Свалиха забраната за внос на украинско зърно

Депутатите подхванаха темата за украинското зърно. Георги Свиленски от БСП поиска в зала да дойдат или земеделският министър Кирил Вътев или премиера Николай Денков.

Председателят на НС Росен Желязков увери, че Вътев е в сградата на парламента и ще влезе в пленарна зала. От доклада на икономическа комисия, прочетен от Хамид Хамид, стана ясно, че сме солидарни с Украйна и искаме да падне забраната за внос на украинско зърно. В същото време земеделските производители са против и се опасяват от дъмпинг на цените и заплаха за родното зърно.

Преди дебатите Свиленски отново излезе на трибуната и настоя първо да се изкаже земеделският министър. На свой ред Кирил Вътев посочи, че темата за внос на украински продукти се обсъжда от доста време в ЕС. Притесненията на земеделските производители са големи, изтъкна той. По думите му основателните притеснения са, че Украйна не изпълнява европейските изисквания за производството.

Вътев уточни, че на последното заседание на Министерски съвет са представени макроикономически показатели и те не били толкова притеснителни. Освен това имало механизми за подпомагане там, където е необходимо. Затова и министърът се съгласил с МС, като се завишава контролът върху вноса на всички украински продукти. Той очаква да чуе притесненията на производителите и заедно да набележат мерки.

Говорим за чиста проба национално предателство, каза по време на дебатите Деян Николов от „Възраждане“. Въпросът за него е геополитически и нямал никакви икономически аргументи.

Никой не е по-голям от хляба, каза Кирил Вътев и призова темата да не се политизира. И в момента се внасят продукти от Украйна.

Драгомир Стойнев от БСП поиска земеделският министър да представи макроикономическия анализ, който обърнал мнението му за отпадане забраната за внос на украинска продукция. Съпартиецът му Иван Иванов смята, че темата е трябвало да бъде обсъдена в ресорната комисия по земеделие, а не в икономическата. Това решение е предателство спрямо българските производители, изтъкна той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов предупреди, че Украйна използва ГМО, на което министър Вътев поиска да не му губят времето с нелепици.

Не сте във фирмата си за шпек, ядоса се Цончо Ганев. Настимир Ананиев пък се ядоса на политическите дъвки, с които се губи времето на министъра.

Кирил Петков сподели, че е горд, че Вътев е министър на земеделието и искал цената на месото , олиото и хляба да е по-ниска. Според Петков с темата се спекулира.

И за лидера на БСП Корнелия Нинова става въпрос за предателство. А аргументите, че като пуснем вноса от Украйна, ще паднат цените на хляба, са несъстоятелни, тъй като нееднократно родните производители са заявявали, че не ползват украинско зърно. Да поставим на първо място българския интерес, българското производство, настоя лидерът на червените. 

След няколко часа дебати пленарна зала прие отпадането на забраната. Против бяха „Възраждане“, БСП, ИТН, както и независимият Радостин Василев. 8 от ГЕРБ се обявиха „въздържал се“.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram