Днес, 14.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – За първи път по радио „Вис виталис“ бе излъчен радио-бенефис, с автор Мария Рашкова, на народната певица Руска Попова – солистка на ансамбъл „Арсенал“, родена в Сатовча. За таланта на Руска Попова говори и Христо Стоянов, ръководител на ансамбъла. „Глас, изтърван от Пирин“, бе казал проф. Кирил Стефанов за певицата, наричана от други „Славеят от Пирин“.

1993 – С участието на актьорите от Казанлък Стоян Атанасов, Таньо Стефанов и Костадин Попов бе излъчено авторското предаване на Мария Рашкова „Алеко – нравствената програма“ по случай 130 години от рождението на писателя.

1997 – Клубът на пенсионера в Казанлък организира тържество в чест на най-възрастния турист в града – 90-годишният Димитър Моллов.

1997 – Учениците от ОУ „Чудомир“ започнаха да издават собствен вестник – „Междучасие“.

1998 – Слушателите на радио „Вис виталис“ имаха възможност да слушат най-добрите в българския ефир музикални предавания, за които радиото бе сключило договори с различни компании: „Световната класация“,  „Часът на Ара“, „Доктор Мюзик“, „Бомба“, „Аудиоадреналин“, „Американ топ 40“. Излъчването им продължи повече от 20 години.

1999 – „100 млн. /стари/ лева ще спести Община Казанлък, ако прането на бельо в детските градини се централизира“, обяви Валери Попов – началник на отдел „Образование“, и се зае да реши този проблем.

2000 – „Младите и народната песен“ бе темата на предаването „Спасена красота“ с водеща Бонка Радкова, в което гостуваха Ирена Гайдарова, преподавателка по народно пеене в СОУ „Екзарх Антим Първи“, и нейните ученички Милена Тодорова и Десислава Добрева.

2000 – В Казанлък бе учреден Регионален комитет на Националното сдружение „Съюз за екология и прогрес“. За председател бе избрана Весела Иванова.

2000 – Посмъртно, за проявена смелост и патриотизъм при отстояването и защитата на националните интереси, Общобългарският комитет „Ген. Иван Вълков“ – Казанлък обяви за личност на 1999 г. Николай Добрев от БСП.

2001 – 54-годишен служител на автопарка в Казанлък почина, притиснат в областта на шията, след като неволно бе натиснал бутоните за затваряне на един от автобусите на автогарата.

2002 – Към датата на втората годишнина от основаването на Регионалната организация на Съюза за екология и прогрес членовете й наброяваха 24 души, които работеха по проект за екологичното възпитание на децата.

2002 – Вечер на унгарската поезия и изложба на графѝка Петер Ковач бяха организирани в Казанлък. Гост бе директорът на Унгарския културен институт в София Дьорд Сорди.

2003 – Фондация „Българска роза“ и Агенция „Мегаталант“ се договориха шоу-спектакълът „Царица Роза“ през 2003 г. да бъде реализиран от агенцията, като победителката да има право да участва в конкурса „Мис България“. Царица Роза 2002 – Християна Павлова успя да премине през кастинга заедно със 700 момичета и стана една от 37-те, избрани да се явят на националния конкурс. Фондацията и агенцията се договориха в Казанлък да заработи и първата извънстолична Агенция за модели.

2003 – С голям концерт ромският ансамбъл „Огнени ритми“ към НЧ „Искра“ отбеляза циганската Нова година – Банго Васил.

2004 – „Няма място за илюзии, очаква ви една трудна мисия. Аз вярвам във вашия професионализъм и съм убеден, че ще се справите като истински български мъже“, – каза пред офицерите, сержантите и войниците, заминаващи на мисия в Ирак, българският президент и върховен главнокомандващ на БА Георги Първанов. Той бе на посещение в Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък. Президентът прие поканата на кмета Стефан Дамянов да бъде патрон на Празника на розата, 2004.

2004 – В интервю за „Вис виталис“ главният архитект Николай Николов представи идеите на Община Казанлък за благоустрояването на централната градска част и на гаровия площад, както и за изграждане на Алея на художниците пред Художествената гимназия и за учредяване на Дирекция за международно развитие и инвестиции в общинската администрация.

2006 – Всички 18 участници във втория сезон на реалити шоуто „Биг Брадър“ гостуваха за Банго Васил на колоритния си съквартирант от Казанлък Бат Сали. 28-годишният казанлъшки бизнесмен ги покани  да празнуват циганската Нова година на една от хижите около връх Бузлуджа.

2013 – Разпространена бе информация, че от Европейската комисия обмисляли да ограничат употребата на розово масло и лавандула в парфюмерията и козметиката, защото някои техни съставки причиняват алергии. Това предизвика сериозни притеснения в целия бранш, занимаващ се с розопроизводство в казанлъшкия регион. Повече от 100 години българското розово масло бе доказано най-висококачественото в света. В интервю за „Вис виталис“ проф. Недко Недков от Института по розата коментира, че това не се случва за първи път и че в основата на проблема е високата към момента цена на розовото масло.

2013 – Изключително слаба и негативна оценка даде на пресконференция казанлъшката структура на ПП „България на гражданите” за едногодишното управление на общината от ПП ГЕРБ и на направения от кмета Галина Стоянова отчет. Община Казанлък бе упрекната в липса на прозрачност и безрезултатно кадруване на ГЕРБ в Казанлък. „ГЕРБ нямат кадри и експерти, за да управляват“, – заяви лидерът на „България на гражданите“ в Казанлък Симеон Георгиев. От Общината заявиха в отговор, че „една такава малка партия не може да прави оценки, колкото и да е амбицирана“.

2013 – Председателят на БСДП Йордан Нихризов, общинското ръководство в лицето на кмета Галина Стоянова и председателя на ОБС Николай Златанов, и общественици  почетоха паметта на социалдемократа  Константин Бозвелиев. Радио „Вис виталис“ излъчи репортаж от срещата-разговор, по време на която всички се обединиха около идеята родната къща на Бозвелиев да се превърне в музей, а Бозуковото кафене да възстанови традицията си за организиране на обществени сбирки. Семейството на Бозвелиев приживе завещава къщата си за детски дом и дълги години тя се ползва за това. Към момента бе библиотечен клон.

2013 – СОУ „Екзарх Антим I” отбеляза 5-ата годишнина на радио „Антим”, създадено с методическата помощ на радио „Вис виталис“.

2013 – На 150-ата годишнина от рождението на Алеко Константинов, основоположник на българското планинарство, туристическото дружество „Орлово гнездо” в Казанлък посвети първия си за годината поход в три лъча – изкачване на връх Жълти бряг, висок 1485 м.

2014 – На Международната туристическа борса в Утрехт, Холандия, бе представен съвместният туристически продукт на общините Казанлък, Мъглиж, Павел баня, Карлово и Сопот – „Долината на розите и тракийските царе“. Посетителите на изложението бяха запознати с възможностите на тези общини като туристически дестинации.

2016 – Волейболният треньор Петър Дочев е Треньор на 2015 г.в Казанлък. Церемонията по награждаването на ТОП 10 на спортистите от общината започна в 17:00 часа и продължава.

Дочев вече е на работа в „Нефтохимик“, Бургас, но именно той  изведе до вържавната шампионска титала девойките младша възраст на ВК „Казанлък“.

2016 – ММА боецът Тенчо Караенев е Спортист на 2015 в Казанлък

2016 – 137 е броят на регистрираните към 14 януари Сдружения на собственици по Националната програма за енергийна ефективност за саниране на многофамилни жилищни сгради в Старозагорска област. Най-много са те в община Стара Загора – 91 и в община Казанлък – 26.

2016 – СК „Аргус ММА“ получи три отличия в ежегодната класация на Община Казанлък „Спортист на 2015 г.“- за Спортист на Казанлък Тенчо Караенев, второто място в класацията – за Дориан Дерменджиев и грамота за успешна дейност, която бе връчена на треньора на двамата национали Красимир Аладжов

2023 – Трети ден продължиха протестите в Бузовград след освобождаването под парична гаранция на Димитър Косев от с. Розово. Мъжът е обвинен в причиняване на смъртта на 14-годишно дете от с. Бузовград, след като шофира в нетрезво състояние и под въздействието на силни лекарства. Той трябваше да остане в ареста, но мярката му за неотклонение е била променена, а това предизвика гнева на бузовградчани и те възобновиха протестите си. Те блокираха пътя Бузовград – Розово, по който се е движила колата-убиец. Преди това гражданите се събраха край лобното място на детето, за да почетат отново неговата памет, поднасяйки цветя и палейки свещи.

2023 – Десетки казанлъчани се събраха пред Съдебната палата. Те се включиха в националния протест с искане за справедливи присъди срещу насилието над животни. „Радваме се,че толкова хора бяха пред Районен съд в Казанлък! Заедно сме силни! Не спирайте да защитавате животните,не спирайте да подавате сигнали на 112 при насилие върху животните! Ние сме техният глас!“, обяви Ивелина Недкова от „Animal Hope Kazanlak“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram