Днес, 05.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В този ден бе осъществена първата жива линия със слушателите на радио „Вис виталис“. Водеща бе Ваня Попова. Гост в студиото бе парапсихологът Кубрат Томов от Института по парапсихология и сугестология, който отговаряше на слушателски въпроси за прераждането, за постуниверситета за нова култура, за магиите, за учението на Петър Дънов.

1993 – „Печелившата карта за един невиждащ човек това е човекът до мен“, сподели в интервю  поетесата Милена Ганина, която разказа за стиховете си, за ползването на Брайловата азбука, за съвместния живот със съпруга си. Тя постави част от проблемите на незрящите в Казанлък – липса на звънящи светофари и обучени кучета.

1997 – Към момента 46% от гражданите на община Казанлък бяха избрали своя личен лекар; 98% бяха избрали личния си педиатър и училищен лекар; само 19 % бяха избрали личен акушер-гинеколог.

1977 – Неизвестни лица задигнаха трансформатора, ел. двигателя и голям брой кабели от помпената станция в с. Търничене.

1998 – Радио „Вис виталис“ започна ежедневно, по няколко пъти на ден, да излъчва „Хит на деня“. Песните бяха избирани от слушателите и от музикалните редактори на радиото.

1998 – Група интелектуалци от Казанлък започнаха подписка с искане да бъде върната взетата от Клуба на дейците на културата – КДК, част на ул. „Искра“ 4, дадена от кмета Бончо Сарафов за клуб на СДС.

1999 – В този ден Казанлъшката танкова бригада прие ново име – Пета Шипченска танкова бригада. Новата учебна година бе открита със 189 донаборници.

1999 – Министерството на финансите увеличи субсидията на Община Казанлък с 21 млн. 600 хиляди /стари/ лева – целеви средства за социални помощи и майчинства.

1999 – На тази дата излезе първият брой на първия всекидневник в историята на Казанлък – вестник  „Информационна искра“. Изданието не просъществува дълго.

2000 – 300 лв. награда от ЕС получиха Енергоснабдяване – Казанлък и Сдружение „Зелени Балкани“. Парите бяха вложени в изграждането на 50 нови платформи за щъркели в Старозагорска област, на която бе присъдено първото място за „Селище с най-голям брой щъркелови гнезда в България“.

2001 – УС на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ – Казанлък награди със знак за храброст за 2000 година Николай Колев – Босия, като го обяви за личност на годината. Наградени бяха и Атанас Свиленов и Луко Захариев.

2002 – С народно веселие и концерт на фолкзвездата Емилия премина празникът-събор на с. Ръжена.

2003 – В радиопрограмата на „Вис виталис“ стартираха рубриките „Пари прим“, „Нет култура“, „Звезден миг“ и коментарната рубрика „Минути на водещия“.

2003 – На 71 г. внезапно почина о.з. полковник Минчо Желев, роден в с. Енина.

2011 – „Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще санкционира топлофикациите в Шумен и в Казанлък“, – каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. „Двете топлофикации в момента не изпълняват задълженията си.  „Топлофикация“ – Казанлък има лиценз, а изобщо не работи, а  „Топлофикация“ – Шумен е ограничила топлоподаването и също не изпълнява задълженията си по лиценза“, уточни Семерджиев.

2017 – В първите работни дни на Новата година инициативата на Кметство – Шипка ,, ВСИЧКИ ЗАЕДНО И В ПОДКРЕПА НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ХИТРИНО “ бе осъществена.

Жестът на шипченци и техните приятели – Петко Чирпанлиев и сем. Малчеви от Казанлък трогна и просълзи домакините. От Община Хитрино отправиха благодарност към Кметство – Шипка и всички участвали в инициативата.

2019 – В РУ – Казанлък е започнато бързо производство по чл.343б от НК срещу 31-годишен мъж, затова че на същата дата, около 23:00 ч., в с  Шейново, по ул. „Генерал Столетов“, е управлявал л.а. „Фолксваген Венто“, след употреба на алкохол с концентрация в издишания въздух от 2,90 промила, установено с техническо средство. Водачът е задържан за срок до 24 часа.

2020 – Таксиметров автомобил бе „заседнал“ на надлеза в Казанлък. Шофьорът му бе починал, докато е бил в движение, научи Пресств. На място имаше представители на полицията и Бърза помощ. По първоначална информация ставаше дума за инфаркт. Сигналът към спешния телефон за повиквания е подаден малко след 18.00 часа

2021 – Регионална здравна инспекция – Стара Загора предостави общо 350 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19 на шестте болници в област Стара Загора, в които имаше отделения за лечение на пациенти с коронавирус. Ваксините трябваше да бъдат поставени на заявили желание медици, борещи се с COVID-19 на първа линия. Болничните заведения бяха: УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, Медицински комплекс „Берое“ – Стара Загора, МБАЛ „Тракия“ – Стара Загора, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – Казанлък, МБАЛ – Чирпан и МБАЛ – Гълъбово, както и филиалите на Центъра на спешна медицинска помощ. Представители на персонала на Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания ще бъдат имунизирани в Университетската болница.

2022 – „Ако искате да видите страхотните изгреви над Стара планина, да проверите времето, преди да се качите до паметника, да видите дали има сняг за ски и шейни или просто да се полюбувате на гледката, тази камера работи за вас“. Това бе част от анонса на Проект Бузлуджа за пускането на Live stream камера от монумента Бузлуджа, която работи на живо денонощно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram