Днес, 05.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В деня на празника на полицията – 5 юли, РПУ-Казанлък отчете 50% разкриваемост на престъпленията от началото на годината, което бе с 15% повече в сравнение със същия период на 1993 г.

1994 – Светла Миткова, състезателка на диск и гюле, след като завоюва второ място в турнир в София, започна подготовката си за Хелзинки, успоредно с обучението си във ВУЗ.

1997 – Броят на безработните в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж към тази дата бе 7384. От тях 3897 бяха в община Казанлък – предимно хора между 30 и 44 години. Свободните работни места бяха 1202, половината – за сезонна работа.

1997 – Със заповед на министъра на вътрешните работи Богомил Бонев по случай Деня на полицията в офицерско звание бяха повишени началникът на РПУ-Казанлък Недко Ройдев и началникът на участъка в Павел баня Христо Христов – в чин майор. В чин капитан бе повишен началникът на общинската полиция в Казанлък Красимир Кънев.

1998 – 7 пъти бе намалял броят на малолетните престъпници в региона за първото полугодие в сравнение със същия период на предходната 97-ма година, а разкриваемостта се бе увеличила с 4%, отчете РПУ-Казанлък. Общият брой на установените престъпници към тази дата бе 509, престъпленията бяха 1455, от тях 41% разкрити.

1998 – Трима следователи в Казанлък напуснаха работа заради демотивация при огромния брой дела – по 66 на ден на един следовател, и по 90 на ден – на помощник-следовател.

1998 – За първото шестмесечие на годината в района на Казанлък станаха 168 ПТП с 9 убити и 29 ранени. Наложените от КАТ-Пътна полиция глоби бяха 9927, актовете – 820, регистрираните нарушения – 2160.

1999 – Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък бе домакин на Национално работно съвещание на театрите в България на тема „Реформите в областта на културата“. Селекционирани бяха постановките за фестивала „Варненско лято“,2000.

1999 – Школата по изкуствата към читалище „Искра“ започна обучение в лятната детска школа „Първокласник“.

2000 – 330 деца в Казанлък и с. Крън обслужваше по това време Детската кухня в Казанлък.

2001 – С 10-часова културно-спортна програма в м. „Историческа поляна“ служителите от цялата област от РДВР – Стара Загора отпразнуваха Деня на полицията. Началникът на РДВР Тончо Михайлов обяви повишенията в звание подполковник на кап. Бодуров и на майор Кръстев от КАТ.

2001 – Казанлъшката група „Приятели на поезията“ представи поетичния си спектакъл  „В зората на новия век“.

2002 – Румяна Стругарова, пресаташе на министъра на отбраната Николай Свинаров, заяви в интервю за радио „Вис виталис“, че сутринта в този ден са били извършени експериментални взривявания на авиационни бомби в района на с. Змеево и че унищожаването на ракетите СС-23 не застрашава Казанлък. При експеримента, наблюдаван от 3200 м. от ръководствата на ГЩ, областта и Казанлък, са били едновременно взривени 32 авиационни бомби от по 100 кг., а 5 мин. по-късно – още 64 бомби.

2002 – Народният певец Илия Луков представи за слушателите на радиото своя нов проект „Зов за…“. „Като слуша, всеки ще намери своя собствен баланс, – каза певецът. –  Идеята на цялото ми творчество е българите да запазят своето достойнство и дух“. По време на празника на розата с. г. Луков изнесе концерт-спектакъл на площада в Казанлък „Празник по никое време“.

2003 – По инициатива на Алианс Франсез в Казанлък със свой концерт гостува френският пианист Филип Шарпантие.

2004 – В казанлъшката МБАЛ бе открит ремонтираният сектор на родилното отделение, разполагащ с 14 легла за родилки и бременни. По време на откриването д-р Тодор Гаргов – завеждащ АГО, съобщи, че за първите 6 месеца на годината в Казанлък са се родили 440 бебета – 238 момчета и 203 момичета.

2004 – Документална изложба „Воля за съзидание“ бе открита в Художествената галерия. Организатори бяха Националният инициативен комитет „125 години съвременна българска държава“  и Главно управление на архивите при Министерския съвет. Показан бе оригиналът на Търновската конституция, представен бе сборникът „Учредително събрание 1879 г.“.

2004 – Яна Пържанова от гр. Павел баня навърши в този ден 100 години.

2005 – 11 служители от личния състав на РПУ-Казанлък бяха повишени в звание по случай професионалния празник на полицията. В звание майор от МВР бе повишен капитан Христо Иванов. В звание капитан от МВР – ст. лейтенант Иван Чолаков, ст. лейтенант Николай Палазов, ст. лейтенант Димитър Чувитев, ст. лейтенант Александър Димов. В звание ст. лейтенант от МВР бяха  повишени лейтенантите Атанас Пехливански, Данаила Димова, Данаил Дамянов, Десислав Ибрашимов, Живко Желязков. В звание лейтенант от МВР – мл. лейтенант Генчо Димиров.

2005 – Министърът на вътрешните работи Георги Петканов награди  с огнестрелно оръжие – пистолет марка «Круизбург», мл. лейтенант Бончо Димитров – разузнавач І-ва степен от група криминална полиция към РПУ-Казанлък. Наградата бе за проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задачи. На 22 април с. г. в с. Бузовград, като ръководител на група, която е била обект на стрелба от неизвестно лице, мл. лейтенант Димитров бе предприел незабавни мерки по преследване и сам бе задържал извършителя – лице от криминалния контингент, от което бяха иззети огнестрелно оръжие и боеприпаси.

2006 – В Казанлък близо 20 младежи от френския град Сент Ерблен и от Казанлък започнаха съвместна работа по темата „Културно-историческото наследство на Европа“. През 2004 година на посещение във Франция бяха казанлъшки младежи. Културният обмен се осъществяваше чрез програма „Младеж“ на Европейския съюз.

2007 – Национален волейболен турнир за момичета стартира в Казанлък с участието на сборни отбори от всички 6 региона в България. „Очакванията са ми в националния отбор да влязат поне две момичета от Казанлък“, – каза в интервю за «Вис виталис» президентът на казанлъшкия клуб Деко Григоров.

2007 – По случай празника на МВР – 5 юли, за безукорно поведение, постигнати трайни резултати, проявена инициативност и професионализъм при изпълнение на служебните задължения, с Почетен знак на МВР – ІІІ степен бе награден Дамян Дамянов  – началник на РПУ-Казанлък. С Обявяване на благодарност от директора на Национална служба “Полиция” бе награден Иван Христов Чолаков – началник сектор  в РПУ-Казанлък. Още 53-ма служители от различни поделения на областната дирекция „Полиция” бяха наградени с Писмена похвала.

2008 – ОБ „Искра“ спечели първата конкурсна сесия, обявена от Министерството на културата. Програмата бе озаглавена „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. «Нейната основна цел е да активизира интереса към книгата и четенето», – каза в интервю Мария Грошкова, директор на библиотеката. От участвалите 2110 библиотеки одобрени бяха 1058.

2009 – 71 300 души в община Казанлък имаха право да гласуват на парламентарните избори, проведени в този ден.

2013 – Председателят на Областния съвет на БСП в Стара Загора Васил Самарски събра ръководителите на общинските партийни структури в областта. Това бе първото по рода си събиране. Целта му бе да се избере ефективен начин на работа в партийните нива и взаимодействието между структурите на основата на диалога.

2013 – Трета награда в категория „Клавирно дуо“ при силна конкуренция на 47 участници от 18 държави спечелиха възпитаниците на Елена Юлиянова – Никола Георгиев и Александра Бошнакова, на Третия международен клавирен конкурс „PIANO BRIDGES“ в Санкт Петербург. Те бяха най-малките участници в конкурса. В категория „Пиано соло“ Никола спечели трета награда, а Александра – пета.

2014 – Защо Галина Стоянова заблуди избирателите с дипломи от чужди университети? Това попита в своя публикация журналистката от Казанлък Десислава Петкова. Като един от примерите тя посочи резултатите от свое проучване, според което няма как Стоянова да е изучавала корпоративен мениджмънт в Отворения английски университет, най-малкото защото едно от условията за кандидатстване е перфектен говорим и писмен английски език – „познание, което кметицата досега не е показала“. Друг факт, посочен от Петкова, бе, че Галина Стоянова няма специализация в Япония и че тя наистина е била в Япония, но не на обучение.

2014 – Представители на отбора на с. Енина завоюваха второ и трето място при участието си в първия мотокрос за мотопед „Балкан“ 50 см3, който се проведе в севлиевското село Богатово. В надпреварата се включиха 32-ма любители. На 2-ро място в класирането бе енинецът Стефан Попов, а трети –  Иван Джалов от същото село.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram