Груйо и Груйовица чакат осиновители

Два розови пеликана (Pelecanus onocrotalus), едни от най-дългогодишните обитатели на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, очакват своите „осиновители“. Всеки природолюбител може да направи символично осиновяване като вземе под крило птиците. Месечната издръжка на двамата е 68 лева, а годишната – 408.

Груйо и Груйовица обитават просторно заграждение с езерце, до което имат достъп и всички останали водоплаващи и водолюбиви видове от двора. Мъжкият – Груйо е емблема на Центъра. Атрактивен и забавен, той е най-стария обитател на „болницата за диви животни“.

За съжаление и тази очарователна птица не е пощадена от човешката глупост. Преди 13 години, в самото начало на жизнения си път, Груйо пристигнал в Спасителния център, прострелян от бракониери. Раната му била толкова сериозна, че се наложило да ампутират крилото, за да запазят птицата. Той останал там, за да посреща и изпраща посетителите, и да им напомня за това, което хората правят на природата.
За разлика от него, неговата спътница по неволя е жертва на природно бедствие. Буря застигнала ятото край Бургас, и от десетки птици оцелели едва 7-8, сред които и тя. Травма на крилото не позволила да бъде освободена, както направили с останалите от групата, и тя останала завинаги компания на Груйо.
Преди няколко години към компанията на розовите пеликани се присъединил и младият Филип. Стара рана на крилото не му позволява да живее в природата. Сега Филип е неделима част от симпатичното розово семейство пеликани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram