Днес, 04.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – БЧК – Казанлък оповести в този ден, че броят на безвъзмездните кръводарители в региона от 20000 през 1982 г. е спаднал на 7000 през 1995 г.

1998 – Въпреки че през 1997 г. бяха заедно, година по-късно членовете и симпатизантите на СДС в Казанлък отбелязаха датата 4 февруари разделени – те организираха бдения със свещи на две различни места на градския площад.

1998 – В с. Скобелево бе открита паметна плоча на Стоян Тотев, Иван Василев и Ильо Петров – участници в Руско-турската Освободителна война.

1999 – Общинският съвет в Казанлък взе решение Празникът на розата да бъде и официалният празник на град Казанлък.

2000 – В гр. Шипка бе учреден клуб към Съюза за екология и прогрес.

2002 – Мярка задържане под стража постанови Окръжният съд в Стара Загора на Емил Д. – на 26 г., който бе обявен за международно издирване, тъй като се намираше извън страната. Той бе обвинен в убийството на 39-годишния чейнчаджия от с. Долно Изворово Асим К.

2002 – „Катекс“ АД – Казанлък направи в този ден дарения – дрехи, платове, пособия и храни, на ОУ „Кирил и Методий“ в с. Кънчево и на Съюза на глухите хора.

2002 – Въпросът на деня на „Вис виталис“ в този ден бе: „Миришат ли парите?“. Крилатата фраза е приписвана на римския император Веспасиан, обложил с данъци градските тоалетни с мотива, че парите не миришат. В обобщението на отговорите на слушателите във вечерното обзорно предаване бе включено и интервю с хората, поддържащи градската тоалетна на пазара: „Изкарвате ли пари оттук?“ – „Не, само дето миришем миризмите“. „Трудно ли се поддържа?“ – „Да, чистим със скоби, защото шахтите не са в ред“. „Важна ли е вашата работа – който закъса, тук идва, а?“ – „Важна е, ама хората не ходят много по тоалетните, предпочитат барчетата“.

2003 – Казанлъшкото сдружение за приятелство със САЩ изпрати в този ден в американското посолство у нас съболезнования по повод гибелта на астронавтите от совалката „Колумбия“.

2003 – Президент на фондация „Чудомир“ – Казанлък стана Максим Сираков, вицепрезидент на „Алианц България Холдинг“.

2003 – Казанлъшката група за руски песни „Грамофон“ стана на 2 години.

2008 – „Дупките по улиците са приоритет № 1 за Казанлък“, заяви в интервю за предаването «Цялата истина» на радио «Вис виталис» общинският съветник и председател на СДС в града Николай Александров. Той започна подписка с намерението да я внесе в Общинския съвет, за да може при приемането на бюджета да се обърне сериозно внимание на този изключително важен за града проблем.

2010 – 31 млн. 771 хил. 822 лева бе рамката на бюджета на Община Казанлък за 2010-та година, гласувана в Общинския съвет. Мнозина от общинските съветници направиха популярното сравнение за бюджета и пицата на финансовия министър Симеон Дянков. „Казанлъшкият бюджет е като постна пица, но при доброто му изпълнение може би тя ще бъде гарнирана с деликатеси“, коментира председателят на Общинския съвет Васил Самарски.

2014 – В специален репортаж бе представен 43-годишният художник от Казанлък Апостол Заров, наследник на един от най-известните художници-тубисти в България Никола Заров, изобразяващ предимно живота на  каракачаните. Майстор Толю, както го наричат приятелите му, обича да експерементира, но основен мотив в повечето от работите му са народните и битови мотиви. В момента Апостол довършваше няколко картини на религиозна тематика и икона за Зографския манастир. Негова самостоятелна изложба наскоро бе представена в Лондон.

2015 – Пред работещите в Института по розата и етеричномаслените култури – ИРЕМК бе представен новият директор на института – доц. д-р Георги Чаушев, избран след проведен конкурс за длъжността. Доц. Чаушев бе ръководил научния институт и преди това.

2015 – Сериозни отклонения в сумите в общинския бюджет за предходната 2014 година разкриха от БСП в Казанлък. Справка показа, че вместо планираните 88 000 лева разходи за лихви Общината е платила почти десет пъти повече – 725 564 лв. Общинските съветници от БСП разкриха и друг смущаващ факт: че планираните разходи за издръжка на общинската администрация през 2014 г. са били в размер на 1 361 000 лева, а в края на годината е било отчетено, че са разходвани двойно повече – 3 150 000 лева.

2016 – Казанлъшкият рефер и възпитаник на местната школа Атанас Върбанов ще бъде съдия на двоен турнир от европейска квалификация за младежи до 20 години и девойки до 19 г. в Врнячка Баня (Сърбия). Срещите ще се играят от 31 март до 3 април.

2016 – 52 годишен мъж се хвърли от надлеза в Казанлък и почина.

Вероятно причината за смъртта е самоубийство. Предполага се, че мъжът – който се казва Александър се е хвърлил от най-високата част от моста на надлеза на бул. „Розова Долина“. Момчета, работещи в близкия магазин  видели безжизненото тяло на мъжа и са подали сигнал на тел. 112.  Пристигнала полиция и бърза помощ, които констатирали кончината на Александър. Инцидентът се е случил около 8:30 тази сутрин.

Не е ясна причината за инцидента!

2019 – Девет вълнуващи съдби преплита бг адаптацията  на  световния хит „Human” на  Rag’n’ Bone Man, изпълнявана от „Бабсбг”. Това е втората песен на казанлъшките рок баби, която ще представят за Деня на влюбените. „Тя е специална, вдъхновена от личните житейски преживявания, предизвикали  текстописецът Петър Москов да сътвори  една уникална история за силата на любовта, младостта, болките, страха на деветте жени от Бабсбг”, сподели ръководителят им Стоян Петров.  По думите му R&B парчето възпламенява страстта за живот и превръща  изпълнението им в празник за сърцата“. Първата им адаптирана  песен „I want to break free“ на Queen, която разказва историята на две комшийки, скоро ще бъде записана в студио. „Интересът към „Бабсбг” е огромен, подготвяме фотосесия  и трети сингъл, провокиращ  женския сблъсък в хард рок”, издаде Петров. Неговият екип сериозно  се е заел да вае талантливите им образи, подготвяйки ги и с уроци по актьорско майсторство, сценични движения и поведение.

2019 – Сред инвестициите в Казанлък са 72 000 лева, вложени в изработването на реплика на т.нар.тракийски птицеглав кораб. Вложението е отпреди две години, а обещаваната като атракция древна галера трябваше да заплава във водите на язовир Копринка още през лятото на 2017г. Отложеното пускане на вода през август 2018 г. на кораба също не се състоя. По последни обещания дървеният кораб се очаква да се впусне в чашата на изкуственото езеро по празник ана розата тази година. Проектът на община Казанлък е съвместен с ръководителя на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студио „Енохфилм“, Атанас Димитров. Изработването на кораба започна миналото лято на плажа на язовира, но проектът остана неприключен и в момента съоръжението стои на „сух док“ без охрана, ако не се брои телената мрежа. Още през октомври медиите алармираха че върху галерата е имало набези. Тази година също е имало посегателство върху дървесината, съобщиха за Пресс ТВ отлично запознати. Хората се възмущават, че е възможно да бъде буквално зарязана без надзор бъдещата атракция с вложени немалко обществени пари. Още повече, че в сумата от 72 000 лева не влиза дървеният материал, осигурен допълнително от общината.

2022 – Четири пъти се е увеличил броят на даровитите деца в Казанлъшко през 2020 г. в сравнение с предходната. 674 са учениците през 2020 г., участвали и класирани на областни и международни олимпиади и състезания. През 2019 г. техният брой е бил 169, разкрива Доклад за състоянието на децата и младежите на община Казанлък. Данните сочат, че децата с постижения в областта на науката са 464, децата с постижения в областта на спорта са 171, а тези с постижения в областта на изкуството са 39.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram