Днес, 17.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На открито, на площадката пред ДК „Арсенал“, се състоя фирменият празник на „Арсенал“ ЕАД с участието на Иван Балсамаджиев и Панайот Панайотов.

1997 – Открита бе предизборната кампания на СДС в Гурково за предстоящите частични местни избори в новоучредената община.

1997 – Фирма „Динамика“ – Казанлък отчете, че за 9-те месеца на 97-ма година по вътрешно-градските линии са превозени 108 хиляди пътници, 398 хиляди – по тролейбусния транспорт и 7847 души – по междуселищния транспорт. Субсидиите от Община Казанлък за периода бяха 78 млн. стари лева.

1998 – В гр. Шипка гостува посланикът на Република Австрия Н. Пр. госпожа Пóтика. Възхитена от културно-историческите забележителности в града, тя подкрепи идеята за възстановяване на паметника на Христо Патрев, като внесе 20 хиляди /стари/ лева – лични средства.

1999 – По повод проведените предния ден местни избори областният лидер на ДПС Мехмед Осман заяви, че „участието на ДПС в изборите в община Казанлък е провал и се очакват промени в общинското ръководство на движението“.

1999 – Веднага след местните избори движение „Гергьовден“ излезе с Изявление-Отвращение и официално обяви, че няма да подкрепи нито един от кандидатите за кмет на община Казанлък на предстоящия балотаж. Двамата кандидати бяха Стефан Дервишев и Даниил Азманов.

2000 – От 2 до 5 тона гориво дневно се продаваха в складовете на „Топливо“ АД – Казанлък. Цената на брикетите беше 88 лв. за тон, на нарязаните дърва – 75 лева, на газта – 60 стотинки за литър.

2000 – Колективна оставка подаде в този ден ръководството на Демократичен алианс – Казанлък с председател Христо Генев. За председател на партията общото събрание избра Стефан Григоров.

2000 – По повод 80 г. от рождението на казанлъшкия художник и читалищен деец Георги Емануилов посмъртно бе представена негова изложба.

2000 –  Радио „Вис виталис“ направи анкета с граждани на община Казанлък по повод първите 100 дни на здравната реформа. Кметът Стефан Дервишев каза: „Реформа се прави с много пари, а държавата избяга от задълженията си“.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ д-р Велчев разясни за селските стопани същността на заболяването антракс, зачестило при животните, както и причините за заразяването.

2001 – Пред микрофона на „Вис виталис“ 68-годишната баба Надка, работила в пералнята, разказа за трудния си и самотен в момента живот. Възрастната жена преживяваше с просия. „Преди хората даваха повече, сега нямат парички. Взимат ми банички, дават ми картофи… Живея до Мазалат, аз в тоз маала съм роден, в тоз маала съм пораснал“, обясни жената.

2001 – 11299 бяха регистрираните към тази дата безработни граждани в Бюрото по труда – Казанлък. В процентно изражение – 19,3 % при 18,8% към същата дата на 2000 г.

2001 – По 100 км. пробягваше всеки ден на ст. „Севтополис“ /250 обиколки/ 53-годишният инженер Ради Милев, подготвяйки се за маратона в Ню Йорк през 2002 г.

2001 – Гост в студиото в предаване на тема „Бедността“ бе преподавателят Георги Бяндов. В Паметната книга на радиото гостът записа: „Дори да си сред вълче общество, ти сещай се за звездните простори, дари със нежност всяко същество и ще превърнеш вълците във хора!“.

2002  – „Само с общи усилия и солидарна воля ще отговорим на поредните грешки на управляващите!“, записаха в декларация БДС „Радикали“ – Казанлък в подкрепа на обявения за 22 октомври протестен митинг в парк „Розариум“.

2002 – В този ден се състоя премиерата на Театър „Л. Кабакчиев“ – „Ивона, принцесата на Бургунда“, реализиран след спечелен  конкурс на Националния фонд „Култура“ с подкрепата на Националния център за театър.

2003 – В този ден бе проведен празникът на с. Розово. В него бяха включени: молебен, празничен курбан, концерт, спортни игри, народно веселие.

2003 – „Слабият политик много обещава, силният просто решава проблемите“, каза на предизборна среща в с. Кънчево независимият кандидат за кмет, втори мандат, Стефан Дервишев.

2003 – Да бъдат въведени делегирани бюджети в образованието – с това се ангажира кандидатът за кмет на община Казанлък Стефан Дамянов на среща с учители и директори на учебни заведения.

2003 – Ретроспективна изложба на фотограф-художника Недко Недков бе открита в Казанлък. Недков е роден през 1928 г. в Първомай, автор е на самостоятелни изложби у нас и в чужбина, носител е на златен медал на Световната федерация по художествена фотография ФИАП със седалище Белгия.

2003 – В третия поред фестивал, посветен на България, в гр. Мунаката, Япония, участие взеха състезателки по художествена гимнастика от СК „Левски“ – София и Фолклорният танцов ансамбъл „Арсенал“ – Казанлък.

2004 – Шампион при жените в дисциплината скорост на турнира във Велико Търново стана Пламена Бакалова от Туристически клуб „Казанлък“. Втора бе Тихомира Недялкова от Клуба за екстремни спортове „Селт“.

2004 – Жеко Стойчев и Християн Зарчев, и двамата от Казанлък, станаха шампиони в дисциплината крос кънтри на Държавното първенство по планинско колоездене в столичния квартал „Симеоново“.

2005 – По повод предстоящото отпускане на целеви помощи за отопление с електро- и топлоенергия 20 служители от дирекция „Социално подпомагане“ бяха ангажирани с кампанията в община Казанлък по обработката на документите за помощите и изготвянето на социалните доклади. По 58,45 лв. месечно получаваха правоимащите през предходната зима, когато бяха подпомогнати 883 социално слаби граждани на община Казанлък, основно жители на града. „Колко ефективна е системата за социално подпомагане, на кого и до каква степен помага в трудните години на безработица?“ – този въпрос зададе в анкета Мариана Ганева. Доволните бяха малцина, повечето анкетирани граждани дадоха негативна оценка на социалната политика на правителствата от последните 15 години.

2005 – Завършено бе изграждането на приюта за животни в Казанлък. В него се извършваше стерилизация на бездомни кучета. Оперативните интервенции бяха част от проект между Община Казанлък и германското сдружение „Защита на животните“. Първите операции и обучение на казанлъшки специалисти извърши д-р Гергана Чернева, която от 5 години работеше със сдружението в различни населени места в Европа.

2005 – Сашо Бакърджиев бе избран за председател на общинската организация на Демократи за силна България. Заместник-председател стана бизнесменът Ради Дончев.

2006 – В този ден официално бе открит реконструираният Зелен мост в квартал „Кулата”. Ремонтните дейности  продължиха близо 3 месеца и бяха извършени от Община Казанлък и Ротари клуб – Казанлък. За реконструкцията на моста бяха изразходвани 44 хиляди лева. 10 хил. лв. вложи в проекта Ротари организацията в Казанлък. Реконструкцията бе изготвена по идея на архитект Ивелин Недялков.

2006 – Ротари клуб – Казанлък отбелязва 10 години от основаването си. Първият президент на Ротари – Казанлък е бизнесменът Илиян Дончев. Настоящ председател на организацията бе Станимир Върбанов. В казанлъшкия клуб членуваха 34 души. В страната имаше над 60 клуба с повече от 2000 ротарианци. Девизът на Ротари е  „Службата – над личните интереси“.

2007 – При изключителен интерес премина организираното от Общинския съвет на Казанлък обществено обсъждане на дългосрочната Общинска програма „Живот и реализация на младите хора в Община Казанлък“. Основна цел на Общинската програма бе превръщането на Община Казанлък в привлекателно и предпочитано място за живот и реализация на младите хора. Тя се реализира по идея на председателя на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски основно със средства, спечелени от ЕС.

2007 – На пл. „Севтополис“ се състоя поредната протестна проява на учителите – концерт с участието на ученически колективи при училищата. От 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв., пропорционално да се увеличи и възнаграждението на  непедагогическия персонал. Такова съгласие бе постигнато в този ден между премиера Станишев и синдикалните лидери.

2007 – 16 талантливи деца от 4 до 14 г. от региона участваха в шоу-спектакъла „Като звездите“ в НЧ «Искра». Те се състезаваха за най-добро и артистично изпълнение на песен. В първа възрастова група първо място спечелиха Искра Станчева и Теодора Манджурова. Във втората възрастова група първи бяха Яна Стефанова и Нелина Георгиева. Водещ на шоуто бе Драгомир Драганов.

2007 – На 93 г. почина един от бившите кметове на Казанлък в периода юни – август 1962 г. – Петър Калайджиев. По негово време са направени първите сондажи в северния район на града за получаване на допълнителни количества питейна вода, построени са и първите обществени чешми.

2008 – Бивши работници, приятели, любители на оръжието, представители на различни институции и граждани уважиха поканата на ръководството на “Арсенал“ АД” да присъстват в Деня на отворените врати на фирмения празник по повод 130-ата годишнина от създаването на военната фабрика. Към тази дата “Арсенал” бе третото по брой работещи в страната предприятие, с близо 7 хиляди работници и служители. 98% от продукцията му се реализираше зад граница.

2008 – Излезе от печат първият брой на официалното издание на Общински съвет – Казанлък. Изданието започна да публикува всички решения на местния законодателен орган.

2009 – В Бузовград бяха възстановени народните борби. През 2009 г. те бяха в памет на Тотьо Тотев – Бореца. Участие в тях взе и изтъкнатият майстор на алая Тотьо Василев – заслужил треньор. Наградният фонд включваше две телета, овен и парични награди.

2010 – 446 бяха заявленията за отпускане помощ на първокласници, подадени в Дирекция “Социално подпомагане” – Казанлък. Право да получат субсидията имаха семейства, чиито месечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е бил не по-висок от 350 лева. Помощта бе в размер на 150 лв.

2012 – Част от първия етаж на помощното училище „Димитър Андреев“ в Казанлък отново бе опожарена. Изцяло изгоряха дограмите, облицовките и дървените ламперии в западната част на бившето училище. Две седмици по-рано пожарникари гасиха запалени треви покрай оградата на имота. През 2011 г. пожар унищожи голяма част от покрива в източната страна на училището.

2012 – С голям концерт под надслов „Искри на бъдещето“ в читалище „Искра” бе открит новият творчески сезон, 152-ри поред.

2012 – Казанлъчани покориха митичния Олимп. Идеята за изкачване на планината възникна през 2011 г. в Клуба по пешеходен туризъм от Димитър Димитров и Жельо Желев. Групата бе от 35 туристи от Казанлък. На връх Скала се изкачиха 30 души, а 24 от най-упоритите стъпиха на върха на боговете Митикас. Имената на покорилите върха казанлъчани бяха записани в Почетната книга, съхранявана на Митикас.

2012 – Стефан Панчугов спечели шампионската титла в клас Х2 – автомобили до 1600 куб. см. на Националния планински шампионат.

2013 – Журналистът Светлозар Стоянов, родом от Казанлък, бе сред 70-мата номинирани за наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Той мери сили с изтъкнати имена като Румен Леонидов, Иван Бедров, Николай Бареков, Едвин Сугарев, Христо Комарницки и Агент Тенев. „Самият факт, че съм номиниран наред с такива известни имена в журналистиката и обществения живот, вече е една малка победа и повод за още една гордост на родния ми град Казанлък“, сподели за „Вис виталис“ Стоянов.

2013 – Махалата в „Казмера“ няма да се разширява с повече къщи. Всяка следваща постройка, която „изникне“ в „Казмера“, ще бъде незабавно събаряна. Това обяви кметът Галина Стоянова на среща с ромските лидери, като обеща Общината да предостави агрегат на бензин или дизел, който да осигурява електричество за ромските къщи в кв. „Казмера“. Стоянова поясни, че в местността „Старите лозя“, определена като вилна зона на Казанлък, категорично няма да се прекарват ток и вода, нито ще се узаконяват вили, които ромите наемат или закупуват от собственици, защото това не е място за постоянно живеене.

2014 – България бе разделена на девет туристически района. Така на картата на районирането отново се появиха знакови за България райони като Долината на розите и Родопите.

2014 –10-годишният Гавраил Иванов, възпитаник на казанлъшкия клуб по карате „Севт” І, стана втори в света при момчетата 10-11 години на първенството на планетата в Полша. Той спечели сребърен медал. В 22-ото световно първенство взеха участие каратисти от над 50 държави.

2014 – Юношите старша възраст на ФК „Розова долина” отбелязаха 12 гола във вратата на връстниците си от „Чирпан” в пореден кръг от зоналното първенство на областната група Стара Загора. Мачът с „Чирпан” приключи с 12:0 в полза на Казанлък. „Като цяло не съм доволен от играта на момчетата, – коментира победата на юношите треньорът им Антим Паральов. – „Чирпан” не са критерий, по който можем да се сравняваме“.

2016 – 25 нови членове на БСП прие Младежкото обединение в Казанлък. Това стана на събрание на младите социалисти, водено от председателката Мария Бресковска, която наскоро роди своето второ дете. „Искаме да променим ситуацията в общината, респ. в България, искаме да участваме в  политика, която да задържи нас и нашите връстници в родния край. В БСП влизаме, защото вярваме, че само лидерът Корнелия Нинова може да работи за промяната и за младите хора”, споделиха  новоприетите.

2016 – Луксозен албум със снимки на картини, отразяващ творчеството на известния казанлъшки художник Румен Петков, бе представен в рамките на откриването на изложбата „Отражения“ на талантливия местен творец. Събитието събра в залата на Културно-информационния център много почитатели на изкуството и приятели на художника. Изданието, което също носи заглавието „Отражения“, е факт благодарение на помощта на Община Казанлък. В знак на благодарност за оказаното съдействие, художникът подари своя картина на Общината, а всеки от гостите, уважили събитието, бе изненадан с подарък – новоиздадения албум на твореца.

2017 – Куба през очите на фотографа д-р Росен Коларов представи Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства.

2017 – Община Казанлък подкрепи кампанията „Нека да помогнем на едно българско семейство“ с прожекция в Младежкия дом. Филмчето разказва за 5-годишния Любомир Райков от град Тетевен, който е с диагноза Детска церебрална парализа и епилепсия – Синдром на Уест.

2018 – Шестима души пострадаха при инцидент в казанлъшката оръжейница Арсенал, възникнала в цех 120 на завод 3 в Казанлък. Единият от пострадалите бе в по -тежко състояние, но без опасност за живота.

2019 – Детската площадка на ул. „Войнишка“ 46, кв. „Васил Левски“ е без осветление, алармират родители. Проблемът е от два дни, но през целия летен период жителите от квартала се жалваха от неработещи осветителни тела на същото място. Прибираме се късно от работа, топло е и използваме времето преди лягане за игра, но за съжаление, на площадката е пълен мрак, пишат ни казанлъчани.

2019 – На хората от казанлъшкото село Ръжена за първи път им бе дадена думата открито да говорят без да се притесняват – за натрупаните проблеми, за нуждите им. Те благодариха, че са почетени с внимание и изслушване. Споделиха, че само преди дни имало събрание на управляващата партия, протекло по обичайния начин – разказали им как селото ще цъфти и връзва, не дали думата на никого и си тръгнали. Ръженци се срещнаха с кандидата за кмет инж. Стоян Петров, кандидати за общински съветници от БСП за България и кандидата за местен кмет Ивайло Георгиев в зелено пространство в центъра на селото, което някога е било парк.

2019 – 24 състезатели – пожарникари от регионални служби от цялата страна и членове на спортни пожароприложни клубове се включиха в Първия национален  индивидуален турнир по пожароприложни спортове за купата „Севт III“,  който се проведе в Казанлък.

2019 – Мъж на около 50 години бе блъснат от лек автомобил на бул. „23 ПШП“,  на около 300 метра западно, след пазара на Абаята. Лекият автомобил е карало младо, момче, като в него е имало пътници, сред които и дете.  Мъжът е държал две бири в ръце и пресичал тъмният булевард, на място където няма пешеходна пътека.

2020 – От началото на седмицата служители на ОДМВР – Стара Загора извършиха 50 проверки за правилното носене на защитни предпазни средства в големите търговски центрове, хипермаркетите, магазините и автобусите от градския транспорт. Съставени са били 6 акта за установени административни нарушени, а 30 лица са предупредени да носят предпазните си средства по правилен начин. Глобата за неносене на защитна маска или друго защитно средство на закрито обществено място бе в размер на 300 лв.

2020 – За пътен инцидент при мокра настилка и неблагоприятни метеорологични условия съобщиха наши читатели. Злополуката бе станала на пътя Казанлък – Стара Загора, край село Тулово, където катастрофите, особени в ранните часове на деня, са често явление. Участъкът е сочен за един от най-опасните на пътя.

2021 – След материал на presstv.bg, в който показахме, че е зейнала дупка по пътното платно на новоремонтирания надлез в Казанлък от общината се самосезираха. Затова разбрахме от пост на профила на администрацията във facebook. От него става ясно, че общинарите са извършили проверка на съоръжението в неделния ден и са установили, че има нарушение на една от фугите, като дефекта се изразява в минимално обрушване на асфалтовата настилка на границата с фугата.  От местната администрация са уведомили фирмата изпълнител за малкия кратер, който се появи в съботния ден и който възмути стотици казанлъчани. Наши читатели в социалните мрежи не скриха разочарованието си от това, че за по-малко от година след ремонта, по пътното платно се появяват дупки.

2021 – 3000 лева раздадоха на даровити деца от Казанлък и региона членовете на клуб Round Table Bulgaria. Церемонията се проведе тази събота в галерия „Иван Милев“ на ул. „Искра“ 4 в града на Розите. За втора поредна година членове на клуба раздават стипендия „Георги Пейчинов“, за подпомагането на деца и младежи от региона с постижения в областта на науката, спорта и изкуството. Стипендии за 2021 година бяха връчени на: Християна Харалампиева – 1000 лв., Александра Иглева – 500 лв., Тома Вълков – 500 лв., Екатерина Димитрова – 500 лв. и Никсън Цветков и Александра Дечева – 500 лв.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram