Големият журналист и дипломат Иван Гайтанджиев идва в Казанлък

Изтъкнатият журналист, международник, политик, дипломат Иван Гайтанджиев ще посети Казанлък на 28 април 2015 (вторник). С Гайтанджиев казанлъчани могат да се срещнат от 18:00 часа в камерната зала на ДК „Арсенал”, където ще се проведе среща-разговор на тема „Съвременни тенденции в глобалната политика и мястото на България в тези процеси”. Всички присъстващи на срещата-дискусия ще имат възможността активно да участват в нея с въпроси, мнения и др.

Организатор на срещата-дискусия е Българската Социалистическа партия в Казанлък.

Иван Гайтанджиев е роден на 3 август 1945 г. в София. Завършва втора английска езикова гимназия в София през 1965 г. Военната си служба отбива като преводач във ВНВУ „Васил Левски“, В. Търново и в София.

Завършва „Международни икономически отношения“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ – София през 1972 г.

Гайтанджиев е бил политически коментатор и наблюдател в Българска национална телевизия (1969-1975). Като в периода 1971-1974 г. е междувременно и политически съветник на председателя на Комитета за наука технически прогрес и висше образование.

Специализира като политически наблюдател на САЩ, Великобритания, Франция, Япония и Близкия изток. Кореспондент на Българска телеграфна агенция в Пекин (1975-80) и Токио (1980-1986). Политически наблюдател в БТА (1986-1987). Кореспондент на БТА във Вашингтон (1987-1991).

Иван Гайтанджиев е член на Съюза на българските журналисти.

От 1995 г. е заместник-председател на Комитета по правата на човека.

Освен в Токио Иван Гайтанджиев е бил кореспондент на БТА в Пекин и Вашингтон. Като журналист и коментатор се среща с Джордж Буш-старши, Дън Сяо Пин, Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Евгений Примаков. Гайтанджиев е автор на публицистични филми и стотици публикации.

Иван Гайтанджиев е  член на БСП от 1967 г. Депутат от Ловеч в 36 народно събрание, от София в 37 НС. Ръководител на делегацията на Народното събрание в Северноатлантическата асамблея.

На 13 май 2007 г. Иван Гайтанджиев е назначен за посланик на България в Египет и Република Судан, със седалище в Кайро. През 2009 г. на извънредна сесия Съветът на Лигата на арабските държави е утвърден за упълномощен акредитиран посланик в Лигата.

По покана на Държавния департамент и Конгреса на САЩ е специализирал по  темата „Глобални процеси в международните отношения“. Има и специализация в Центъра „Маршал“, Гармиш Партенкирхен в Германия, по покана на Парламентарната асамблея на НАТО на теми „Европейска сигурност“ и „Евроатлантическо партньорство“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram