Днес, 18.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Нищо не ми говори тази дата“, отговориха няколко слушатели в телефонна анкета на радио „Вис виталис“ в деня на 156-тата годишнина от рождението на Васил Левски.

1997 – В репортаж на „Вис виталис“ от посрещането на президента Петър Стоянов в Казанлък той заяви: „Хората вече имат кураж, това е изводът ми. Съдбата на „Арсенал“ трябва да бъде решена по практичен начин, а не по политически“.

1998 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от честването на 120 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета на вр. Бузлуджа с участието на Йордан Соколов, председател на Народното събрание, Петър Константинов и др. На въпрос на репортер на радиото „Как усетихте честването?“ мненията  на анкетираните граждани варираха от „много хубаво“ до „простотия“.

1999 – За втори път на връх Бузлуджа бяха организирани тържества, посветени на Хаджи Димитър и негова чета. Част от програмата бе премиерата на третата книга на Атанас Гърков „Епопея на незабравимите“. В представянето се включиха Нина Асенова Костова – наследничка на Хаджи Димитър, и Кети Граматикова – наследничка на Стефан Караджа.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ Александър Джеров от Демократическата партия, който участва в тържествата за Хаджи Димитър, поздрави организаторите и разказа за бунтовния си род Джерови. Той застъпи тезата, че за избора на народни представители не трябва да има специални изисквания.  Джеров направи извода, че у нас липсва интелигенция, че българинът е уплашен от изминалите 50 години, че хората, които са влезли в днешното управление, са рискували живота си.

2000 – Васил Найденов участва в предаването „Пинг-понг“ на „Вис виталис“ чрез телефонна връзка от „Златни пясъци“, където бе на лятно турне. „Аз съм специалист по припевите“, – каза певецът и уточни: „За текстовете работя с Миряна Башева, Маргарита Петкова и Михаил Белчев“.

2002 – 11 души бяха загиналите и 59 ранените от началото на годината до тази дата на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък. Тежките ПТП бяха 53.

2003 – С кръгла маса „От Караисен до Бузлуджа“ и представяне на втория том на книгата на Атанас Гърков „Хора и рози“ започнаха традиционните Хаджидимитрови чествания, проведени под патронажа на председателя на НС проф. Огнян Герджиков.

2005 – Постъпленията през първото шестмесечие в бюджета на Община Казанлък от такса смет са в размер на 1 милион 860 хиляди и 749 лева, съобщи в интервю Маргарита Илиева, директор на Дирекция „Местни данъци и такси“. Изпълнението на бюджета за първото полугодие бе 45% за данък сгради и 44% за такса смет.

2006 – Областен обществен съвет за противодействие на корупцията бе учреден в Стара Загора. Жителите на община Казанлък можеха да подават сигнали за корупция на откритите “горещи” телефони: 042/613 242; 613 209; 613 214 и на интернет-страницата на Областна администрация – Стара Загора.

2006 – В телефонно интервю след среща в Брюксел с Щеен Илеборг, директор на комитета на регионите в ЕС, и след като се бе запознал с работата на местното самоуправление в различни европейски градове, председателят на ОбС в Казанлък Васил Самарски заяви, че Общинският съвет в Казанлък трябва да работи в посока промяна на Наредба № 1 за обществения ред в общината и че основната част в бъдещата работа на Общинският съвет трябва да се концентрира върху утвърждаване идентичността и облика на нашия град, което ще ни отличава в Обединена Европа. Самарски участва в 10-дневен пътуващ семинар, организиран от  Националната асоциация на действащите председатели на Общински съвети в РБ.

2007 – Тържествено бе осветен от Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион, в съслужение с казанлъшки свещенници, новоизграденият парк „Васил Левски“ в Казанлък. Събитието бе част от честванията на 170-годишнината от рождението на Апостола. Бюст-паметникът на Васил Левски в парка е дело на скулптора Велин Дечков. В интервю за «Вис виталис» той уточни, че много е мислил за образа, но накрая се е спрял на най-популярния портрет на Левски и се е придържал към него. «Трудно е да се прави изкуство за такъв велик българин», – каза Дечков и напомни, че в Казанлък няма много паметници и трябва да се помисли за това – разбира се, с една цялостна концепция».

2007 – Заместникът на министър-председателя и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем награди областния управител на област Стара Загора Мария Нейкова с Грамота за особени заслуги към дейността по защита на населението при бедствия.

2008 – Информационна кампания за приемни родители се проведе в Казанлък. Година след реалния старт на кампанията 12 бяха утвърдените приемни семейства в региона – обикновени хора със средни доходи. Нито едно от приемните семейства не бе от община Казанлък.

2008 – Паметник на Хаджи Димитър и неговите четници по повод 140 години от гибелта им бе открит в Казанлък в градинката до площад „Севтополис“ – бронзова пластика с височина 1,5 метра. Тя изобразява лъв, стъпил върху полумесец. На гърба е изобразена сълза, символ на мъката по загиналите революционери. Паметникът е дело на скулптора Теньо Тенев. Стойността му бе близо 10 хил. лева, осигурени от Община Казанлък.

2009 – 15 доброволци от училище в Ню Кясъл, Англия, за втора година работиха 10 дни в Дома за медико-социални грижи „Мария Луиза” в Бузовград. Преди отпътуването си младежите дариха на дома средствата, набирани в града им при различни благотворителни кампании.

2012 – 1 846 социално слаби граждани от община Казанлък получиха хранителни продукти по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица“. 

2012 – Казанлък отбеляза 175-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Да почетат годишнината пред барелефа на Апостола, поставен на къщата, където някога се е намирал ханът на баба Гана и където е отсядал Левски, дойдоха и деца от ЦДГ „Теменуга” и ЦДГ „Звънче”. Свещеници от казанлъшки храмове отслужиха заупокойна молитва. За личността на Левски и неговите завети към българския род говори отец Георги от храм „Света Троица”.

2012 – Фотограф-художникът Александър Иванов представи в Казанлък изложбата си „Тайланд, какъвто го видях”. 40 черно-бели и 10 цветни фотоса разказаха за екзотичната страна.

2013 – От лекарския кабинет в здравната служба на с. Габарево бяха откраднати глюкомер с 20 броя лентички, апарат за мерене на кръвно налягане, медицински стетоскоп, лекарства и 5 лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram