Днес, 11.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Янка Ташева – преподавателка по литература, прекарала 40 години в класната стая, водена от личния си девиз „Сърце за сърце, обич за обич“. „Не само учениците, учителят също трябва да е талантлив“, обобщи Ташева и разказа за опита си в пробуждането на таланти – чрез срещи, литературни вечери, художествено слово, литературни екскурзии.

1997 – Въведени бяха нови такси за радиоточките – 527 /стари/ лв. за еднопрограмни, 1010 – за многопрограмни. Според тарифите на БТК таксите на служебните абонати бяха удвоени. 

1998 – Агенцията по приватизация и ирландската фирма-купувач „Еритън Фънд Лимитед“ се споразумяха да бъде намалена с 1 млн. и 500 хил. лв. цената на „Българска роза-Севтополис“ АД в Казанлък. Към тази дата ирландската фирма беше изплатила 50% от стойността.

1998 – Общият брой на безработните в общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Гурково беше 6654. 

1999 – В общинската болница бе открито изцяло ремонтираното нервно отделение, през което годишно се лекуваха по 820 болни.

1999 – Обиден, че синът му Божидар Бояджиев е записан на 4-та, вместо на 3-та позиция в анкетата за спортист на годината, треньорът по борба Христомир Бояджиев заяви, че синът му няма да се състезава повече за града, след като обществеността не проявява интерес към този спорт.

2000 – 1390 семейства в общината получиха целева помощ за отопление за декември 1999 г.  

2001 – На 80% от регистрираните безработни граждани от средата на 2000 г. до тази дата бе предложена работа от лицензираната частна трудова борса „Папукчиеви – Стефан Папукчиев“. Около 18 % от тях бяха трайно настанени на работа.

2002 – В редовна експлоатация влезе клетка на Мобилтел в с. Средногорово, където живееха 309 души. В края на 2001 г. там бе пуснат в редовна експлоатация телевизионен ретранслатор за програмите на БНТ.

2002 – За първите 10 дни на годината в Казанлък бяха откраднати 5 автомобила. Заловен беше 17-годишен младеж от Стара Загора.

2003 –  „За целия екип на „Вис виталис – здрави и богати!“ – пожела в Паметната книга за автографи на радиото д-р Баклова, гост в предаването „Здравето“.

2005 – В интервю за радиото заместник-кметът на Община Казанлък Ердинч Билен съобщи, че е получен първият специализиран автомобил на стойност 90 хил. лв. за сметопочистването и сметоизвозването, очакваше се и вторият. Автомобилите за тази дейност в общината станаха общо 4. 

2008 – Административният съд в Стара Загора обяви за недействителен избора на общински съветници в Казанлък. Съдът се позова на съдебно-математическа експертиза, при която бе установено, че при преброяването и отчитането на гласовете, подадени за кандидати за общински съветници на всички политически сили, са допуснати грешки, изборът на гласоподавателите е бил опорочен, а мандатите в местния парламент променени. По-късно ВАС потвърди решението. До провеждането на нови избори в правомощията на местен законодателен орган в Казанлък влезе старият, действал до 28-ми октомври 2007 г., Общински съвет.

2009 – В Павел баня приключи 10-дневната четвърта Национална бридж ваканция с участието на бриджьори от цялата страна. Двата казанлъшки отбора – „Севтополис” и „Евротех”, участваха в турнирите на А и Б групата. При смесените двойки Тенчо Йовков и Светла Гетова стигнаха до третото място в крайното класиране. 

2011 – Областният управител Йордан Николов удостои с почетно отличие  библиотека „Искра” в Казанлък  по повод 150-годишния й юбилей.

2012 – За социалната интеграция и личностна реализация на деца от ромски произход в Казанлък и Стара Загора започнаха работа български и чешки доброволци от фондация „Дон Боско България”.  „Нашата цел е да помогнем за тяхното личностно развитие, да разберем къде имат затруднения в своя живот и да им помогнем”, каза за „Вис виталис“ Ярослав Фогл – директор на фондацията.

2016 – Боб за 400 души приготвиха в казанлъшкото военно поделение. Той бе сварен за около два часа в полева кухня, произведена през далечната 1987 година и ваден с 3 литров черпак.  Бобът е изключително вкусен, заявиха всички, които го опитаха. В казанлъшкото военно поделение се проведе Ден на отворените врати по повод денят на българското разузнаване.

2016– Четири лекарки от Стара Загора отиват на съд за корупция, обвинителният акт срещу тях е за получаване на подкупи и издаване на фалшиви решения от ТЕЛК.

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд обвинението за формиране на организирана престъпна група  в Трети състав на ТЕЛК-а в Стара Загора за получаване на рушвети, осигуряващи пенсии на здрави лица.

Надежда Тодорова, Мария Жекова, Нели Канева и Димитрина Рангелова са участниците в групата, занимавала се още от 2013 г. с издаването на фалшивите решения.

Четирите получили 22 подкупа на обща стойност малко над 5 000 лева.

2016 – Две от попаденията на казанлъчанина Иван Колев оглавяват анкетата за най-красив гол на годината на ФК „Оборище“ Панагюрище. Те са вкарани по време на срещата с ОФК „Поморие“. Двата гола са събрали общо по 31 гласа . На второ място с 24 гласа е асистенцията на Владимир Бахъров, завършила отново с голов удар на Иван Колев срещу „Локомотив“ ГО. С трето място е предложение номер 1 в класацията на сайта на клуба – гол на Георги Нетов.

2016 – Мирослав Гешев е новият шампион в категория 86 кг. на Държавното първенство по борба, провело се в столичната зала „Универсиада“. В решителната схватка Гешев срази Мехмед Гаази с 13:2 и си спечели приз за най-резултатен борец.

2017 – Близо 12 часа стотици ТИР-ове останаха блокирани в гр. Гурково. Заради тежките метеорологични условия в прохода на Републиката, бе забранено преминаването на тежкотоварните камиони в двете посоки на прохода.

2019 – Пет автомобила катастрофираха по пътя към град Крън. При инцидента леко ранени са шофьорите на две от превозните средства. След 7.00 часа движението за автомобилите, пътуващи за и от Крън бе преустановено, заради заледения път. След разчистването на платното от катастрофиралите автомобили, започна и опесъчаване на пътната настилка. Освен леда, проблем за шофиращите в ранните часове бе и мъглата. Пътят бе отворен за движение малко след 9.00 часа.

2019 – Постановиха затвор за двама, участвали в гонките с каруци. Под ръководството  на Районна прокуратура – Казанлък  приключи разследването и бяха осъдени Е.Ч., на 34 г., и Ш.А., на 37 г.. на наказание „лишаване от свобода“ за хулиганство, извършено на 28 октомври 2018 г., между селата Черганово и Овощник общ. Казанлък. Е.Ч., на 34 г., е осъден за това, че на 28 октомври 2018 г., между селата Черганово и Овощник, общ. Казанлък, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред  – отправил закани и обидни реплики към полицейски служител и отказал да изпълни полицейско разпореждане, като деянието представлява опасен и за това, че на 28 октомври 2018 г.,  между селата Черганово и Овощник общ. Казанлък, е причинил на полицейски орган при и по повод изпълнение на службата му лека телесна повреда. Определеното наказание спрямо Е.Ч. е 11 месеца „лишаване от свобода“ и ще се изтърпява при първоначален „строг режим“.  Ш.А., на 37 г., е осъден за това, че на 28 октомври 2018 г., между селата Черганово и Овощник общ. Казанлък, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – блъскал, обиждал и пречил на полицейски служител да изпълни задължения по опазване на обществения ред и направил опит да го удари с дървена дъска. Определеното наказание спрямо Ш.А. е 6 месеца „лишаване от свобода“ и ще се изтърпява при първоначален „строг режим“.

2019 – Близо 70% от училищата в Старозагорска област са засегнати от разпространението на въшки. Това каза д-р Златина Нанева от РЗИ-Стара Загора. Тя обясни, че здравната инспекция е предприела незабавни мерки, издавайки предписания до всички учебния заведения.

2019 – Снегът провокира фантазията на казанлъчани и някои от тях се превърнаха в истински скулптори, подчинявайки пухкавата покривка във форми, разнообразени от различни предмети, плодове, зеленчуци, за да бъде вдъхнат живот на снежни човеци. Те бяха в различни размери и пози, които създадоха закачлива атмосфера в побелелия Град на розите. Белоснежните произведения бяха изложени от авторите им във Фейсбук.

2019 – По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 24-годишен мъж за нанасяне на телесна повреда на полицай. Мъжът е криминално проявен и осъждан за престъпления против собствеността. Районен съд е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. На 6 януари мъжът бил заловен от полицай на местопроизшествие в Стара Загора, а за да избегне задържане, той нанесъл травматични увреждания на служителя. Униформеният бил откаран в ЦСМП-Ст. Загора за преглед, където бил обслужен амбулаторно и освободен без опасност за живота. 24-годишният мъж бил задържан. Взетата спрямо него мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд.

2022 – Всички събития, посветени на 125-те години от рождението и 95-те години от смъртта на художника Иван Милев, през тази година ще бъдат под патронажа на президента на Република България Румен Радев, съобщи новината, която е буквално отпреди минути, за Пресс ТВ изкуствоведът д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък. Три юбилейни експозиции подготвяше Галерията.

2022 – Трупът на възрастен мъж откриха огнеборците в пламнала къща в Казанлъшкото село Розово. Сигналът за пожара бе подаден от роднини на починалия. Не бе ясно дали човекът е починал от задушаване заради пожара или преди това, тъй като бил лежащо болен от дълго време. Открито бе още запалено одеало, с което бил завит възрастният.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram