенпо Рамеш Неги, който бе за осми път в България, за първи път изнесе публична лекция в Казанлък. В Града на розите ламата имаше десетки последователи и приятели, които той обучава в местната санга.

2014 – Една от най-добрите ни двойки на пясъка при жените Ася Динова, бивша състезателка на волейболен клуб „Казанлък“, и Светла Ангелова спечели Националния турнир по плажен волейбол в Пазарджик.

2015 – В този ден бе открита изцяло обновената, ремонтирана и с ново оборудване сграда на Детската млечна кухня-майка в Казанлък. Кухнята разполагаше с 6 автомобила и 32-ма  работници и обслужваше 29 обекта в града и селата, от тях 18 детски градини и 4 ясли. Детската млечна кухня хранеше близо 3 хиляди деца от общината на възраст от 10 месеца до 3 години.

2015 – От началото на годината до тази дата 7000 деца бяха посетили Детския отдел на ОБ „Искра”. Над 1110 бяха новорегистрираните читатели, прочетените книги – 32 хиляди художествена литература и 3 хиляди – научна литература.

2015 – 30 избрани фотоса на големия български фотограф Петър Божков бяха подредени в Музея на фотографиятаи визуалните изкуства вКазанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram