Днес, 14.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – На свое годишно събрание членовете на Съюза на погребалните фирми в България преизбраха за председател Васил Самарски.

1997 – Членовете на ВМРО – Казанлък взеха решение да поискат отварянето на досиетата им и да ги огласят чрез медиите.

1997 – Престъпността до тази дата на годината бе увеличена с 45% в сравнение със същия период на 1996 г. Спешно бе проведена среща между РДВР – Стара Загора, РПУ – Казанлък и кмета на община Казанлък.

1998 – 6 млрд. и 3 млн. стари лева, равняващи се на 68 % от планираните годишни приходи, постъпиха в общинския бюджет на Казанлък. До края на годината се очакваше преизпълнение на местните приходи.

1998 – 14-годишният Генчо Стайнов, син на кавалджията Кольо Стайнов, спечели „Златният кавал“ – специалната награда на проведения Първи национален конкурс на тракийския кавал.

1999 – На въпрос на „Вис виталис“ за ролята на медиите и ефекта от тяхната работа политологът Андрей Бунджулов отговори: „Плурализмът в медиите създаде нова ситуация, те се превърнаха в залог на една голяма политическа игра. Затова има значение кой владее медиите и какви са правилата. Вече 10 г. те имат много висок рейтинг, вярват им повече от половината от хората. Затова ролята им е ключова. Малките медии също – пешката не бива да се подценява в шаха“.

2000 – „Четен е, защото е верен на своите традиции да не се подчинява на управляващите“, каза в интервю за „Вис виталис“ Любчо Иванов – отговорен редактор на в. „Труд“, основан на 15.09.1946 г. по указания на Георги Димитров, синдикален вестник до 1992 г. За регионалното издание „Тракия Труд“, което отразяваше и Казанлък, той увери, че се работи по европейски модел.

2000 – По случай Деня на пожарникаря областният управител Радомир Енев награди най-добрите огнеборци в област Стара Загора. Наградени бяха и полк. Стоян Куршумов и ефрейторите Петър Иванов и Кирил Желев от Пета Шипченска танкова бригада – Казанлък.

2001 – Казанлъчани почетоха в този ден с минута мълчание трагично загиналите по време на терористичните актове на 11-ти септември 2001 г. в САЩ. Сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит. 14-ти септември бе траурен ден в България и в цяла Европа.

2001 – Със съдействието на директора на Унгарския културен институт Дьорд Сорди в Казанлък бе открита изложба на унгарския художник-график Роберт Кьониг, представяща 30 творби.

2002 – Министерството на културата приведе на ИМ „Искра“ 26 хиляди лева за укрепване, консервация и реставрация на гробниците в казанлъшкия край.

2005 – За заместник-кмет по икономиката и строителството на Община Казанлък бе назначен Иван Кирев. Той пое ресора на Румяна Друмева, която стана заместник-областен управител на област Стара Загора. Иван Кирев бе на 46 години. Завършил е университета в Харков, Украйна, специалност „Промишлено и гражданско строителство“.

2005 – По повод професионалния си празник служителите на казанлъшката противопожарна служба откриха приемна, в която гражданите можеха да поставят въпроси и да се допитват по конкретни проблеми, свързани с пожарната безопасност. Казанлъшката противопожарна служба бе втората по големина и численост в област Стара Загора, в нея работеха 53 души.

2007 – За първи път Казанлък бе домакин на национална конференция, посветена на проблемите и работата с дементно болните. Форумът се организира от Униреситета в град Касел – Германия, фондация „АВО – България“, «АВО – Касел» – Германия и Община Казанлък. Преди конференцията бе открита новата сграда на Дома за дементно болни в града „Димитър Папазов“. Средствата бяха осигурени от Социално-инвеситиционния фонд в размер на 380 хиляди лева.

2007 – 26 български спортисти бяха покрили към момента квоти за олимпиадата в Пекин, сред тях и двама казанлъшки спортисти, състезаващи се за столични клубове – Кольо Нешев и Румяна Карапетрова във хвърлянето на копие. Участник в параолимпийските игри в Пекин бе още един наш съгражданин – Дечко Овчаров.

2008 – Внезапна смърт покоси археолога Георги Китов, считан за откривател на Долината на тракийските царе в Казанлъшко. Китов почина при своите траки по време на поредната археологическа експедиция – в Старосел, само дни след като обяви края на проучванията в Казанлък.  Ст.н.с. д-р  Георги Китов е Почетен гражданин на Казанлък, отличен бе и от радио „Вис виталис“ за Личност на 15-тилетието, заради изключителните му заслуги, допринесли за популяризирането на Казанлък и региона.

2008 – Близо 4000 души, учили, работили и изобщо – приятели на Русия, се събраха на 5-я поред Събор на русофилите край язовир „Копринка“ под патронажа на президента Георги Първанов. Той бе открит от новия руски посланик в България Н. Пр. Владимир Исаков. През годината бе чествана 40-ата годишнина от началото на дърводобива в република Коми. Бе презентирана книгата на Александър Арсов, събрала данни и снимков материал за българския дърводобив в Русия.

2009 –При участието си в 14-я международен музикален фестивал-конкурс „Надежда, таланти и майстори“ в Добрич и курорта „Албена“ възпитаниците на Елена Юлиянова Мария-Йоана Тенева, Валентино Бабат, Александра Симеонова и Никола Георгиев се завърнаха с призови награди. Никола Георгиев получи персонална покана за участие в международния клавирен конкурс „Мария Юдина“ в Санкт Петербург. Единственият роял, на който децата се упражняваха, се намираше на сцената на читалище „Искра“, като упражненията там, поради заетостта на сцената, не винаги бяха възможни.

2010 – В рамките на Европейските дни на наследството в община Казанлък – „Да разкажем на Европа за България” НПМ „Шипка-Бузлуджа” и Европейският информационен център към Община Казанлък организираха електронна викторина „Какво знаем за Шипка”.

2010 – Ралица Еленкова, ученичка в СОУ „Екзарх Антим Първи”, бе един от четиримата български участници в провелата се в Брюксел Международна конференция „Кой го интересува? Как можем да помогнем”. Форумът събра над 80 участници на възраст между 30 и 50 години от почти всички европейски страни. Ралица бе най-младият участник в конференцията. Тя бе избрана да представи България след участието си в организираната от Националната мрежа за децата кръгла маса на тема „Детската бедност и социалното изключване“.

2011 – Изложба по проекта „Еко бъдеще”, който се реализира от Младежки център за развитие „Взаимопомощ” в Казанлък, бе открита  във фоайето на областната администрация в Стара Загора.

2011 – Мораториум върху политическите партии за 10-годишен период предложи кандидатът за президент Алексей Петров. На среща с граждани в Казанлък той заяви, че стартира подписка в подкрепа на тази идея. По думите му, партиите в момента служат основно за две неща – политическо безсмъртие и обогатяване. Наред с отнемането на привилегиите на партиите, Алексей Петров предложи и отмяна на институцията Велико Народно събрание. Той заяви още, че най-важната задача на сегашното управление трябва да бъде работата му по създаване на работа.

2012 – Над 2000 души годишно преминаваха през Отделението по кардиология в казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски”. Ръководителят на отделението д-р Бойчо Бойчев коментира, че това е внушителен поток от пациенти. Казанлъшкото отделение по кардиология разполагаше с 34 легла, интензивен сектор, сектор за субинтензивни грижи, както и със специален сектор за ангеографска диагностика.

2012 – Казанлъшкият журналист, главен редактор на вестник „Седмица” – Петър Марчев, направи своя кино-дебют с филма „Апокалипсис до поискване“.

2012 – 224-ма именици, носещите имената Кръстьо, Кръстина, Кънчо и техните производни, празнуваха в община Казанлък на Кръстовден.

2012 – Планинарят от Клуба по ориентиране към ТД «Орлово гнездо» – Казанлък Тончо Нейчев се представи изключително успешно в първенството по ориентиране на Югоизточна Европа в планината Улудаг край турския град Бурса. В гъстите борови гори, с много паднали дървета, на 1700 метра надморска височина, при 40-градусова жега, се надбягваха 700 състезатели от 15 страни. Ветеранът Тончо Нейчев изпревари 30-мата си съперници в групата над 60 години. И в последния ден на четиридневката на «Бурса опън» Нейчев отново бе първи, пробягвайки 3,4 км за 36 м. 17 сек., потвърждавайки, че е най-добрият състезател по коло-, ски- и лятно ориентиране.

2012 – Президентът Росен Плевнелиев се срещна с българските параолимпийци и техните треньори, които успешно представиха страната ни на Игрите в Лондон с два сребърни и един бронзов медал. Сред тях бяха трима казанлъчани – Даниела и Радостин Тодорови и Дечко Овчаров.

2013 – Фенове на електронната музика се събраха край казанлъшкия язовир „Копринка“. За 6-та поредна година там се проведе музикалният фестивал „Копринка оупън еър“.

2015 – Ансамбъл „Арсенал” и Царица Роза – Цветелина Иванова отпътуваха за Япония – в Мунаката, префектура Фукуока. За 15-ти път се проведе Световният фестивал на българския фолклор в гигантския спортен комплекс „Глобул Арена”, побиращ над 12 000 зрители. В продължение на 20 дни ансамбълът изнесе 30 концерта пред японска публика.

2015 – С лятно кино бе финализирана  инициативата на Сдружение „Бъдеще за децата“ „Приказна седмица”.

2015 – Без загубен сет Красимир Минтов стана шампион на FPI Tennis CUP в Санта Марина край Созопол.

2017 – Община Казанлък е в готовност за новата учебна година – 582 са записаните първокласници до момента. Техният точен брой ще бъде ясен на 15.09.2017 г., когато регистрите на всички ученици ще бъдат качени в националната електронна информационна система на образованието. Всичките 22 общински и 4 държавни училища на територията на община Казанлък утре ще отворят врати в готовност да посрещнат учениците.

2017 – Казанлъчанинът Николай Златев дари над 200 книги на читалището в с.Енина

2017 – Махат зам. директорски пост от Театър „Любомир Кабакчиев“ заради мнение във Фейсбук – Директорът на театър „Любомир Кабакчиев“ – Димитър Кабаков, свали доверието от зам.директорът на театъра – Нели Шабанова.

2019 – Хиляди приятели на Русия се събират край казанлъшкия язовир „Копринка“, където за 16-ти път ще се проведе националният събор на приятелите на Русия. По традиция съборът представя богата културна и музикална програма на специално издигната край събора сцена. Заради „шпионския“ скандал, организаторите очакват дори повече хора, може би близо 20 хиляди. Не е имало участници, които да се притесняват заради скандала. Подписка в подкрепа на председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов беше организирана по време на традиционният събор на русофилите край водите на язовир Копринка, недалеч от Казанлък.

2019 – Вторият Национален събор на българските офицери и сержанти от запаса и резерва се проведе на Крънското ханче, днес.  Националният събор на запасното воинство, е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Карасимир Каракачанов. По време на националиня събор бяха  направени военни демонстрации на скокове с парашут, бойни техники, умения на групите за специални операции и висш пилотаж със спортен самолет. Демонстрации ще има и Прабългарската школа за оцеляване „Бага – Тур“.

2019 – В навечерието на учебната година приятна изненада очаква всички ученици от града ни в Общинска библиотека“Искра“. По проект “ Генерация Код“ на Фондация „Глобални библиотеки-България“, по грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането, в библиотеката постъпиха   шест броя  Пчела роботи / Bee-Bolt-1/ и цветни подложки от винил за работа с програмируемите роботи. Общата стойност на дарението е близо 1000 лева.

2019 – Продавачи на цветя от Казанлък , заявиха, че не само подкрепят Даниела Драгиева, за чието прибиране и лечение се събират пари, но и събрали средства, които ще приведат по банкова сметка. Драгиева e тяхна лична приятелка, която почти ежедневно се любувала на цветята. Учителката живеела в непосредствена близост до цветарските магазини до пазара.   Призивът, който направили бил неразбран от обществото. Те считат, че благотворителни кампании, не бива да са за сметка на  техният денонощен труд да подготвят празника като първия учебен ден.

2019 –  Няколко казанлъшки училища и детски градини се включиха в кампанията в помощ на лечението на Даниела Драгиева, дългогодишен учител в ОУ ”Чудомир”.

2020 – Първо място на ретро парада в Хасково спечели „Москвич 401“ от 1954 г. на Господин Господинов от Казанлък. В него участваха около 70 участници от страната и чужбина.

2020 – Протестиращи засипаха входа на централата на ГЕРБ в Стара Загора с тор. Видеото, публикувано от инициаторите, предизвика шумна вълна от реакции, както подкрепа, така и възмущение.

2020 – На приключилото петото издание на националния конкурс за поезия и проза „Морето“, в категория „Поезия” първата награда бе присъдена на казанлъшката поетеса Женя Димова. Наградите на премираните творци бяха връчени миналата събота /12 септември/ в творческата база на Националната художествена академия в Ахтопол.

2020 – Язовир Жребчево продължаваше да спада. 88 милиона кубични метра вода има в момента във водното корито. Това представлява 22% от водния му обем.

2020 – Кореспондентът на БНТ в град Стара Загора – Десислава Петкова, е един от организаторите на фалшив протест, използващ името на нашата платформа – „Стара Загора иска Оставка“, алармираха оттам. „Г-жа Петкова е известна с това, че не веднъж е смесвала личното си мнение с професионалните си ангажименти и не отразява безпристрастно случващите се събития, когато те касаят или засягат интересите на ПП ГЕРБ в Стара Загора. По време на блокадата до Летище Стара Загора,  протестиращи многократно са изразявали съмнения, че Десислава подава информация към „ПИК“ и „БЛИЦ“. В публикации в тези сайтове се съдържаше и информация, която е била известна само на присъстващите на място и то по време, в което Десислава Петкова действително е присъствала“.

2021 – Жена бойкотира „паяка“ на ул.“Старозагорска“ в Казанлък. Нарушителката на правилата за паркиране се подпряла заедно с детето си на капака на автомобила си и не позволила на съоръжението да й вдигне колата, разказаха очевидци. Според тях колата е била с включени аварийни светлини, а разправията с „паяка“ придължила около 20 минути, затруднявайки движението. В Казанлък зачестиха случаите, при които казанлъчани саботират наказателните акции на „паяка“. Преди седмица жена застана пред репатриращия автомобил и не му позволи да тръгне с вече натоварената й кола, а  само преди няколко дена друга казанлъчанка се опълчи на „паяка“ като се покатери върху него преди да натоварят автомобила й и създаде напрежение в самия център на града на централния булевард.  Случаите станаха обществено достояние след мощно тиражиране на снимки в социалните мрежи. От екипа на „паяка“ разясниха, че общински служител, пътуващ в репатриращия автомобил посочва коя кола в нарушение да бъде вдигната.

2022 – Зърнопроизводители излизат с тежка техника в цялата страна, за да заявят своето недоволство срещу безконтролния внос на украинска пшеница и слънчоглед и липсата на ефективни действия за защита българското зърнопроизводство и родните потребители. Над 300 земеделски стопани с повече от 150 трактора от Старозагорско се събраха в този час в кв. „Кольо Ганчев“, където ще прочетат протестна декларация с исканията си, след което ще преминат по бул. „Патриарх Евтимий“.

2022 – Изложбата „Преди картината. 115 години от рождението на Ненко Балкански“ бе открита във Варшава, Полша. В рисунките, дарени на Художествената галерия в Казанлък от съпругата му Лиляна Балканска, се вижда, че преди картините му е най-непосредственото и лишено от суета време, което творецът си подарява, посочват от културната институция. Изложба съдържа над 20 рисунки, голяма част от тях непоказвани до днес. „Те показват основните тематични фокусирания, които Ненко Балкански неизменно ще повтаря и търси в целия си творчески път“, посочват още организаторите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram