В Министерството смятат за нормално язовирът да бъде изпразван до краен предел

Няма постъпили сигнали за нерегламентирано използване на водата от язовир „Копринка“ за електропроизводство. Това обяснява депутатът от Казанлък Димитър Пашев, който вече е получил отговор на зададените от него въпроси за състоянието на водоема. Графиците са съобразени с нивото на водата в язовира и се позволява използването на минимално количество, когато нейният обем е значително намалял.

Ползването на водния обем на язовира се определя от месечни графици, като е приоритетно напояването през летните месеци без валежи. Освен това се използва и за промишлено водоснабдяване и за електропроизводство. ВЕЦ „Копринка“ и ВЕЦ „Стара Загора“, собственост на чешката „Енерго про“ АД през дъщерното си дружество в България, работят на подчинен режим, като преработват водите, разрешени от министерството с месечните графици.

По данни на Министерството на околната среда и водите към 07.12.2022 г. язовирът е с обем 20.04 млн. куб. м. (общ обем 142,2 млн. куб. м ), като постъпилият до края на ноември приток е характерен за условията на суха година. Очакванията са язовирът отново да се напълни с идването на пролетното пълноводие, съобщава депутатът от „Възраждане“.

Според министър Росица Карамфилова, са взети всички мерки за гарантиране на необходимото количество вода за осигуряване на комплексните нужди на водоползвателите и водопотребителите в област Стара Загора и няма проблем със състоянието на язовира.

Според Пашев, видно е от изложеното, че в Министерството смятат за нормално всяка година язовирът да бъде изпразван до краен предел, като се разчита на снеговете и дъждовете през зимата и пролетта, за да да се възстанови неговия воден обем.

„Не ми беше отговорено обаче на въпроса, какво се случва, ако се окаже, че през тези месеци няма достатъчно количество валежи. Как тогава язовирът ще се напълни? Освен това, липсата на сигнали за нерегламентирано източване на язовира за електропроизводство не означава, че такова не се е случвало“, коментира депутатът.

Димитър Пашев заявява, че ще поиска проверка, която да докаже дали наистина коректно се ползва водният ресурс на язовира.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram