Внукът на ген.Гурко открива паметник на дядо му в Гурково

Фотоизложба „Гурково – 40 години град” и мултиимедийни презентации „Моята визия за бъдещето на Гурково” на ученици от СОУ „Хр. Смирненски” гв рада и ОУ” Св. Св. Кирил и Методий”,  село Паничерево включва богатата програма по случай обявянето на 4 септември 1974 г. на Гурково за град.

Тържествата започват още на 30 август и ще продължат до 7 септември.

Откриването на паметник на генерал Йосиф Владимирович Гурко, чието име носи града, на площад ”Освобождение” ще бъде в кулминационния ден-4 септември.

Той е дело на световноизвестния руски скулптор Григорий Потоцки, изваял 70 паметника в 40 държави по света. В нашата страна той е автор и на паметника на генерал Гурко в София. Удостоен е с ордена „Почетен гражданин на Русия“.

Григорий Потоцки ще пристигне в Гурково за откриването на паметника. Очаква се да пристигне и правнукът на генерал Гурко, бизнесменът Владимир Гурко, който от години живее в Париж. И двамата са потвърдили, че ще присъстват на празника.

ХХІХ – то БИО РАЛИ – ГУРКОВО 2014 ще се проведе на градския стадион  на 7 септември и ще започне по традиция с вдигане знамето и приветствие от Президента на ралито. Веднага след откриването са и старотевете в дисциплините „Бързо разпрягане и впрягане”, „Скоростна отсечка”, „Теглене на каручки”, „Гола кушия” и „Магарофутбол”.

2

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram