Днес, 02.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – С 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал и грамоти се завърнаха учениците на Теодосий Теодосиев от Олимпиада по физика в Норвегия с участието на 250 ученици от 50 страни.

1997 – На  4-ото Общо отчетно-изборно събрание на СДС в Казанлък с 306 гласа „за“ и 2 „ против“ Крум Владев бе избран за председател. За негови заместници бяха избрани – Ваньо Цонов, Стефан Панев и Христо Семерджиев, за секретар – Кирил Кирилов.

1997 – РПУ-Казанлък задържа в този ден 29-годишния Н. К. от с. Крън, изнасилил предния ден две момичета – на 15 и 24 години.

1998 – За месеците април, май и юни органите на ХЕИ извършиха 1486 проверки на търговски обекти, складове и заведения за хранене. От експлоатация бяха спрени 31 обекта, съставени бяха 170 акта и 288 наказателни постановления на обща сума 3 млн. 662 хил. /стари/ лева.

1998 – „Проблеми с водоизточниците няма и режим на водата през лятото няма да има“, – увери в интервю за радио „Вис виталис“ началникът на ВиК г-н Добрев. Воден режим наистина нямаше.

1999 – 20 роми от казанлъшкия квартал „Кармен“ учредиха в този ден Сдружение за защита на ромите с председател Асен Александров.

2000 – Своята 10-та годишнина отпразнува общинската организация на ДПС в м. „Три чучура“ край Крън.

2000 – В спортна зала „Арсенал“ бе проведен националният турнир по баскетбол „Делтафения“.

2000 – С шампионски титли се завърнаха лекоатлетите на Казанлък от Републиканско първенство по лека атлетика в София. Казанлъшките спортисти донесоха 6 златни и 2 сребърни медала.

2000 – Пожар унищожи 9 дка пшеница в местността „Кантона“ – собственост на земеделска кооперация „Шипка“. Казанлъшките огнеборци спасиха 350 декара от пшеницата.

2001 – С решение на МС за зам.-областен управител на област Стара Загора бе назначен казанлъчанинът Петър Рахманлиев – на мястото на Стефан Мазнев, който бе избран за депутат в 39-тото НС.

2002 – Срещу взривяването на ракетите СС-23 бе създадено Гражданско опълчение за защита на природата и населението в Розовата долина. Опълчението излезе с декларация, огласяваща нарушенията на българската конституция. За 2-3 дни над 1500 казанлъчани подкрепиха декларацията с подписите си.

2002 – 27 картини от Златния фонд на казанлъшката художествена галерия бяха представени във Велико Търново на Третия фестивал за традиционни и местни изкуства.

2003 – В Казанлък бе отворен безплатен консултантски център за работодатели по проблемите на подбора и управлението на човешки ресурси, организиран от частната трудова борса „Папукчиеви“.

2003 – 186 бяха двойките по математика за област Стара Загора на изпита след завършен 7-ми клас. Слабите оценки по български език и литература бяха 80. Отличните оценки бяха по 38 – за всеки от двата предмета.

2004 – В този ден бе открит в Казанлък кооперативният пазар в кв. Западно разширение. Новото съоръжение, на площ от декар и половина, включваше 32 маси за търговия, 6 метални павилиона, контролна везна за проверка на грамажа, собствен паркинг и паркова площ.

2004 – По случай професионалния празник на полицията – 5 юли, грамоти и предметни награди получиха: майор Красимир Кънев, майор Анчо Шишков, подп. Стойно Стойнов, гл. сержант Драгомир Кирчев и полк. Дончо Дончев.

2005 – В Казанлък се проведе Третият кръг от Държавния шампионат по състезателно катерене. Това бе първата проява в чест на 45-ата годишнина от основаването на Алпийски клуб “Казанлък”. Тя се осъществи при участието на близо 60 катерачи от 11 български клуба. Домакините се представиха със 7 състезатели, които завоюваха 2 първи места в дисциплината скорост на Виктория Балчева и Тихомир Христов, 3 втори места в същата дисциплина и едно бронзово отличие. Другият казанлъшки клуб в спортното катерене – Клубът за екстремни спортове “Селт” участва с 6-ма спортисти. Сестрите Спасина и Тихомира Недялкови бяха отново първи в дисциплините скорост и трудност. Клубът с треньор Никола Недялков завоюва още едно второ и две трети места.

2005 – 11  клуба с над 40 състезатели взеха участие в Държавното първенство по корабомоделизъм и корабомоделен спорт, провело се в комплекс „Синята река“ край село Бузовград.  Двама бяха представителите от Казанлък, достигнали до призовите места. В група F7 и половина Христо Станчев бе първи, а в клас F3 и половина среброто завоюва Юри Генов.

2006 – „Една пълна шестица има в Казанлък от изпита по математика за кандидатстване в гимназиите след 7 клас“, съобщи в интервю за „Вис виталис“ Христо Лесов, член на областната комисия за проверка и оценка на изпитните работи. Общо за града оценките между 5,50 и 6 бяха 25. „Тази година резултатите от изпитните работи са значително по-добри“, коментира Лесов.

2006 – Две втори награди и една трета спечелиха възпитаниците на Вокално-инструментална група „Искрица“ от Националния фестивал в Бургас за изпълнители на поп и рок музика „Сезони“. При изключителна конкуренция във втора възрастова група Надежда Димитрова зае второ място, трета бе Яна Стефанова. Двете солистки на ВГ „Искрици“ спечелиха и втора награда при дуетите.

2008 – Задържан бе в този ден Айдън Джафер – един от основните търговци на оръжие в Казанлъшко, потвърди за «Вис виталис» прокурор Кръстин Кацаров. 38-годишният мъж от Габарево бе заловен при специализирана акция. В стопанска постройка към дома му бяха намерени и иззети 10 автомата “Калашников” със сгъваем приклад калибър 7,62; 10 пълнители за тях, 4 заглушители за пистолет “Макаров”, газов пистолет „Байкал“, преработен в боен – с удължена цев, 420 патрони от различен калибър, части за автомат “Калашников” и пистолет “Макаров”. Към момента на задържането лицето бе в изпитателен срок на условна присъда.

2008 – 8 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медали спечелиха в Казанлък представителите на КК “Лястовица” от ДОЛШ на писта за момчета. Клубът стана и първенец в отборното представяне. 46 колоездачи от 8 български клуба участваха в шампионата. Първия златен медал за казанлъчани донесе Минчо Дончев, спечелвайки летящия старт. Възпитаникът на треньора Живко Димитров донесе за клуба си общо три златни медала. Андон Богданов бе с три първи места и едно второ от шампионата. Никола Тенев бе два пъти първи, а Александър Тенев бе със злато от отборното преследване на 2000 метра.

2009 – За втори пореден мандат управителят на радио „Вис виталис” Васил Самарски бе избран за член на националната Комисия по етика в електронните медии. Самарски бе от квотата на издателите, заедно с представители на Дарик радио и Алма Матер – Класик ФМ. От квотата на журналистите в комисията бяха избрани Татяна Величкова от БНР, Ренета Николова от БНТ, Светла Петрова от Би Ти Ви и Цветанка Ризова от Нова  телевизия. От независимата квота представители в комисията по етика бяха представители на „Музикаутор” и БТА.                                          

2010 – 19 години затвор при първоначален строг режим постанови Окръжният съд в Стара Загора на Неделчо Василев, който на 8 февруари в село Енина уби полицай и рани негов колега. Делото се гледа по съкратената процедура, минималното наказание бе 20 години затвор.

2010 – Сдружението на туристическите хорове в България проведе на яз. „Копринка“ ХХІІ Национален песенен фестивал „С песните на България”. Проявата бе посветена на 115-тата годишнина от началото на организирания туризъм у нас и 160 години от рождението на Иван Вазов. Паралелно с това  ученици от цяла България се събраха на VІІІ Национален преглед на туристическите сръчности за учащи се за приза „Кристален еделвайс” – по инициатива на МОН и БТС.

2012 – 26 хористи от швейцарския град Лугано бяха на специално посещение в Казанлък по покана на казанлъшкия смесен хор „Севтополис” и имаха концерти в музей „Искра” и храм „Св. пророк Илия”. Съвсем спонтанно хористите посетиха сватбеното тържество на Цанко и Моника Пенчеви, като им изпълниха „Многая лета“. Младоженците дариха представителите на швейцарските Алпи с българска домашно произведена сватбена ракия и ги научиха да играят българско хоро.

2012 – „Финансовото министерство няма да помага на общините при изплащане на стари и заварени от новите кметове дългове“, каза в интервю за „Вис виталис“ вицепремиерът Симеон Дянков.

2012 – От този ден казанлъшкият лагер в местността „Паниците” в калоферския Балкан бе отворен за летен отдих на децата и учениците от община Казанлък. Девет бяха смените, по 7 дни всяка. Цената на картата бе 42 лв. Предвидени бяха и такси за ползване на базата за един ден.

2012 – Патрулни тройки, в които се включи и кметът Антон Антонов, патрулираха денонощно край нивите в казанлъшкото село Горно Черковище. Доброволците дежуряха край посевите, за да пазят житото и слънчогледа от непрестанните набези на крадците. „Имаме един пъдар, който сам не може да се справи“, обясни в интервю кметът Антонов.

2013 – Васил Самарски от Казанлък бе избран за председател на областния съвет на Българската социалистическа партия. „Старозагорската областна организация има вътрешни проблеми и те трябва да бъдат решени. Протестите на улицата ясно доказаха, че хората искат откритост, диалог, честност и отвореност“, коментира след избора си Самарски.

2013 – Казанлъчанката Гергана Несторова представи поредната си изложба от стъклопластика. Гергана защити докторантура в Художествената академия в София и бе един от най-проспериращите млади творци в България, които ваят уникални предмети от стъкло.

2013 – Предприемачът Ганчо Ганчев бе избран за президент на Ротари Казанлък. Президентите на ротарианските клубове са на ротативен принцип. Президент на женската организация Инър Уийл клуб бе Снежина Манчорова.

2013 – След като, незнайно защо, преди повече от 5 години гугутките бяха изчезнали от Казанлък, те се появиха отново – около военното поделение и в парк „Тюлбето“. Според казанлъчани, сладкогласните птици са изчезнали, защото са били обект на ловни страсти.

2014 – Делегация от Русия, водена от министъра на развитието на микрорайоните Игор Слюняев, се поклони пред Паметника на свободата и взе участие в церемонията по преместването и повторното освещаване на паметника-кръст от гр. Стара Загора в гр. Шипка. Паметникът-кръст  е бил издигнат в памет на 37-те починали и погребани там казаци. В състава на делегацията бе княз Александър Трубецкой, наследник на влиятелната благородническа фамилия и председател на Обществото за запазване на паметта за Императорската гвардия. Министър Слюняев заяви в словото си, че „Русия другарува с много народи, но руснаците истински обичат само България“.

2014 – Благотворителна изложба на художници от Казанлък и възпитаници на Художествената гимназия в града за храма на с. Средногорово бе открита в този ден. Храмът „Св. Георги Победоносец“ се нуждаеше от спешни ремонтно-укрепителните дейности. През септември предстоеше честване на 135 години от построяването му.

2015 – Смесената двойка на казанлъшкия клуб „Киара-Н“ и „Ксани денс“, Велико Търново, Христиан Въгляров и Ксандриния Капелова спечели първата си шампионска титла от Държавното първенство по спортни танци І ранг, което се проведе в „Албена“.

2015 – Казанлъшкият гросмайстор Красимир Русев триумфира в два последователни международни турнира в Швеция и Косово. В скандинавското кралство той надделя в компанията на още 9-ма от 6 други националности със звания, които изиграха 9 кръга и 45 партии. След 6 победи, едно реми и две загуби Русев триумфира с 6,5 точки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram