Днес, 02.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Общинският съвет в Павел банявзе решение да бъде поставен отново бюст-паметникът на Георги Димитров, демонтиран през 1993 г. и съхраняван в ОбС на БСП в града.

1997 – ОУ „Кулата“ в Казанлък стартира чествания, посветени на 160 години от създаването на училището, сред чиито бивши ученици са бившия кмет Бончо Сарафов, Румяна Друмева – председател, тогава, на Общински съвет-Казанлък, естрадната изпълнителка Елвира Георгиева.

1997 – В с. Кънчево се състоя премиерата на „Женитба с препятствие“, спектакъл на местните театрали.

1998 – В ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък бе открит модерен компютърен кабинет, оборудван с помощ от Япония. На откриването присъства Кунийоши Мацуо – представител на японската агенция за развитие „Джайка“.

1998 – По инициатива на местните християни и мюсюлмани в с. Асен, община Павел баня, бе направена първата копка за построяването на християнския храм „Св. Троица“. Тържествен молебен отслужи старозагорският митрополит Панкратий.

1999 – Към този момент, по данни на Гражданска защита – Казанлък, противорадиационните укрития на територията на града бяха с готовност да поемат 23 000 души. В случай на опасност можеха да бъдат подготвени и херметизирани стаи. Няколко години преди 1999 г. Казанлък е бил със статут на град, който не се евакуира.

2000 – Общинската организация на ДПС избра за свой председател Моидин Садък.

2002 – Внушителни размери придоби обявената от радио „Вис виталис“ благотворителна Великденска кампания „Оцвети в добро“ в полза на децата-сираци и болните и самотни възрастни хора. За една седмица списъкът на фирмите, желаещи да подкрепят кампанията и да направят своите дарения, всеки ден се увеличаваше с по 3-4. Още преди деня на кампанията по повод Възкресение Христово фирми и граждани донесоха в радиото дрехи, хранителни продукти, детски играчки, медикаменти, книги и др. подаръци за хората в беда.

2003 –Зад оригинала на Тракийската гробница в парк „Тюлбето“ започна изграждането на амфитеатрална сцена с ширина на каменния зид 12 метра. Бяха изградени и 80 седящи места. Съоръжението се подготвяше за премиерата на спектакъла-ритуал на Театър „Л. Кабакчиев“ „Мистерии в долината“.

2004 –Двойката от КСТ „Роза“ Александър Нашев и Стела Кирова получи право за участие в Международен клас при латиноамериканските танци. Високото признание за двойката дойде след спечеленото второ място на Открития турнир в Сливен.

2004 – Казанлъшкият морски клуб завоюва 1-во място в отборното класиране на Националното състезание за радиоуправляеми яхти, провело се в Харманли.

2012 – В София бе проведен четвъртият Мемориален турнир „Цветанка Христова” с участието на над 600 атлети. Състезанието в памет на именитата казанлъчанка бе съчетано с отбелязването на Световния атлетически ден.

2012 – Съборена бе базата на Морски клуб „Севт ІІІ”, помещавала се повече от 20 години на източния плаж на яз. „Копринка“. „С премахването й реално се спира дейността на водолазите и специалистите, които регулират движението в язовира“, коментираха заинтересовани граждани. Десетки бяха спасените от клуба при аварии и инциденти в язовира. Водолазите от Казанлък бяха единствените в югоизточния регион. Те бяха участвали в десетки сложни спасителни операции в България и чужбина.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram