Днес, 15.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В този ден, петък, цялата парламентарна група на БСП от 27-ми Старозагорски избирателен район, водена от Александър Лилов, се срещна с жителите на Казанлък. Срещата бе директно излъчена по радио „Вис виталис“.

1997 – Голяма по размер и асортимент помощ от Германия пристигна в Казанлък в този ден: 680 опаковки плодово мляко, 20 кашона спагети, 40 кашона картофено пюре, 230 буркана зеленчуков сос, 450 кутии витаминизирана храна и други продукти.

1998 – За председател на общинската организация на БСП в Казанлък бе избран Генчо Кръстинов.

1998 – Общинският съвет в Казанлък реши таксите за ученическите лагери да бъде 4% от минималната работна заплата, тоест ок. 2000 /стари/ лева.

1999 – Бившият началник на Военния клуб в Казанлък подп. Женков стана един от 25-мата  победители от общо 95 участници в конкурса „Какво знаете за НАТО?“, организиран от Атлантическия клуб и в. „Българска армия“.

1999 – В библиотека „Искра“ бе открита изложба-базар „Монотипия“ на Цветан Георгиев.        

2000 – За втори път посланикът на Белгия у нас Н. Пр. Едмонд Де Вилде посети Казанлък и за втори път отправи покана към казанлъшките бизнесмени за конкретно сътрудничество с белгийски бизнесмени. 

2000 – В знак на протест заради неизплатените им заплати медицинските работници от болницата и поликлиниката в Казанлък спряха издаването на медицински документи – болнични листове, епикризи, направления и др. „Мярката е незаконна, но като човек ги разбирам“, – бе коментарът на председателя на КНСБ на медицинските работници д-р Захари Стойчев.

2001 – В интервю по повод 3 г. от избирането му за председател на БСП-Казанлък Генчо Кръстинов направи в ефир своята и на ОбС на БСП равносметка: че казанлъшката партийна организация е станала по-активна и по-адекватна на обществено-значимите събития, особено по време на избори. В личен план той сподели, че в работата си залага на личните контакти с партийните членове.

2001 – Задълженията на МБАЛ-Казанлък към тази дата бяха 1 млн. 100 хил. лева. 15-ти март с. г. бе последният работен ден на д-р Христо Христов като управител на здравното заведение.  

2001 – „Защо „Прикосновения“? „Заглавието дойде естествено. Самороден къс злато от езика ни, насочено към хората“, – така отговори на въпрос на репортер на „Вис виталис“ Янка Ташева, бивша учителка по литература в Казанлък, по повод третата ѝ книга „Прикосновения“, излязла след книгите ѝ „Училището – моя обич, моя съдба“ и „Жива жарава“.

2002 – Стартираха тридневни кукерски игри в Павелбанско.

2002 – На въпроса на „Вис виталис“ –  „На коя партия е член Бай Ганьо – на опозиционна или на управляваща?“, репортерите на радиото получиха следните отговори: Генчо Кръстинов, БСП – Бай Ганьо може да е член на всяка политическа сила; Николай Александров, СДС – Има вероятност да е от всяка политическа сила, но най-добре ще каже Денко Денков – нали той предложи в Казанлък да издигнем паметник на Бай Ганьо; Косьо Зарев, музей „Искра“ – Бай Ганьо винаги ще бъде член на управляващата партия. Поддръжник съм на идеята за негов паметник в Казанлък; Иван Гранитски, издател – Умен и дълбок въпрос. Разбира се, на всяка политическа сила, Бай Ганьо е една универсална личност. В народопсихологията на българина байганьовщината е безсмъртна.

2002 – Правителството одобри проект за откриване на частно висше училище в Стара Загора – „Телематика“. Предвидено бе в колежа да се обучават специалисти по високи технологии – 100 редовно и 75 – задочно.

2003 – Отборно трето място спечели клуб „Кентавър“ – Казанлък на турнира по таекуондо „Кюстендилска пролет,2003“. Златни медали извоюваха Марин Драганов и Диана Първанова. Димитър Мермеклиев отново стана вицешампион.                

2004 – Между 45 и 50 хиляди лева бяха необходими за провеждането на Чудомирови празници,2004. Част от планираните прояви бяха предложени от граждани и културни институти в Казанлък.

2004 – Общинският съвет в Павел баня прие в този ден бюджета на общината за 2004 г. Той бе в размер на 3 млн. 103 хил. и 142 лв.

2002 – Стефка Крачанова – етнограф в ИМ „Искра“ – Казанлък, запозна слушателите на радиото с традициите на Сирница, като акцентира на силата на Прошката.

2006 – Литературният критик Благовеста Касабова представи пред казанлъчани поетичния сборник на казанлъшкия поет и журналист Кънчо Стоянов „Бялата лястовица“.

2007 – 11-годишните тризнаци – художници от ШИ «Арт линия» –  Лия, Ина и Филип Мирчеви, изпратиха поздравителни картички до семейството на княгиня Калина и Китин Муньос по случай раждането на първородния им син Симеон 

2013 – С участието си в 7-я Национален квалификационен турнир към Международната танцова организация IDO, който се проведе в НДК – София, казанлъшките балерини от „Грация“ завоюваха две първи места със златни медали и едно трето място с бронзов медал.

2013 – Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък бе домакин на първата публична академична презентация на розопроизводители от цялата страна. Ръководителят на научния институт д-р Наташа Ковачева каза за „Вис виталис“: „Роза Дамасцена е неповторимо растение, но страда от ръжда и черни листни петна, борбата срещу които съставлява 30% от разходите на производителите. Това бе причината да бъде представена и новата роза, която е по устойчива и се размножава много по лесно –  розата Хибрид 6/11, който основно може да се използва за екологично производство на розов цвят“. Тя сподели и за проблеми с лавандуловите разсади – заради Закона за посадъчния материал, според който всеки производител сам произвеждаше разсади. Единствен Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък съхранява 7 селектирани и висококачествени сорта лавандула.                                                                                                                                              2013 – 50 индивидуални изпълнители и 13 вокални състава от различни градове участваха в Първия национален конкурс за забавна песен „С песен да възродим доброто” във Военния клуб в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram