Днес, 09.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – По предложение на ПБ „Танатос“- Казанлък, за информация на хората, които ги познават, по „Вис виталис“ започна излъчването на радио-некролози – за починали наши съграждани. 

1997 – С 3-4 пъти бе завишено нитратното съдържание на зеленчуците на кооперативния пазар в Казанлък, показаха прецизни лабораторни анализи.

1998 – Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов“, представи издателството пред казанлъчани. За една година то бе издало 50 книги на български автори, вкл. книга на поета Румен Денев от Казанлък.

2002 – 50 лв. бе минималната глоба за нерегистрирано домашно куче в община Казанлък, според кметска заповед №404.

 2002 – На 1 година лишаване от свобода бе осъден 29-годишният Юлиян С. от Казанлък, който на 26 юни с. г. бе заловен в момент на кражба на метални лостове от покрива на къща-музей „Чудомир“ в Казанлък.

 2003 – 11 военни аташета от дипломатически мисии, акредитирани у нас, посетиха в този ден Пета механизирана Шипченска бригада в Казанлък като част от честванията на 125-тата годишнина на Министерството на отбраната и на Генералния щаб на Българската армия. 

2004 – Казанлъшката лекоатлетка Цветанка Христова покри в този ден норматива за участие в Олимпийските игри в Атина.

2006 – АНПТ „Искра“ към читалище „Искра“ взе участие в международния фолклорен фестивал в испанския град Хайен. Казанлъчани представиха специално подготвена фолклорна програма. Във фестивала, организиран от международната организация ЦИОФФ, участваха Кипър, Япония, Китай, Русия, Италия, Испания и Виетнам.

2007 – Калина Манева от казанлъшкия волейболен клуб бе обявена за най-добър нападател по време на националния волейболен турнир за девойки, който се проведе в Казанлък. В него участваха сборни отбори от 5 региона в България. Сборният тим, в който участваха казанлъчани, бе на второ място в крайното класиране.

2008 – Четирима представители на ТД “Орлово гнездо” – Казанлък участваха в Пешеходния нощен поход “Верея 2008” по билото на Стара планина. За близо 7 часа маратонецът Ради Милев измина най-бързо растоянието по маршрута Хаинбоаз – Кръстец – Бузлуджа до връх Шипка.                                                 

2008 – 12 волейболни отбора участваха във финалите на републиканското първенство при девойките до 15 г., което се проведе в Казанлък.

2008 – Фотоизложба от отличените творби на фотопленер „Дъждовница“ в Родопите бе открита в залата на ул. „Искра“ 4. Показани бяха 36 творби от 7 автори, сред които и казанлъшките фотограф-художници Желиан Николов и Александър Иванов.

2009 – Общинският съвет не прие искането на жителите на гр. Шипка за провеждане на референдум за отделянето на града от община Казанлък и обособяването му в самостоятелна община.

2011 – Казанлъшкият талант в шахматната игра Цветан Стоянов продължаваше да учудва спортните среди с изключителния си талант и победи. На VIII-я Открит европейски фестивал на училищните шампиони „Надеждите на света“, който завърши  в хотел „Адмирал” на Златни пясъци, участваха рекорден брой участници – 92-ма, разпределени в 4 възрастови групи. Българските шахматисти доминираха в групите до 8 години. Цветан Стоянов от Казанлък взе по безапелационен начин златото при момчетата.

2012 – 34,5 градуса по Целзий показаха термометрите в 14:00 часа на 9-ти юли. „Това е най-високата температура за последните 5 дни, – коментираха метеоролозите, – но градусите не са рекордни за сезона. Близо 38 градуса по Целзий е рекордната температура за средата на юли“.

2013 – Изложба „Прозорецът“ бе открита в залите на Художествената галерия в Казанлък. Пътуващата изложба представи творби на художници от различни поколения през целия 20-ти век и до наши дни от фондовете на галериите в Казанлък, Стара Загора и Бургас, по идея на директора на Старозагорската галерия Марин Добрев.

2013 – В Казанлък се състоя церемония по изпращането на 15-та рота от състава на БА за Кандахар. Ротата от 300 военнослужещи се включи в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Задачата й бе охрана на вътрешната зона на летище Кандахар. “Върнете се живи и здрави у дома!“, пожела министърът на отбраната Ангел Найденов.

2014 – Триметрова скулптура на опълченец бе решено да бъде издигната в Мъглиж. Изборът за това, каква да бъде финалната композиция, бе направен от жителите на подбалканския град по време на обществено обсъждане. Общо 6 проекта бяха включени в конкурса за мемориалния комплекс в центъра на Мъглиж.

2015 – „Община Казанлък не е провеждала обществена поръчка за избора на Корпоративна търговска банка, обслужваща местните публични средства“, призна на заседание на Общинския съвет кметът Галина Стоянова в отговор на питане на Моника Динева и така опроверга сама себе си. Два месеца по-рано Стоянова излъга в свое писмо от 15 май с. г. до редакцията на „Вис виталис“, твърдейки: „От януари 2013 г. след проведена обществена поръчка за избор на обслужваща банка, Община Казанлък сключи договор със спечелилия поръчката „Корпоративна търговска банка“, съгласно Закона за бюджета”. Пред общинските съветници Стоянова обясни, че КТБ била предпочетена заради най-добрите условия пред другите две оферти – на Общинска банка и Юнион банк. Причината за избора на КТБ била предоставянето на служебни автомобили на кмета и председателя на ОбС от трезора на Цветан Василев. Според Златанов, на фона на скъпите служебни коли на други общини, техните били скромни и по на десет години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram