Чешката доброволка Каролина: Исках да опитам нещо различно в живота си, докато съм още млада

Каролина е от новите доброволци, които пристигнаха в страната ни в началото на април и ще остане тук до края на май по проект „Екологична енергия 2“ на сдружение „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“.

„Като много чехи, аз също не мислех много за България. На моето поколение винаги ни е било разказвано за историите на нашите баби и дядовци, които ходиха на българско море на почивка. Това беше единственото място, което те можеха да посещават в чужбина, тъй като живееха в комунистическо време и не можеха да пътуват. Може би поради тази причина много хора в моята страна не избират България като място за пътуване и дестинация. И аз не бих го направила, ако тази възможност за доброволчество не промени решението ми“, разказва чехкинята Каролина.

„Исках да опитам нещо различно в живота си, докато съм още млада и получих нещо различно. Нещото, което ме шокира и ме изуми, че в с. Средногорово, мястото къде живея в момента, няма нито един магазин. Досега бях свикнала да живея градския си живот, въпреки че съм израснала в малък град близо до планината. Но въпреки това, не мога да повярвам колко е изолирано село Средногорово от света предвид това, че няма дори един магазин. Впечатлена съм колко високи са планините около нас. След повече от седмица тук все още ме изненадва да видя бели върхове от сняг на планини, докато се разхождам по тениска“, допълва към казаното Каролина.

Тя признава, че при всяка възможност винаги отскача до град Казанлък. Спокойствието в подножието на планината обаче й дава повече лично време, което започва да оценява: „Често си мислим „О, колко готино нещо, ще науча повече за него, когато имам време.“ Но после никога нямаш време за нищо. А, сега имам време за всичко и за себе си. Така че чета повече книги от преди, слушам повече подкасти за текущата ситуация в света, научавайки за политиката и вътрешното функциониране на Европейския съюз, просто всички неща, които винаги са ме очаровали и аз исках да науча повече за това, но покрай работата и хобитата си никога нямах достатъчно енергия“, твърди доброволката.

Каролина е щастлива, че има време за нещата, които винаги е оставяла настрани. „Чувствам се горда от себе си, че действително използвам свободното си време тук за учене и себеразвиване. Защото никога не трябва да спираме да се образоваме“, убедена е младата жена.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram