Днес, 09.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю на Милена Найденова лекоатлетката Цветанка Христова, з.м.с., сподели за слушателите какво й е дал и какво й е отнел спортът. Тя говори и за връзката състезател-треньор и за необходимостта от това, децата да спортуват.

1993 – „Рекламата е стилът на фирмата“, каза в интервю Надя Вълкова, директор на Агробизнесбанк – Казанлък и допълни: „АББ отделя голям процент за реклама, а за „Вис виталис“ – задължително“.

1996 – По време на парламентарен контрол депутатът Николай Кисьов от Казанлък зададе въпрос на премиера Жан Виденов, свързан с освободените от работа в края на 95-та година арсеналци. В отговора си Виденов припомни как „по команда на псевдодемократите от „Арсенал“ бяха изхвърлени най-добрите ръководители в цялото военно производство“. Той очерта картината, която новото ръководство на „Арсенал“ в лицето на Крум Христов завари в края на 93-та година – неизплатени заплати и дългове, и подчерта бързите успехи на това ръководство, подпомогнато от министъра на промишлеността Климент Вучев. „Подобни въпроси, каквито задава Кисьов, подтикван от тези, които разрушиха военното производство у нас, са неморални“, подчерта Жан Виденов.

1998 – На лекоатлетически турнир в Белгия Петя Пендарева спечели третото място с резултат 7 сек. и 13 стотни – неин личен рекорд и най-добро постижение за сезона в Европа.

1999 – „Със своята икономика Казанлък влиза вече в рецесия. Това се отнася за десетки други градове в страната“, заяви по време на посещение в Казанлък председателят на ОБТ – Обединен блок на труда, проф. Кръстьо Петков. Най-значимите политици на десетилетието, според него, бяха: Иван Костов, Жельо Желев и Андрей Луканов.

1999 – Бившата зам.-председателка на СДС в Казанлък Дешка Мирчева излезе с открито писмо, в което окачестви като „наглост“ твърдението за „някакъв морал в политиката“ на местното ръководство на СДС.

1999 – Нови 8 случая на туберкулоза бяха регистрирани в този ден. Общият брой на белодробните  заболявания в Казанлък за 1998 г. беше 338. Същият беше броят и за 1997 г.

2000 – В този ден излезе от печат книгата на казанлъшкия автор Иван Хаджиев – „Публична тайна“, съдържаща събрани афоризми.

2002 – Стефан Кушлев от клуб „Рози“ – Казанлък стана победител в колокроса за купата-мемориал „Димитър Котев“ в София. Трасето в Борисовата градина бе с дължина 15 км., участваха 35 колоездачи от водещите клубове в страната. Втори в юношеската надпревара бе Димитър Панайотов, също от клуб „Рози“.

2002 – В Павел баня възникнаха два пожара в този ден. Огнеборците спасиха 50 дка горски масиви.

2003 – За президент на ПФК „Розова долина“ в Казанлък бе избран Христо Гоцков.

2003 – „Нека „Вис виталис“ да е в ход с всички спортни събития в общината и, когато има защо, да говори и за шахмат“, написаха в Паметната книга за гости на радиото гостуващите в студиото представители на Шахклуб – с. Енина.

2004 – В пространно интервю за радиото легендарният ветеран-колоездач от Казанлък Цвятко Георгиев, Бай Цвятко, разказа за тайните на дълголетието му, дължащо се основно на спорта, и пътя му като състезател.

2006 – 21 представители на средни общообразователните училища в Казанлък  учредиха Младежки парламент с 4 постоянни комисии: Здравеопазване и екология, Култура и спорт, Връзки с обществеността и Училищна и социална политика. За председател на младежката организация бе избран Ивайло Гоцков.

2006 – Чрез „Вис виталис“ Ферид Бекиров – кмет на с. Долно Изворово, с ок. 760 жители, призова за финансова помощ за довършването на православния храм „Св. Константин и Елена“, чието строителство бе започнало през 2000-та година със средства от частни дарители. „В селото има една джамия, на която преди 2 години бе издигнато минаре“, съобщи Бекиров.

2007 – Стена на любовта с площ от 66 кв. м. монтира в този ден радио „Вис виталис“ на ул. „Искра“ срещу читалище „Искра“, като обяви, че от 9-ти до 14-ти февруари – празникът Св. Валентин, всички влюбени или търсещи любовта могат да напишат на нея своите оригинални послания. Още в първите часове над 50 души написаха своите любовни послания и пожелания. Инициативата бе част от мащабна кампания във връзка с отбелязването на 15-тата годишнина на радиото. Над 20 000 флаера, раздадени в Казанлък, поясняваха идеята на Стената на любовта.

2010 – „Ако имахме истинска правова държава, кметът Стефан Дамянов отдавна трябваше да бъде отстранен от заемания от него пост“, заяви в Казанлък Яне Янев от ПП „Ред, законност и справедливост“. Половин година по-рано Янев оповести списък на корумпираните градоначалници в България, сред които бе и името на казанлъшкия кмет.

2016– Близо 9 000 казанлъчани са подкрепили подписката на инициативния комитет „Шоуто на Слави“ за провеждането на Референдум в България. Казанлъчани се разписаха в подкрепа промяната на политическата система в страната. В последните дни от събирането на подписите много казанлъчани сами се организираха и изпращаха на инициативния комитет събраните подписи.

2016 – Съдебни процедури бавели тунела под Шипка.

„Министерски съвет вече е взел решение за строителството на тунела под Шипка, като в същото решение е отбелязано, че ако не достига европейско финансиране, той ще се изгражда с национално. Затова какви технически решения и колко струват те по другите проекти на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са без значение за реализацията на проекта. Към момента усилията са свързани с изграждането на довеждащия път“, коментира вицепремиерът Томислав Дончев

2016 – 14 съдебни процедури е предприела Община Казанлък спрямо неизрядни наематели на общински жилища и обекти. На други шестима наематели на общински жилища, дължащи суми между 5 и 7 хиляди лева, заради неплащане на наема с години, вече са прекратени наемните отношения и иззети жилищата, съобщи за БТА Сергей Тончев, началник отдел „Икономика по управление на собствеността“ в община Казанлък. Неизрядните наематели не са покривали задълженията си към общината между 5 и 8 години. Други 14 наематели на общински жилища, със задължения над 3 хиляди лева, са погасили половината дълг, за да запазят на етапа правото си да ползват общинските жилища.

2016 – Гилотинират и музея на Чудомир против закона. Този музей е ощетен с малко над 3 000 лева за разлика от миналата година. Така формираният му бюджет също е в разрез със Закона за закрила на културата, където императивно е казано, че хазната на културните институти не може да бъде като размер по-малка от предходната година. За 2015 г. „Чудомир” разполагаше с 69 972 лв., година по-късно ще ползва общо 66 672 лв.

2016 – Ексзамът на кмета Петър Косев се мъдри в нов списък на фалиралата КТБ. Най-заможен, с най-много пари на влог във фалиралата КТБ е бившият зам.-кмет на Казанлък Петър Косев. Това показва списъкът „Информация по чл.62, ал.12, т.5 от ЗКИ за периода от 06.11.2009 до 06.11.2014 г. – Физически лица”, публикуван днес от синдиците на банката. В него се съдържат имената на депутати, съдии, прокурори, кметове и техни роднини с влогове и кредити в скандалната банка. Косев има 51 562 лева, а съпругата му Галина притежава три депозита- 123 847 лв. и два в евро в общ размер 108 536 €.

2017 – По пътната отсечка Казанлък-Стара Загора са станали 83 ПТП-та през 2016 г., от тях 15 тежки с 22 ранени, за щастие без жертви. Този участък за поредна година влезе в разработваната от „Пътна полиция“ карта на най-опасните пътища в страната.

2019 – Задържаният по обвинение в убийство непълнолетен Карло Куртев поиска да бъде оставен в ареста заради страха си от вендета. Роденият на 21 август 2002 година в Габрово младеж беше арестуван на 12 февруари за смъртта на 60-годишния Моньо Калчев в Казанлък. Трупът на възрастния, работещ като гробар в Града на розите мъж беше намерен в общинско жилище, смъртта е настъпила следствие няколко удара с кол по главата.

2019 – Над 60 души излязоха, за да почистят тоновете мръсотия. В почистването бе включен багер и хора с гребла и тармъци. Припомняме ви, че през последните дни снимки на санирания блок обиколиха цяла България, като на тях се виждат тонове изхвърлени боклуци зад прясносанирания блок. Димитър Банев, заяви, че още тази събота и неделя започва почистване. Ще се работи за подобряване на хигиенните навици на хората.

2020 – Горя покрива на кооперация на казанлъшката ул.“Алеко Константинов“. Според свидетели в мансардното помещение е бил настанен офис на фирма. Намесата на пожарникарите предотврати разрастване на огъня.

2021 – ТИР с търновска регистрация се преобърна близо до западния изход на Казанлък. По обясненията на шофьора, който бе леко пострадал, камионът е излязъл от пътя, попаднал е в коловоз. Той се опитал да овладее машината, но пред него имало коли. За да не се блъсне в тях той излязъл от пътното платно и се преобърнал. Движението в посока Павел баня не бе спряно, тъй като ТИР-ът бе обърнат в канавката. Разпилени бяха пластмасови щайги, които е превозвал.

2021 – По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът задържа обвиняем за закана с убийство към жена след запознанство в социалните мрежи: Ще напълня пистолета и ще гръмна всички, и накрая ще се самоубия!“, „Ще те обезглавя бе, момче!“. Тези заплахи бе отправил 23 годишен мъж от Казанлък, който се запознал с жена от социалните мрежи.

2021 – Заради нападнат и ранен служител на „Горското стопанство“ в Мъглиж, село Зимница бе обсадено от полицаи и жандармеристи тази сутрин. Силоваците издирват мъже, които са употребили насилие над служителя. Б.М. заедно с колегата си в патрулен автомобил на „Горско“-то предния ден по обяд спрели за проверка каруца, натоварена с дърва, близо до ромската махала на мъглижкото село. Мъжете в каруцата не се подчинили на сигнала, а вместо това нападнали патрула. Б.М. бил ударен със сап през стъклото на автомобила и бил ранен в главата, наложило се да потърси медицинска помощ. След атаката на ромите от близката махала се притекли и други техни роднини, а опита за проверка на съдържанието на каруцата се превърнал в истинска драма.

2021 – По искане на Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък съдът взе мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо 47-годишната В.Д., привлечена като обвиняема за това, че в периода от 21.10.2020 г. до 31.01.2021 г,. в землището на с. Копринка и в с. Копринка, общ. Казанлък, в условията на продължавано престъпление, е извършила действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, ненавършило 14-годишна възраст – 12-годишно момиче, като е използвала положение на зависимост – престъпление по чл.157 ал.3 вр. ал.1 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

2022 – Силният вятър е съборил дърво на централния булевард 23ПШП.  Няма пострадали при инцидента. След подаден сигнал, от казанлъшката противопожарна служба са премахнали опасно падналото дърво от платното.

2022 – Община Мъглиж остана без междуселищен транспорт. От пресцентъра заявяват: „Фирма „Кумакс Инвест” ЕООД имат финансови противоречия с Община Казанлък, за което без транспорт останаха няколко съседни общини. Проведени са разговори между Община Мъглиж и Община Казанлък за решаване на въпросния казус“. От пресцентъра се извиняват за причинените неудобства, но подчертават, че в спора между Фирма „Кумакс Инвест” ЕООД и Община Казанлък, Община Мъглиж няма вина.

2023 – Българският Червен кръст в Казанлък обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г.

2023 – БСП-Казанлък с категорична подкрепа към жителите на общините Казанлък и Павел баня в усилията им за недопускане реализацията на инвестиционно намерение на Кастамону България АД.

Проектът е свързан с разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли в с. Горно Сахране, изразяващ се в увеличение на производствения капацитет на инсталацията за производство на карбамид-формалдехидна смола и на  нов продукт меламин-формалдехидна смола, меламин-карбамид-формалдехидна смола  и  изграждане на нова инсталация за производство на суровина (формалин 60%).

2023 – Евгения Живкова ще ушие роклите на Царица Роза 2023 и подгласничките й. Новината съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова при представяне на акцентите в програмата от тазгодишното 120-то издание на Празника на розата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram