Днес, 19.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

2001 – Разкритите от РДВР – Стара Загора криминални престъпления за първото полугодие на годината бяха 1384. Броят им за Казанлък бе 470. За този период в областта бяха станали 2 умишлени убийства, 1 опит за убийство, 4 изнасилвания и 3 блудства. 226 от кражбите на МПС бяха разкрити, общият им брой бе 899.

2002 – 90% от посевите край с. Дунавци бяха поразени от градушка. От общо 2200 дка с пшеница напълно унищожени, само за 15 минути, бяха 1700 дка. Ледените топчета бяха с големина на орех.

2002 – За първи път Държавната опера в Стара Загора направи премиера извън областния град. За премиерния спектакъл „Трубадур“ бе избрана сцената на ДК „Арсенал“ в Казанлък.

2003 –Казанлък бе домакин на семинар, организиран от Националното сдружение на общините в България и Фондация „Фридрих Еберт“, на тема „Финансовата децентрализация – прозрачност и гражданска активност“.

2003 – В този ден бе открит офис на НДСВ в Казанлък.

2003 – По инициатива на казанлъшкия клуб по водомоторни спортове „Севт Трети“ на яз. „Копринка“ се проведе турнир за ветроходни модели с дистанционно управление.

2004 –На посещение в Казанлък бе министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Поводът бе създадената криминогенна обстановка в петте общини, обслужвани от РПУ-Казанлък.

2004 – В изложбената зала на ул. „Искра“ 4 бе открита фотоизложбата „Фотописи от Света гора“. 23-те фотоса с коментар към тях представиха Андреан Андреев и отец Константин.

2005 – Общинска администрация предприе мерки за системно почистване  на тревните площи и буйната растителност в Казанлък, – увери в интервю Николай Чалъков, ръководител на звеното за сметосъбиране, сметоизвозване и озеленяване. Общината разполагаше с 9 специализирани машини, набираше допълнително хора, които да се включат в почистването на зелените площи. Град Казанлък е разположен на 11 хиляди декара.

2005 – „490 хиляди лева е отделила Община Казанлък за ремонт на училища и детски градини през лятото“, съобщи за новините заместник-кметът Румяна Друмева. Парите бяха изразходвани основно за ремонти на покривите, на отоплителните инсталации, за корекции на ел. инсталациите и санитарните възли.

2006 – „Включването на скалния мегалит „Вратата на Богинята“ в туристическата програма на Община Казанлък е едно естествено допълнение към историческото богатство на Долината на розите и тракийските владетели“, каза в интервю Елена Николова – кмет на Бузовград, изтъквайки значението на Мегалита като туристическа атракция. По нейно предложение постоянните комисии в ОбС разглеждаха на свои заседания възможността за приобщаването на историческия обект в общинската програма за развитие на туризма. През 2004 г. до скалното съоръжение бе изградена екопътека.

2007 – Сред 100-те национални туристически обекта 4 са на територията на община Казанлък: Литературно-художественият музей „Чудомир“ и Тракийска гробница в Казанлък, Храм-паметник „Рождество Христово“ в гр. Шипка и Национален парк-музей Шипка, Паметникът на свободата на връх Шипка. „100 национални туристически обекта“ е българско национално движение, създадено през 1966 г. Бронзова значка се връчва на всеки турист, посетил и запознал се с 25 от 100-те обекта, сребърна значка получават посетилите 50 от 100-те обекта, а златна значка – за 100-те обекта. През 2006 г. 6 бронзови и 2 сребърни значки бяха връчени на казанлъшки граждани, а през първите шест месеца на 2007 г. една бронзова и две сребърни значки бяха връчени на местни туристи, съобщиха от ТД „Орлово гнездо“.

2009 – Възпитаникът на казанлъшката математическа гимназия Съби Теодосиев, син и ученик на Теодосий Теодосиев, бе единственият казанлъчанин, участник в международна олимпиада за ученици в Мексико. Общо петима бяха участниците от страната в националния ни отбор по физика.

2010 – В специално приета позиция БСП – Казанлък категорично се обяви срещу намерението на МВР да преустанови охраната на паметника на вр. Шипка.

2011 – Три седмици след националния конкурс, на който казанлъчанката Ваня Пенева бе избрана за Мис България 2011, тя пристигна в родния Казанлък. В интервю за „Вис виталис“ Ваня сподели, че популярността не я е променила и че се подготвя усилено за конкурса Мис Свят в Лондон. Сподели също, че твърдо е решила да издържи и изпитите за шофьор, за да кара своята нова кола.

2012  – Представители на специализирани фирми и режисьори по атрактивно осветление презентираха в Казанлък възможностите за художествено осветление на знакови обекти. Според тях, ако бъде създадено светлинно шоу в Казанлък, свързано с тракийската култура, то ще генерира значителни посещения и печалби за града. В Казанлък имаше идеи да се направи художествено и атрактивно осветление на знакови сгради като Лъвовата чешма, сградата на музей „Искра“, Тракийската гробница и сградата на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“

2013 – В Мултимедийна зала на ИМ „Искра“ – Казанлък бе открита изложбата „Най-новите проучвания на тракийската култура в Казанлъшката котловина“. Материалите, показани в нея, бяха от проведените през 2012 г. археологически проучвания на надгробни могили на територията на изградения фотоволтаичен парк – ФВП в землищата на селата Ясеново и Голямо Дряново, както и на разкритата монументална тракийска гробница в т. нар. Орана могила в землището на с. Бузовград. Ръководител на екипа, проучвал обектите, бе доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН, с участието на специалисти от ИМ „Искра“.

2014 – 146 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета бяха отбелязани на връх Бузлуджа. Сдружение „Традиция“ отново направи възстановка на битката, в която бяха включени 2200 халосни залпа, с 200 повече от предходната година. Всичките 110 участници бяха с автентични пушки отпреди 1900 г., хладните оръжия бяха отпреди 1885 г. Стойността на продукцията бе 3500 лв.

2015 – 150-ата годишнина от създаването си чества в навечерието на Илинден храмът „Свети пророк Илия“ – първият православен храм в Казанлък. С помощта на дарители бе подновена в голяма степен църковната утвар. Даренията бяха на стойност около 20 хиляди лв., каза отец Николай. От Украйна в навечерието на юбилея пристигнаха 7 полилея за казанлъшкия храм, централният от които тежи близо 100 кг. Новите икони в храма също бяха внесени отвън.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram