БСП депутатът Кирил Добрев: Не приемам партията си в този вид!

 

Депутатът-биткаджия от лоното на БСП, Кирил Добрев, известен с донкихотовския си поход за промяна на лявата партия, не отрече пред Пресс тв, че има своя платформа от предложения за крути реформи.  Сред тях са тоталната промяна в курса към избирателите и прицелването с напълно различни послания към друга таргет група, тази на  активното поколение.

Народният представител от Габровския избирателен район бе на частно посещение в Казанлък и прие да отговори на няколко въпроса на Пресс тв.

-От известно време сте автор на силно и непрестанно говорене за промяна на БСП. Какви са възможните действия, за да се случи трансформацията?

К.Д.-Паралелно с Мая Манолова и аз също се готвя с някаква концепция, в която БСП трябва да извади на първо място икономиката. Защото не може да имаме неразвита държава и да искаме да правим социална политика. Ако не раздвижим икономиката, няма да имаме средства, които да раздаваме.

-Посочете три мерки за раздвижване?

К.Д.-Първо: ръст на икономиката и създаването на нови работни места. Това може да става не само с данъчни облекчения, а и с активно включване на икономиката. Т.е. в региони, в които искаме да има икономически растеж,  ги освобождаваме от данъци. Когато млад човек иска да работи, иска да направи фирма, има иновативни идеи, знаете има страшно много софтуерни фирми, които работят тука, но работят за навън, защо да не ги освободим от данък, в рамките на пет години или да намалим осигуровките наполовина. Само и само тези компании да наемат млади хора, за да спрат да заминават за чужбина.

Второ: образованието! Тук е много интересно, защото всяка една партия мисли от мандат за мандат за него. А в един мандат чудеса в образованието не могат да станат. Резултатът от образованието е минимум 8 годишен период. Т.е. ние трябва да имаме такава програма, че без значение която и партия да дойде на власт, да я изпълнява. Защото, ако нямаме силно образование, добро образование, ние ще продължаваме да затъваме надолу. Това е най-важното. И тези инициативи, които напоследък съм предприел за промяна и за даване на възможност за професия, професия, която да се даде на всеки завършващ средно образование. Може би е част от спасението. И в Германия и в другите развити държави се дава възможност на 90% от децата да завършат професионално образование. Т.е. ако те не успеят да се реализират или да запишат висше, да имат професия, по която да работят.

Трето: БСП трябва да насочи своите послания към активното поколение. Това е задължително! Ние нямаме в последните 10 години нито едно изречение в своите програми и документи, които са супер сложни и никой не ги чете, към така нареченото активно поколение.

-Какво имате предвид под активно поколение?

К.Д.-Работещите хора, те са нашата таргет група.  Те произвеждат БВП на тази държава. Но ние нямаме нито едно послание към тя. Защо БСП не каже:  от утре или със закон предлагаме нощният  труд  да се плаща два пъти и половина. Второ: криминализираме неплащането на осигуровки. Тогава всички тези шивачки, които ги експлоатират, ще видят в нашата партия онзи елемент на подкрепа.

Нашите послания са насочени само към пенсионери и маргинали. Извинявайте много, ама аз не приемам партията си в този вид. Защото за пенсионерите, за които аз правя всичко, те са 2 милиона, два милиона и половина, а от тях гласуват за БСП само 250 хиляди!

 

Цялото интервю гледайте в емисия „Новини“ на Пресс тв.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram