Днес, 07.06.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В Казанлък, в присъствието на представители на Китайското посолство у нас, бе открита изложба – китайска живопис го куа и на китайски носии.

1997 – На посещение в Казанлък бе премиерът Иван Костов. След среща с началника на РПУ кап. Ройдев министър-председателят изрази задоволството си от липсата на силови групировки в региона.

1997 – Гостуваща в Казанлък делегация от Япония подари на Община Казанлък компютър „Мицубиши“, на общинската болница – гастроскоп „Олимпиус“, на музей „Искра“ – 1500 щатски долара, а за поддържането на Тракийската гробница – 21 000 долара.

1998 – Над 1000 чуждестранни туристи присъстваха на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“ по време на 30-я Празник на розата в Казанлък.

1999 – „Единственият български продукт в САЩ е виното, но не е най-доброто. Чувствам се много добре в България, българите са чудесни“, – каза в интервю за „Вис виталис“ Нанси Болт – зам.-министър на образованието в Колорадо, гост на Казанлък по време на Празника на розата. Темата бе търговията със занаятчийски производства и произведения на изкуството. 

1999 – В интервю за предаването „Темели“ на Деляна Бобева Благовест Сендов, БСП, зам.-председател на НС, по повод вота на недоверие на председателя на парламента, заяви: „Никой не може да направи нищо добро, ако не е предложено от СДС. Костов е един тоталитарист, господар, ученик на Тодор Живков. Сега ще видим колко председателят е мъдър“.

1999 – ХЕИ провери 157 обекта за хранене в регион Казанлък – съставени бяха 22 акта и 39 наказателни постановления.

2000 – Казанлъшките учители стачкуваха в този ден пред сградата на Общината в отговор на призива на синдиката на българските учители срещу ниските и нередовно изплащани заплати.

2001 – В Салона на изкуствата в НДК – София по програмата „Културни феномени в малкия български град“ бяха представени градовете Казанлък и Трявна. Казанлък бе представен с Долината на царете, с Възрожденския период, първата половина на 20 век, Художествената галерия, Художественото училище и с розата. По време на изложбата бяха отбелязани 140 години от създаването на НЧ „Искра“ и 100 години от създаването на ИМ „Искра“ и Художествената галерия.

2001 – Лекарства и консумативи на стойност 2150 лв. получи МБАЛ – Казанлък от софийската болница „Св. Екатерина“.

2002 – „Субсидиране за произведено и реализирано краве и биволско мляко“ бе темата на срещата на млекопроизводителите, състояла се в Казанлък, които поискаха увеличение в двоен размер на субсидиите за следващата година. На територията на община Казанлък функционираха 33 лицензирани млекосъбирателни пункта, в Старозагорско те бяха 72, а в страната – ок. 3000.

2002 – Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра“ бе на концертно турне във Виена и Прага, където завоюва златен медал на Международния фестивал на хоровото изкуство, в който участва след предварителна селекция.

2002 – С научно-практическа конференция в Павел баня бе открит Националният детски фолклорен празник „Загорче“.

2002 – С определение за отмяна на решението на Общински съвет- Казанлък за съкращения в театър „Л. Кабакчиев“ излезе в този ден Старозагорският окръжен съд.

2002 – Пик на „бум“-а от година и половина на разпространението на наркотични вещества бе регистриран в Казанлък. На ден в града се подаваха по 2 кг. марихуана.

2003 – 20 колоездачи от 7 клуба от страната се включиха в надпреварата за купа „Ирита“ на градския колодрум в Казанлък. Евгения Раданова постави 4 национални рекорда в колоезденето.

2004 – Гости в студиото на радиото бяха: Царица Роза,2004 – Бояна Чакалова, която чете новини в ефир, а първата й подгласничка Надежда Генчева представи прогнозата за времето. „Животът е хубав, когато човек е победител! Най-великото нещо е да принадлежиш на себе си!“, написа в Книгата за гости Бояна. „Много любов, много усмивки и повече сън!“, пожела Надежда Генчева, а Северина Илиева, втората подгласничка, написа: „Желая на радио „Вис виталис“ много бъдещи успехи, късмет, популярност и винаги, както досега, да върви само напред!“.

2005 – Горещ телефон бе открит в Дирекция „Бюро по труда“ – Казанлък. Горещата линия бе част от новата организация на работа на Бюрото по труда.

2007 – Балетната школа и ансамбъл „Грация“ при НЧ „Искра“ с ръководител Алла Ангелова завоюваха наградата за най-добро представяне и цялостна програма на Петия международен балетен фестивал в Пловдив. С танца „Валсова импресия“ те участваха в закриването на фестивалната вечер.

2008 – На посещение в Казанлък в дните на Празника на розата бе руският летец-космонавт Георгий Гречко, участвал в 3 космически полета. Гречко е Почетен гражданин на Варна. Той бе поканен в България по повод 77-та му годишнина. В интервю за „Вис виталис“ той обясни, че идва в града ни за втори път – първия път посещението му е било официално, а сега гостува като турист, придружаван от съпругата си и дъщеря си.

2008 – Росица Буюклиева, възпитаничка на ПМГ, първа подгласничка на Царица Роза 2008, бе избрана за Мис Долината на розите. Красивата казанлъчанка завоюва титлата в съревнование с красавици от 11 общини. Конкурсът в Казанлък бе проведен за 4-ти пореден път.

2008 – Близо 2 000 деца участваха в националната Асамблея „Знаме на мира“, проведена за втори път в рамките на Празника на розата в Казанлък. Международният форум, открит от Евгения Живкова, премина под мотото “Да изградим Европа – за и с децата”.

2011 – Мерцедес V 170, произведен през 1950 г., с шофьор Гено Стоянов и мотоциклет „BMW R12” от 1940 г. с водач Никола Манев, бяха отличени като най-атрактивните превозни средства на 12-ото рали за ретро и класически автомобили „Розова долина“, което  спря и в Казанлък. На пл. ”Севтополис” бяха изложени, а след това минаха и в дефиле, 54 автомобила и 4 мотоциклета, произведени преди повече от 35 години. 

2011 – Заместник-областният управител Галина Стоянова получи Специалната награда „Златна ябълка“ 2011 за принос към подобряване живота и благосъстоянието на българските деца. Стоянова бе номинирана в категорията „Местен политик“ от Сдружение „Самаряни“ – Стара Загора и Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък

2011 – Детско-юношеската театрална студия на НЧ „Искра” с ръководител Мая Стоянова завоюва трето място в 14-ото издание на Театралния фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна. Казанлъчани представиха спектакъла „Ние врабчетата” по Йордан Радичков, поставен като част от програмата, с която бе отбелязана 35-ата годишнина на детско-юношеския самодеен театър в читалището.

2012  – „Читалня на открито” бе поредната проява по проекта „Голямото четене”, по който през 2012 г. работеха ученици и учители от ПГ по лека промишленост и туризъм.

2012  – В рамките на Фестивала на розата, традициите и изкуствата Казанлък бе домакин на уникална изложба „Кодът на българската шевица”. Целта на жените от клуб „Българска шевица” бе да  запазят оригиналните български символи.

2013 – „Има невинни хора в съда и в затвора заради Цветан Цветанов“, заяви бившият областен управител от ГЕРБ Недялко Недялков. Той бе освободен от поста и изключен от ГЕРБ ден, след като заяви, че в партията са останали само доносници и обвини за това Цветанов. Недялков, който бе бивш народен представител и областен координатор на ГЕРБ, коментира, че е обременяващо за администрацията кметът на Казанлък Галина Стоянова да е и общински координатор на ГЕРБ. Според него, Цветанов и ръководството на партията са пренебрегнали избора на казанлъчани Нено Влайков да е депутат и са спуснали кандидатурата на Аксения Тилева. Според Недялков, арестът на кмета на Павел баня Станимир Радевски е бил политическо разчистване на сметки, ръководено от полицията и Цветанов.

2013 – Галерия „Ателието“ организира второто издание на ателие по плъсти с участието на деца и възрастни. Техниката плъсти набираше в България все по-голяма популярност.

2013 – В НЧ „Искра” бе открито второто издание на фестивала „Дамасцена” 2013 в три раздела: танцово, вокално и театрално изкуство.

2013 – В Инфоцентъра на ул. „Искра“ 4 се проведе дискусионно студио „Споделено за Казанлък“ – старт на проект „Казанлък в XXI век: идеи, личности, събития“.

2014 – Екстремно приготвяне на сладолед от рози наблюдаваха посетителите на Фестивала на виното „Розе“ в читалище „Искра“. „Атракцията е свързана с процедурата по охлаждането на десерта“, разкри Анна Дундакова, организатор на винения фест. Изкушението бе вледенено до минус 196 градуса. 150 порции от розовия сладолед раздаде на деца майсторът Ради Стамболов. Със специална машина, една от няколкото такива бройки в Европа, пристигнаха и баристите. Те показаха майсторлък по приготвяне на кафе.

2015 – „Производството на българско розово масло и насажденията с маслодайна роза се възстановяват, – заяви в Казанлък министърът на земеделието Десислава Танева. – България задоволява 40% от световното търсене на розово масло“. Според министър Танева, всеки производител, който има насаждения от българска маслодайна роза, може да получи допълнително плащане за това, че е съхранил традиционните български сортове и може да участва по общо 6 мерки по Програмата за развитие на селските райони.

2015 – Над 5 хиляди души взеха участие в карнавалното шествие за 112-я Празник на розата в Казанлък. Специален гост на шествието бе президентът Росен Плевнелиев, който заяви: „Трябва да пазим и подкрепяме маслодайната роза, която е  най-разпознаваемият български символ извън пределите на страната ни“. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram