Министърът на културата: Канал 3 е „на хранилка“ в община Казанлък

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви в ефира на „Евроком“, че община Казанлък е сред спонсорите на „Канал 3“. Професорът нарече донорството „хранилка“. Според официалните данни от Министерството на културата /МК/, които са публично достъпни Казанлъшката община плаща годишно на „Канал 3“ 20 000 лева.

Това, обаче, не е единственият договор за медийни услуги, общината плаща на повечето местни и регионални медии, е видно от регистрите на МК.

От справка, изготвена от община Казанлък по искане на журналиста от „Дневник“ Спас Спасов още през 2016 г., става ясно, че администрацията поддържа „на хранилка“ местни и национални медии. Въпреки, че са били поискани, в справката липсват данни за 2013 г. „През останалите две – 2014 г. и 2015 г. за различни услуги на осем местни и национални медии са платени общо 29.6 хил. лева“, разкрива Спас Спасов в разследването си.

„Най-голямата сума през 2014 г. – 4 300 лв. е получило „Дарик радио – Стара Загора“ за „предоставяне на ефирно време на община Казанлък по заявка“. Други 1500 лв. през същата година са платени на дружеството „Елит медия България“, собственик на телевизия „Канал 3“. Те са „за пряко излъчване на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“, както и за „участие на живо в публицистично предаване „Студио 3“. През 2015г., когато се проведоха и последните избори за местна власт броят на медиите, получили средства от общинския бюджет в Казанлък нараства, сочи справката. БТА е получила еднократно 1 440 лв. За отразяването на празника на розата на вестник „Стандарт“ са платени 3 хил. лв., а на БНР малко над 1 000 лв. Почти 3 хил. лв. за „изготвяне и разпространяване на информация за предстоящи събития, публикация на прессъобщения, отразяване на пресконференции и др. през 2015 г. са платени на събирателното дружество „Информ-банк-Вълчев и С-ие“. Негови собственици през 2011г. и 2012г. то на два пъти е сменило собствениците и името си, а в справката, предоставено от община Казанлък е изписано грешно като „Информбанк – Вълчев и Сие“, посочва Спас Спасов.

Журналистът подчертава: „Любопитно е, че най-голямата сума за медийни услуги през 2015 г. – близо 8 хил. лв. община Казанлък е платила на регистрирания в София едноличен търговец „Янита – Яница Станчева“. Сумата е трябвало да осигури „публикуване на ПР материали, интервюта с представители на общинската администрация, както и коментари, анализи, репортажи, съобщения, рубрики по преценка на Община Казанлък“ в местния вестник „Долина“ и едноименния сайт в интернет. Втора справка, предоставена от Общинския съвет в Казанлък, показва, че през 2014 и 2015 г. за абонаментна поддръжка и редизайн на сайта на съвета са платени около 8 хил. лв. Сумата е получена от компанията „Казанлък медия груп“, която поддържа и еди от големите информационни сайтове в града – Kazanlak.com“.

В материала на Спас Спасов се припомня и за безпрецедентния случай от 2015 г., когато срещу журналист от Медийна група „Вис виталис“ бе злоупотребено с власт: „Журналистът от „Пресс ТВ“ Георги Манев беше привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че с репортажа си за наводнинето в Казанлък от 1 февруари „всявал паника“. Следствието започна, след като по собствените му думи, районният прокурор Кръстин Кацаров се самосезирал „докато пиел бира на терасата и се чул по телефона с кмета на общината“.

Спасов допълва: „През същата година собственикът на Медийна група „Вис виталис“ Васил Самарски обяви в интервю за БНР, че е бил повикан в полицията, за да подпише предупредителен протокол, че медиите му няма да критикуват служители на общинската администрация и работата им. Медийната група е сред най-влиятелните в Казанлък и региона“.

„Вече от 23 години съм в медиите, бил съм член на комисията по етика в електронните медии, създател съм на една от първите радиостанции в България, но едва сега доживях журналист да бъде викан от полицията и да ни се казва да спрем да говорим“, каза тогава Васил Самарски“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram