Ден 14: Блокади и национален протест в подкрепа на протестиращите енергетици

Втора седмица вече продължават протестите в Старозагорско. Вече 14 ден миньори и енергетици се борят за бъдещето на ТЕЦ „Мини Марица Изток 2“, пише „Фокус“. На 29 септември започнаха блокадите на възлови пътища в област Стара Загора и продължават до момента. Все още не е ясно до кога ще продължат тези действия. Протестиращите от „Мини Марица-изток“ настояват внесените Териториални планове за справедлив преход в Европейската комисия да бъдат изтеглени и преработени, както и за оставка на правителството.

Днес ще се състои национален протест в различни градове в страната. В Стара Загора той ще започне в 18.00 часа пред сградата на Областната управа в града. Всички служители на „Брикел“, Гълъбово ще бъдат пред дружеството в упоменатия час. За Раднево е известно, че всички заведения ще затворят в знак на солидарност към протестиращите. Очаква се това да сторят и големите хипермаркети в миньорския град.

Ето и програма на протестите в останалите градове:
17:00, пред сградата на Министерския съвет в София;
17:00, Часовниковата кула в Ботевград;
17:00, Площад Свобода в Силистра;
17:30, Джумаята в Пловдив;
18:00, Общината в Стара Загора;
18:00, Читалището в Сухиндол;
18:00, Площад Севтополис в Казанлък;
18:00, Общината в Габрово.

Към момента е блокирана автомагистрала „Тракия“, в района на 208-ми километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram