От „Възраждане“ обжалват строителното разрешение за реставрацията на Паметника на свободата

Партия „Възраждане“ внася сигнал до Административния съд в Стара Загора с искане да бъде обявено за нищожно даденото от Община Казанлък строително разрешение за ремонт и реконструкция на Паметника на свободата на Шипка. Това обявиха на пресконференция старозагорският народен представител и областен координатор на партията Даниел Проданов и  общинските съветници от Казанлък и Стара Загора Димитър Пашев и Галин Динев.  

Сигналът до Административния съд ще бъде внесен чрез главния архитект на община Казанлък и ще бъде придружен с документация от 45 страници, която според представителите на „Възраждане“ показва, че при реставрацията ще бъдат извършени дейности, които не са предварително планирани, заяви Даниел Проданов.

Строителното разрешение, което е издадено от главния архитект на община Казанлък на 7 септември м.г. носи наименование „за реставрация и консервация на фасадите на паметник на връх Шипка“, допълни Димитър Пашев, който е и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общинския съвет на Казанлък. По думите му обаче, според техническия проект ремонтните дейности не обхващат само запълване на фугите на паметника, а цялостен ремонт, който видоизменя и подменя своеобразната идея на паметника да бъде музей на героизма на българските опълченци и руските войни, загинали в борбата за освобождение на България. По думите на Димитър Пашев не са изпълнени редица нормативни изисквания като например, че строителното разрешение е само за ремонта на фасадите, но не включва интериора и подмяната на автентичните плочки около паметника.  

От „Възраждане“ се заканиха да използват всякакви юридически възможности за обжалване на обществената поръчка за реставрацията на паметника.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram