Боровата процесионка напъпли парк „Тюлбето“

Въпреки предприетите действия и борбата срещу вредителите, увреждащи иглолистните дървета в района на парка в Казанлък, боровата процесионка остава сериозна заплаха за горския фонд. Снимките са от района на Полицейската школа. Изглежда, изтребването на вредителя продължава да създава трудности на лесовъдите от региона, а горите ни съхнат бавно и необратимо.

Гъсениците изгризват иглиците на растението гостопримник, ка­то могат напълно да обезлистят цели дървета. Те се излюпват през втората половина на юли и първата по­ловината на август. До края на октомври може да завършат своето развитие и да мигрират в почвата за зимуване в предкакавиден стадий. Какавидират през март-април следващата година. Какавидната диапауза трае до юли, но може да продължи от 1 до 3 г.

Авиационните пръскания обикновено се правят в периода август-септември. Това е времето за активно хранене на вредителя, когато може да се повлия на популацията му. В момента всякакво третиране е неефективно, обясняват специалистите.

Снимки: Татяна Недялкова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram