Вечният огън на Шипка – под въпрос за 3-ти март

Няма яснота дали т.нар. Вечен огън на връх Шипка ще бъде запален за 3-ти март, предаде кореспондент на Kmeta.bg. Всичко зависи от метеорологичната обстановка, коментира в аванс директорът на национален парк музей „Шипка Бузлуджа“, д.и.н. Чавдар Ангелов.

Седмица преди националния празник тазгодишният домакин на тържествата – община Казанлък, все още не знае кои ще бъдат официалните лица за светата литургия, която по традиция се отслужва от владиците на Велико Търново и Стара Загора. Покани са изпратени до президента, председателя на Народното събрание и министър – председателя, но от канцелариите им все още си мълчали.

Състоянието на паметника на Шипка става все по-тревожно, призна Чавдар Ангелов. По негово настояване от Министерството на културата през есента на 2015г. представители на инспектора са направили оглед, но все липсвали конкретни предложения. От цялостна консервация и ремонт се нуждае бронзовият лъв над входа на монумента, имало нужда и от ремонт по фасадата, за да бъде спрян течът на дъждовни води в експозиционните зали.

Тепърва ще се оценяват разходите по реставрацията и ще се прави разчет как могат да бъдат набвени средства за нея. „След последните съкращения в щата на музея са останали 20 души, само за обслужването на основния паметник дневно трябват поне 5 специалисти“, пресмята Ангелов. Бюджетът на националния парк-музей е в рамките на около 500 хил. лв. В тази сума влизат и 170 хил. лв. от собствени приходи.

Монументът по проект на арх. Атанас Донков и скулптор Александър Андреев е открит официално на 26 август 1934 г. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала.В приземния етаж, под мраморен саркофаг, поставен на четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои.

Пред саркофага са застинали на вечна стража каменните фигури на български опълченец и руски воин.Експозицията, разположена по останалите седем етажа на паметника, разкрива героизма на  българи и руси и по време на петмесечната отбрана на прохода. Тя включва богата колекция от ордени и медали, снимков и документален материал, лични вещи на участници в боевете, оръжие.

kmeta.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram