Днес, 15.12.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Във Велико Търново бе проведена среща на кметовете на общини, участващи в Сдружението „Екологична Стара планина“. Съгласно действащия статут кметът на Казанлък Иван Гороломов бе зам.-председател на сдружението.

1995 – Голям Коледен базар бе открит в този ден на пл. „Севтополис“ в Казанлък.

1996 – На 13-ата общинска конференция на БСП за председател на Общинския съвет на БСП – Казанлък бе преизбран Павел Петров.

1996 – Приключи в този ден градското ученическо първенство по баскетбол. Комплексната преходна купа спечели отборът на ОУ „Георги Кирков“.

1997 – „НИТИ“ АД – Казанлък тържествено отбеляза 35 години от създаването си.

1999 – С призива „Да посрещнем новата 2000 година в един по-красив и чист град като място за живеене“ излезе към гражданите на община Казанлък кметът Стефан Дервишев.

1999 – Ученическа научно-техническа конференция „Еволюцията – минало, настояще и бъдеще“ бе проведена в този ден в Казанлък по повод 30 години от началото на научно-техническата дейност и 140 години от излизането на труда на Чарлз Дарвин „Произход на видовете“.

2000 – Гост на Казанлък бе един от най-ярките представители на „Поети с китара“ – Валери Станков, автор на 12 книги. На среща с казанлъчани той рецитира стихове от неиздадената дотогава своя книга „Бръснарница България“.

2001 – Международен съюз за екология и прогрес със седалище Казанлък бе учреден в този ден. За негов председател бе избран проф. д-р Стефан Михайлов, за негов заместник – Антон Антонов.

2001 – Георги Налетов и Антония Грозева от казанлъшкия Клуб по спортни танци „Роза“ станаха балкански шампиони на проведената първа Балканиада в Атина, Гърция.

2002 – На пресконференция районният прокурор Галя Гугушева информира, че 8-те прокурори работят средно по 4500 преписки. През 2002 г. бе завишен броят на делата за изнасилване в сравнение с предходната година.

2003 – Емилия Масларова от БСП в интервю за „Вис виталис“ направи политически обзор на изминаващата 2003 година: „Година на лъжи. Повишени са цените на хляба, няма морал в политиката, премиерът заграби голяма част от България, няма ръст на жизнения стандарт, родени са едва 62 хиляди бебета, ние сме страната с най-много болни хора и с най-скъпи лекарства,122 хиляди деца не ходят на училище“, – обобщи Масларова.

2004 – „Проблемите на децата, говорещи майчин език, различен от българския“ бе темата на среща на специалисти в ОДЗ „Мир“ в с. Бузовград.

2004 – В гр. Павел баня с празничен концерт бяха чествани 40 години от основаването на хора за школувано пеене „Тодор Мазаров“.

2004 – Тодор Тодоров от Казанлък бе избран за Културист №3 на България за 2004 г. след гласуване в анкета на Българската федерация по културизъм.

2005 – Междуведомствената експертна комисия за обгазяването на Старозагорски регион заседава в този ден. В работата й участваха общинските съветници – специалисти в сферата на здравеопазването, селското стопанство и екологията, д-р Петко Петличков, Дочка Богданова и Кольо Колев. „На заседанието бе взето решение да бъде направен пълен анализ на резултатите на емисиите през последните 15 години“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ д-р Петличков. Експертите взеха решение в областта да бъдат следени още три елемента: хлороводород, въглероден окис и необогатен уран.

2005 – Ветеранът-турист от Казанлък Петър Кънев получи сребърна значка на Българския туристически съюз. През 2005 г. той бе посетил 50 национални туристически обекта. Наградени бяха и други 11 туристи от Казанлък, които получиха бронзови значки за посетени 23 обекта от национално значение.

2005 – Във Военния клуб се състоя тържество, посветено  на 45-тата годишнина на алпинизма в

Казанлък. Връчени бяха грамоти на учредителите на Алпийския клуб в Казанлък, основан през 1960 г. Дафина Гъдева, Васил Кърпачев, Никола Стоянов, Стою Иванов, Иван Господинов, Мария Караколева, Деньо Паричков и Николай Куцаров получиха грамоти за принос в работата на ТД „Орлово гнездо“ и за популяризирането на алпинизма като спорт.

2006 – Фотограф-художникът Желиян Николов представи в Казанлък своята юбилейна изложба под мотото „2 по 25“ по повод своята 50-та годишнина.

2007 –Близо 300 представители на ромската общност от кварталите „Кармен“, «Казмера» и микро-район «Копринка» бяха преминали към тази дата клиничен преглед, организиран от Регионалния център за здравеопазване и Министерството на здравеопазването. Бе констатирана изключително

ниска здравна култура и липса на здравно осигуряване отстрана на ромите. Установени бяха голям брой неврологични и онкологични заболявания, имаше нужда от гинекологични прегледи за жените. Предстояха прегледи на останалите 600 роми над 18 години.

2008 – В този ден на градския пазар се появиха първите живи коледни дръвчета. Предлагането бе от 8 лв. за най-крехките елхички, отсечени от разсадниците в близките до Казанлък населени места, до 20 и над 20 лв. за продаващите се в саксия. Масово предлаганите в града изкуствени елхи варираха с цени от 4 до над 100 лева.

2008 – Кондиционният треньор в „Черноморец” – Бургас Детелин Маслов бе привлечен на работа в  „Амкар“, Перм. Той бе единият от двамата помощници на старши треньора Димитър Димитров – Херо, който бе подписал договор за две години с руския клуб.

2009 – Родители, учители и деца от ЦДГ „Еделвайс”, която от учебната 2009 г. работеше по международния проект „Театърът – магия и живот”, изработиха коледни подаръци за децата от партньорските страни. Сурвакници, картички и играчки за коледна елха отпътуваха за Италия, Испания, Поша, Румъния и Турция.

2009 – 36 фотоса експонира в залата на Инфоцентъра в Казанлък фотографът Неделиан Нешев, който бе и носителят на голямата награда през 2009 година на фотопленера „Долината на розите”. Освен фотоси и експериментална фотография, Нешев представи снимките си и с придружаващи текстове, с разказани в тях истории.

2010 – Старозагорската опера спечели награда от националния конкурс „Сграда на годината 2010″ в категорията „Сгради – култура, изкуство и религия“. Над 60 сгради в 11 категории се състезаваха за националните награди „Сграда на годината 2010 г.“. Модерната сграда на Старозагорската опера е построена през 1971 г. по проект на архитектите Михаил Соколовски, Борис Камиларов и Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената е една от най-големите и най-модерните на Балканския полуостров. През 1991 пожар унищожи сградата. Цялостният й ремонт бе завършен през 2009 г.

2010 – За 2010-та година Област Стара Загора запази позиция на една от най-динамично развиващите се в България. Тя се нареди на 5-то място от 28 области. По БВП регионът бе на 3-то място в страната.

2011 – Казанлък бе един от малкото градове в България с подобни мащаби, в които вече имаше действаща боулинг зала. Тя бе наречена „Тропикана” и разполагаше с 5 стандартни сертифицирани писти, както и с клиентска и изключително стилна клубна част. На откриването на залата присъстваха представители на Община Казанлък.

2012 – За втора поредна година МОСВ проведе конкурса „Обичам природата и аз участвам”. В категорията „Предмет, изработен от рециклирани материали” специалната награда беше за доброволците на МЦР “Взаимопомощ“ –  Веска Стоянова и Марко Маринов, които представиха своята идея – плавателен сал, изработен от ПВЦ-бутилки.

2012 – Над 30 кафенета, ресторанти, барове, питейни заведения и дискотеки в Казанлък оповестиха намерението си за гражданско неподчинение, изразяващо се в пушене във всички помещения, в това число в офисите на администрациите. Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите очакваше отговор на своето настояване за преразглеждане на промените в закона, забраняващ тютюнопушенето на открити или закрити места. Съдържателите на заведения в Казанлък коментираха, че не защитават по никакъв начин употребата на тютюневи изделия, но настояват за равни права на пушачи и непушачи, както и за възможност за избор на собствениците – дали в заведенията да се пуши или не.
2013 – Отборът девойки до 15 г. на „Казанлък Волей-Багира“, воден от треньорката Лариса Китипова, спечели Коледния турнир по волейбол на „Берое“ – Стара Загора. В него премериха сили 4 отбора – от Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Димитроград.

2014 – По време на благотворителна среща по волейбол с участието на ученици от ПМГ “Н. Обрешков“ и ПГЛПТ бяха събрани 300 лв., които бяха дарени за празниците на 7-те деца от защитеното жилище в с. Овощник.

2014 – Към тази дата притокът на вода в язовир „Копринка“ бе 21,941 куб.м/сек., а разходът – 53,8 куб.м/сек., които се разпределяхя по следния начин – 41,8 куб.м/сек в р. Тунджа и 12 куб.м/сек през ВЕЦ-а. Язовирът бе под непрекъснато наблюдение. Жителите на Николаево и Нова махала смятаха, че причина за наводнението при тях е преливането на язовира.

2015 – В състава на групата съветници от „Експерти за Казанлък“ бе извършена промяна. Мястото на отказалия се от съветническото място Иван Дочев бе заето от Драгомир Петков, следващият в листата на Експертите.

2015 – За 18 случая на скарлатина, регистрирани в областта, информираха здравните инспектори. Болните бяха от Стара Загора, Казанлък и Раднево и селата Търничене, Шейново и Ясеново. По категории случаите бяха класифицирани като вероятни.

2015 – В Музея на фотографията бе открита изложба „Дейността на НЧ „ Искра“ 2010-2015 г. в плакати и афиши“. Проявата бе част от празничната програма на културната институция, която през 2015 година чества 155 години от своето основаване.

2015 – С нова завеса-дъно посрещна 155-та си годишнина читалището. Тя бе класически тип и бе реализирана мечта на настоятелството. Парче от най-старата завеса на читалище „Искра” се пази в реквизитния архив. Всяко докосване до плата рискува да го унищожи завинаги и затова текстилният експонат се съхранява изключително строго.

2015 Със своите действия Турция ни води към Трета световна война“. Това заяви председателят на „Атака“ в Казанлък Драгомил Иванов. Казанлъшката структура на партията изрази подкрепа към протестите на привърженици на „Атака“ в София. Недоволството бе заради посещението на турския премиер Ахмед Давутоглу у нас. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че това е един от последните свободни протести, защото България, по думите му, се превръща в полицейска държава с латиноамериканска диктатура.

2015 – Центърът на Казанлък се оказа изключително привлекателен за над 30 горски ушати сови. Птиците, които се считат за едни от „най-елегантните“, се превърнаха в изключителна атракция за живеещите в близките блокове, които смятаха, че им носят късмет. Совите се бяха появили там преди 2 години. Те зимуваха на две брези и един бор на казанлъшката улица „Патриарх Евтимий“.

2015 – 110 бяха свободните места за нови ловци в ЛС „Сокол“ – Казанлък. Общо 1092-ма бе максималният брой на ловците в сдружението. 95 нови ловджии можеше да приеме ЛРС „Орел 2001“ в Мъглиж – максималният брой на ловците там бе 486 души.

2016 – Общинска библиотека „Искра“ бе домакин на Коледната изложба на талантливите деца на Казанлък. Заедно с школата по Живопис при ОДК „Св. Иван Рилски“красивите коледни рисунки и картички на децата украсиха фоайето на библиотека „Искра“, а всички получиха своите заслужени грамоти. Изложбата ще може да бъде посетена в дните преди празниците до края на декември.

2017– „Подари ни Нова книга за Коледа“ – Така е озаглавена новата кампания на Общинска библиотека „Искра“. Да дариш книга на Коледа е нещо много специално. Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели и от историите, които са ни разказвали.

2021 – За участие в селекцията на изложбата на Четвъртия Салон на казанлъшките фотографи се представиха 109 фотоси от 49 автори. От тях 20 бяха черно-белите творби. За поредна година той бе организиран от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Града на розите. В Четвъртия салон на казанлъшките фотографи присъстваха художествени фотографии на изявени майстори на светлописа и на новопредставили се. Журито, с председател Бедрос Азинян, селектира 42 творби от 33-ма автори.

2021 – Социалистът Момчил Ненов положи клетва като народен представител минути след началото на парламентарния работен ден. Казанлъчанинът стана член на Народното събрание, влизайки там на мястото на Георги Гьоков, който пък бе назначен за социален министър. Гьоков бе водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Старозагорска област, а Ненов втори. С Момчил Ненов Казанлък присъстваше вече в парламента с трима народни избраника. Другите двама бяха Халил Летифов /ДПС/ и Илияна Жекова /ГЕРБ/.

2021 – Изпотрошени бяха отново обиците на статуята на тракийката в градския център, забелязаха будни казанлъчани, позвънили в редакцията на Пресс ТВ. През последните години „Тракийката“ беше лустросвана неколкократно, а през 2020 г. бе осветна. Цялостна рехабилитация на този символ на Казанлък беше направена преди десет години. Тогава бяха възстановени изполомената й ръка и обици, беше почистена със специални препарати. По направени скици от болния вече автор на „Тракийката“ Доко Доков, неговият ученик и приятел скулпторът Димитър Койчев заедно със Стефан Кавалов възстановиха липсващите части от ръката на творбата и обиците.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram