Десетки казанлъчани посетиха музея и Художествената галерия в Европейските дни на наследството

За поредна година Исторически музей „Искра“ и Художествена Галерия Казанлък се включиха в инициативата Европейски дни на наследството на 29 септември. Във времето от 17:00 до 23:00 часа над 300 казанлъчани и гости на града посетиха двете културни институции. Повече от 60 граждани пък успяха да гласуват за „Долината на тракийските владетели“ в сайта www.bgchudesa.com.

Два концерта бяха предвидили организаторите за гражданите в нощта на 29 септември-камерен концерт на младия изпълнител Мирослав Димов (маримба) и клавирен концерт в изпълнение на доцент д-р Ромео Смилков.

Мирослав Димов завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“-магистратура, в момента е гост-лектор в музикалното училище в Стара Загора. Още като студент е лауреат на много награди, академични конкурси в София между които „Музиката и земята“, златен медал от международния конкурс „Дико Илиев“ и участник в интернационалния концерт за маримба в Залцбург.

Д-р Ромео Смилков представи пред казанлъшката публика изпълнения на Моцарт, Шопен, Лист, Ненов. Смилков също е завършил Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, специализирал е в рамките на международния фестивал „Варненско лято“, носител на награди на наши и международни конкурси. Първа награда печели в Салерно Италия. В седмото общобългарско състезание за пианисти е с трета награда в Конкурса Ференц Лист, Бела Барток. В неговата музикална биография има и 600 концерта в страната и чужбина.

Освен концертите и постоянната експозиция, посетители на ИМ „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък имаха възможност да разгледат и две временни експозиции: „Руско-турската война в

творчеството на руски и български художници“ и изложбата с реставрирани предмети от античния фонд на ИМ „Искра“.

Европейските дни на наследството се провеждат в рамките на съвместна програма на Съвета на Европа и на Европейската комисия.

Всяка година, през месец септември, държавите – страни по Европейската културна конвенция – отварят обекти, които по принцип са затворени за публични посещения. Значителен брой посетители се възползват от тази възможност.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram