Георги Гьоков, БСП: Плануваме две увеличения на пенсиите – от юли и октомври

„Ако зависи от министъра на труда и социалната политика, то минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното и ниво. Работим върху нов механизъм за нейното определяне, за да може тя вече да не зависи от редица субективни фактори. Към момента правим изчисления върху минимална работна заплата от 760 лв., но все още не срещаме разбиране от страна на финансовото министерство. Според мен те смятат, че не е нормално и го приемат като прецедент в една календарна година да имаме две увеличения на минималната заплата.“ Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в ефира на Нова и допълни, че очаква до актуализацията на бюджета да постигнат съгласие.

По думите му след произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. „Аз се надявам, ако направим добри сметки, за актуализацията да имаме съгласие и от двете страни затова“, допълни министърът на труда и социалната политика.

„Аз твърдя, че социалните работници ще получат увеличение на заплатите си, защото ние в социалното министерство правим разчети и ще направим възможно това увеличение. Говорим минимум за 10% увеличаване на заплатите, което да отчете инфлацията натрупана през предходната година, както и в началото на тази. Относно тези социални работници, които са по общините мисля, че съответните кметове трябва да помислят за тяхното заплащане“, коментира министър Гьоков относно планираното увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор.

Относно пенсиите той припомни, че по време на предходни правителства, като тези на Борисов е имало години, в които те въобще не са били осъвременявани.

„Със сигурност процента на увеличение ще бъде по-висок от 6.1%. По време, когато Дянков беше финансов министър пенсиите въобще не бяха осъвременявани. Ако прилагаме чл. 100 от кодекса за социалното осигуряване се получават 6.1%, но с тях ние сме наясно, че в никакъв случай не компенсираме отпадането на 60 лв. ковид добавката, както и ръста на инфлацията. Затова, със сигурност увеличението ще бъде над 10%“, категоричен бе Георги Гьоков и подчерта, че от 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии.

Социалистът още веднъж припомни ясната и категорична позиция на БСП, която е против износа на оръжия за Украйна. „Имаме желязно коалиционно споразумение, но в него не са предвидени факти и обстоятелства, като войната, която води до повишаване на цените на повечето стоки и услуги. Ние трябва да компенсираме хората за увеличените цени“, добави Гьоков

В заключение министърът на труда и социалната политика честити Деня на труда от ефира на Нова и пожела здраве на всички българи. „БСП е партия със 130 годишна история и ние няма  да направим грешни ходове, които да навредят на хората“, довърши той.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram